Γ. Λιλλήκας: «Η αποτυχία με την ITERA αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης»

Επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο για να μειώσουμε έστω και κατά 10% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσει στην κυβέρνηση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και την αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η αποτυχία της προσπάθειας της Κυβέρνησης και του διαλόγου με τη ρωσική εταιρεία ITERA, ανέφερε, «οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση. Οι όροι του διαγωνισμού ήταν τέτοιοι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει θετική κατάληξη και προτάσεις τέτοιες που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Λιλλήκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου, μίλησε για τεράστιες ευθύνες του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε Προέδρου του ΔΗΣΥ, και του ΑΚΕΛ που το 2007 διέκοψαν την προσπάθεια της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου για ενδιάμεση λύση και με νόμο της Βουλής επέβαλαν τη δημιουργία χερσαίας μονάδας απουγροποίησης, την ώρα που όλοι γνωρίζαμε – όπως είπε – ότι διαθέταμε δικό μας φυσικό αέριο και θα χρειαζόμασταν πλωτή μονάδα απουγροποίησης.

Αν η Κυβέρνηση τότε, συνέχισε, προχωρούσε με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με τους όρους που ομόφωνα κατέληξε η διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από τέσσερις Υπουργούς, οι τρεις του ΑΚΕΛ, η Κύπρος θα είχε φυσικό αέριο από το 2009. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες και οι Κύπριοι πολίτες, πρόσθεσε δεν θα πλήρωναν αυτά τα δισεκατομμύρια επιπλέον κόστος που επιβάλλει η σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Και δεν έχω ακούσει ένα mea culpa ή αναγνώριση του λάθους ούτε από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ούτε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ». Έξι χρόνια μετά συζητούμε ακόμη την ενδιάμεση λύση, είπε.

Προσπάθεια διασύνδεσης φυσικού αερίου και Κυπριακού

Το άναμμα της φλόγας είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση της προσπάθειας για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, ασφαλώς δεν είναι καθοριστικής σημασίας όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας κληθείς να σχολιάσει το γεγονός. Όμως, πρόσθεσε, εντάσσεται μέσα στην τεχνική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Noble για να φτάσει στο σημείο που θα είναι έτοιμη για εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Εξέφρασε ανησυχία για την προσπάθεια από πλευράς Ντάουνερ, ενώ η Κυβέρνηση –είπε- δεν απορρίπτει αποτελεσματικά, διασύνδεσης του φυσικού αερίου με τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Έχουν αρχίσει ήδη κάποιοι να προωθούν την ιδέα αξιοποίησης των εσόδων από το φυσικό αέριο για την κάλυψη του κόστους που θα έχει μια ενδεχόμενη λύση, ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό αποσκοπεί στο να επιτρέψει στην Τουρκία να αποφύγει να αναλάβει τουλάχιστον το οφειλόμενο κόστος από τη δική της εισβολή και κατοχή.

Εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση να αντισταθεί και να μην δούμε το θέμα του φυσικού αερίου να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. «Ούτε το θέμα των αγωγών, ούτε το θέμα διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μας, αποτελεί δικοινοτικό ζήτημα. Είναι καθαρά ζήτημα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να παραμείνει». Μετά τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, ασφαλώς οι Τ/κ συμπατριώτες μας θα έχουν τα ίδια οφέλη που θα έχουν και οι Ε/κ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιμονή στο πακέτο του 2006 και τη συμφωνία με Ταλάτ για τα Βαρώσια

Κληθείς να σχολιάσει το ότι σήμερα επρόκειτο ο κ. Ντάουνερ να μεταφέρει την πρόταση της ε/κ πλευράς για επιστροφή των Βαρωσίων στην Άγκυρα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχε χειριστεί το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου ως ΥΠΕΞ και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δύο πράγματα, το πακέτο που είχε διαμορφωθεί από τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ και προωθήθηκε έντονα το 2006 και τη συμφωνία που είχαν καταλήξει με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου του 2006, που απέρριψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μυστική πρωτοβουλία της ισπανικής Κυβέρνησης και του τότε ΥΠΕΞ, Μικέλ Μορατίνος. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα δύο δεδομένα, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. «Εάν η κυβέρνηση μπει στη διαδικασία να εισάξει νέες ιδέες στο πακέτο για την Αμμόχωστο, τότε η θέση μας θα αποδυναμωθεί και πιθανόν να είμαστε εμείς εκείνοι που θα βρεθούμε να απορρίπτουμε κάποιο πακέτο που αφορά την Αμμόχωστο».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ιδιαίτερα ανησυχίες για τις πληροφορίες επαναφοράς, όχι μόνο από τους ξένους αυτή τη φορά όπως το 2006, αλλά από την κυβέρνηση, της ιδέας για ενσωμάτωση στο πακέτο της νομιμοποίησης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε έμμεση αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε άλλη οντότητα στην Κύπρο πέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αναιρέσει κάθε κίνητρο από τους Τ/κ να θέλουν επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ορολογία που χρησιμοποιείται, λέγοντας ότι το 2006 μιλούσαν για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ σήμερα μιλούμε για επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη, που μπορεί – όπως είπε – να βρεθούμε μπροστά σε πρόσκληση να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση ή σε μια πόλη περίκλειστη από τουρκικά στρατεύματα.

Ανησυχεί τέλος, ανέφερε, ότι όλοι γνωρίζουν γι αυτή την πρόταση, τα ΗΕ, ξένες πρωτεύουσες, σήμερα και ο Αχμέτ Νταβούτογλου και η Τουρκία, οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και οι μόνοι που δεν γνωρίζουν είναι οι πολίτες, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την πρόταση, όπως την υπέβαλε, στη δημοσιότητα για ενημέρωση και των πολιτών. «Δεν θα αποκαλύψει η κυβέρνηση κανένα κρατικό μυστικό, αφού σήμερα ενημερώνεται επίσημα ο κ. Νταβούτογλου για την πρότασή μας», είπε.

«Τα περί διπλωματίας που πρέπει να αφήσουμε να δουλέψει για να φέρει αποτελέσματα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι τίποτε άλλο από παραμύθια, διότι η διπλωματία μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε ζητήματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όχι ζητήματα όπως αυτό που έχει απασχολήσει τα ΜΕΕ και γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πλην του κυπριακού ελληνισμού, το περιεχόμενο της πρότασης».

Ερωτηθείς εάν η επιστροφή των Βαρωσίων δώσει τη δυναμική που λείπει αυτή τη στιγμή από το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «δεν θέλω να είμαι μάντης κακών», αλλά δεν εκτιμά ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί σε αυτό το στάδιο να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου και γι’ αυτό κάλεσε την Κυβέρνηση «να μην καλλιεργεί φρούδες ελπίδες και να μην παίζει με τον πόνο των προσφύγων της Αμμοχώστου». Ασφαλώς, εάν επέστρεφε η πόλη, θα δημιουργούνταν μια δυναμική και θα ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα, έμπρακτη απόδειξη από την Τουρκία ότι αλλάζει πολιτική ή προσέγγιση στο Κυπριακό, πρόσθεσε λέγοντας ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, πέραν από τις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, δεν είχαμε ποτέ καμιά πρακτική ένδειξη και όχι υποσχέσεις, για μετακίνηση της Τουρκίας από τις αδιάλλακτες θέσεις της. 

Πηγή: KYΠΕ