Λιλλήκας: Ζητά κίνητρα για επενδύσεις

 

O υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «είναι φανερό πως η κοινωνία βυθίζεται σταδιακά, αλλά σταθερά, σε ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας”.

Προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε με. έντονη ανησυχία και προβληματισμό την πορεία της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα, τις αρνητικές προοπτικές που προδιαγράφονται με βάση και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία», δηλώνει ότι «πρέπει επειγόντως να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων, το οποίο θα απευθύνεται και στους Κύπριους επιχειρηματίες, με σκοπό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες σταθερές πηγές εσόδων για το κράτος και νέες προοπτικές στην οικονομία».

Αναφέροντας ότι για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνητικές προβλέψεις για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους αποδείχθηκαν αβάσιμες, ενώ τα  κυβερνητικά μέτρα, εκ του αποτελέσματος, κρίνονται ως επουσιώδη και ανεπαρκή, συνεχίζει λέγοντας ότι «η παρατεταμένη αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και οι άστοχες προβλέψεις της, δημιούργησαν συσσωρευμένα ελλείμματα αξιοπιστίας και έθεσαν νέα εμπόδια στη διαχείριση της κρίσης».

Διατυπώνοντας τη θέση ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την κυπριακή οικονομία, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και πιο φειδωλοί στα πλεονάσματα υποσχέσεων που δίνουν», αναφέρει ότι «την ίδια ώρα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος περαιτέρω διάχυσης και εμβάθυνσης της κρίσης, εάν ληφθούν μονοσήμαντα εισπρακτικά μέτρα με αύξηση φορολογικών συντελεστών ή επιβολή νέων φορολογιών».

Περαιτέρω  αναφέρει ότι «η πρόσφατη εμπειρία από μνημόνια τύπου Ελλάδας και Ισπανίας αποδεικνύει ότι ανισοβαρή και επαχθή μέτρα, αντί να επιλύσουν τα προβλήματα, επιδεινώνουν την δημοσιονομική κατάσταση και προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στους εργαζομένους».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος υπενθυμίζει την πρόταση που υπέβαλε προ μηνός για γρήγορη έξοδο από την κρίση με άμεση αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την ωρίμανση των δημοσιονομικών μέτρων, αλλά οφείλουμε να συγκρατήσουμε τώρα το κοινωνικό κόστος της κρίσης, επαναδιατυπώνει την ετοιμότητα του να συζητήσει την πρόταση που υπέβαλε και όποιες άλλες προτάσεις τυχόν υπάρχουν και οι οποίες θα στοχεύουν στη ταχεία έξοδο της Κύπρου από την κρίση.