Σε πρόωρες εκλογές η Ελλάδα – “Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

{loadposition ba_textlink}

Δεν εκλέχθηκε τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αφού στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους 180 προαπαιτούμενους ψήφους. 

Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ 132 δήλωσαν παρών. Σε ανακοίνωση του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.


Διαβάστε επίσης

Τα παραλειπόμενα της ψηφοφορίας για ΠτΔ στην Ελληνική Βουλή (pics)

CNN: Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα

Επεισόδια με τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή

Δήμας: “Σημασία έχει το συμφέρον του ελληνικού λαού”

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε την κοινωνία είναι παρελθόν

Σαμαράς: “Ό,τι δεν έκανε η Βουλή ας το κάνει τώρα ο ελληνικός λαός”


Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς σε διεθνή ΜΜΕ είπε ότι “είναι θλιβερό το ότι έχουμε μια αντιπολίτευση, που πρόσθεσε τις ψήφους της στη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές. Θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι όσοι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις θα επικρατήσουν. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος”

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “αθεόφοβος” τον Αντώνη Σαμαρά για όσα υποσχόταν το 2012

Για την αρχή του τέλους εκείνων που χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη υπηρέτησαν μια πολιτική καταστροφής έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στον Κεραμεικό επισημαίνοντας πως “η εκστρατεία του φόβου δεν πέρασε. Δεν πέρασε το ψέμα, η διαβολή, η συκοφαντία, η διαστρέβλωση. Δεν πέρασε ο εκβιασμός με ονοματεπώνυμο. Και ο κος Σαμαράς είναι πια παρελθόν”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατα του πρωθυπουργού.

Μάλιστα χαρακτήρισε αθεόφοβο τον Αντώνη Σαμαρά αναφερόμενος στις 18 δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει το 2012, ενώ συνεχίζοντας την επίθεση τόνισε πως “είναι ο πρωθυπουργός που πιο πολύ τον έβλεπε το εντευκτήριο παρά η αίθουσα της Βουλής”

Διάλυση της Ελληνικής Βουλής και εκλογές – Ποια είναι η διαδικασία

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους, ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, κάτι που σημαίνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180).

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Aν η Bουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4.

Aν η Bουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Bουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.

Aν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.


Διαβάστε επίσης: «Κραχ» με πτώση 7,26% στο Χρηματιστήριο Αξιών