Λιλλήκας: Άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου…

Ο Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε σήμερα την πρόταση του όπως η Κυβέρνηση “ετοιμάσει και καταθέσει η ίδια πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων” για την οικονομία ώστε “να δείξει την αποφασιστικότητα της”, προσθέτοντας ότι “σε αυτό μπορεί να υπάρξει και σύγκλιση απόψεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου”.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να καταθέσει μια πρόταση που να αποσκοπεί στην άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου καθώς και πρόταση προς την ΕΕ για χρηματοδότηση της υποδομής που απαιτείται για το φυσικό αέριο (αγωγούς και μονάδα υγροποίησης).

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στις προτάσεις που κατέθεσε η Τρόικα για την οικονομία, ο κ. Λιλλήκας, αφού ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση και αναμένει να δει τί είναι αυτά τα μέτρα, είπε ότι “όποιες και να είναι οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης που θα καταλήγουν απλά σε ένα διαφορετικό μοντέλο εξοικονόμησης του ποσού που η Τρόικα έχει καθορίσει, θα είναι μια λύση με λιγότερο πιθανό κοινωνικό κόστος, αλλά θα είναι μια λύση που δεν θα μας οδηγήσει σε πολύ καλύτερους όρους του μνημονίου και δεν θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη”.

“Σημαντικότερο είναι η Κυβέρνηση να καταθέσει στο τραπέζι διαλόγου με την Τρόικα συγκεκριμένη πρόταση άμεσα πριν την εξόρυξη, όπως ήταν η δική μας πρόταση για αξιοποίηση φυσικού αερίου, ούτως ώστε η Τρόικα να λάβει υπόψη πλέον και τα αναμενόμενα έσοδα από το φυσικό αέριο”, είπε ο κ. Λιλλήκας,

Πρόσθεσε ότι “σήμερα η Τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο και έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς, γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης για την υποδομή, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της υποδομής και δεν υπάρχει και πρόγραμμα εξασφάλισης χρηματοδότησης της υποδομής”.  Με αποτέλεσμα, συνέχισε, “η Τρόικα επικαλούμενη αυτή την έλλειψη προγραμματισμού να μην αποδέχεται τα μελλοντικά έσοδα”.

Ανέφερε επίσης ότι ”η Κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει πρόταση προς την ΕΕ για χρηματοδότηση της υποδομής από τα 250 εκατομμύρια ευρώ που η Ενωση έχει δεσμεύσει για αναπτυξιακούς σκοπούς σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση”, προσθέτοντας ότι “και αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα απάλυνε τους όρους του μνημονίου και θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική μας θέση”.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ