LIVE: Τουρκία: Μεγάλη νίκη για HDP, ήττα για AKP (vids&pics)

{loadposition ba_textlink}

22:14 Το ΜΗΡ θα συζητήσει στα όργανά του πιθανή συνεργασία με ΑΚΡ

21:21: Νταβούτογλου: “Δεν θα υποκύψουμε απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη”

21:06: Θα υπάρξει χάος στην Τουρκία, δηλώνει στέλεχος του ΑΚΡ

21:03: Στελέχη του Κυβερνώντος κόμματος μιλούν ήδη για πρόωρες εκλογές: ”Από αυτήν την εικόνα δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση. Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν αναπόφευκτη λύση”. Burhan Kuzu, AKP.

 

20:55 Μεγάλη νίκη για το φιλοκουρδικο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς περνάει το εκλογικό όριο του 10% και μπαίνει για πρώτη φορά στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποτελεί μεγάλη ήττα, καθώς δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:50: Στο 41.5% δείχνει να σταθεροποιείται το αποτέλεσμα για το AKP. Χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα ωστόσο ακόμη. 

20:15: Στην περίπτωση που το Κουρδικό Κόμμα εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, θα εκλέξει περίπου 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

20:00: 41% δίνει το Cihan στο AKP στις 20.00 

19:44: Περί το 74 των ψήφων καταμετρημένο  

19: 37: Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα, το κουρδικό HDP περνάει το 10%, ενώ το AKP δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση:

ΑΚΡ 43,6%(270), CHP 24,4%(122), MHP 17%(87) και HDP 10,6%(71) 

19:35: 

19: 30 Πάνω από το όριο του 10% οι Κούρδοι, σύμφωνα με το CNN Turk 

 

19: 23 

19: 22

19:21 Με βάση τα ποσοστά που μεταδίδει το πρακτορείο Τζιχάν, με καταμετρημένο το 25%, το πρώτο κόμμα λαμβάνει 42%, το δεύτερο 24%, το τρίτο 17% και το τέταρτο 11%.

19:18: Σύγχυση προκαλούν τα διαφορετικά αποτελέσματα που δίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ανατολού και Τζιχάν στην Τουρκία. Με βάση το κρατικό Ανατολού άνοιξε το 34% των καλπών και με βάση το Τζιχάν της αντιπολίτευσης άνοιξε το 21%. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

19:10: Στο 45% κυμαίνεται το αποτέλεσμα για το πρώτο κόμμα σύμφωνα με την Yeni Safak  

 

18:55: 

 

18:32: Καταμετρήθηκε το 12% των ψήφων στις τουρκικές εκλογές | Το 12% των ψήφων έχει καταμετρηθεί στην Τουρκία, ωστόσο λόγω της απαγόρευσης μετάδοσης αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών δεν μεταδίδονται ακόμη τα αποτελέσματα. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αρχίσει μόλις άρει την απαγόρευση το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

18:21:  Σοβαρό επεισόδιο στην Άγκυρα προκλήθηκε κατά την καταμέτρηση των ψήφων με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

17:51: Χατζηγιάννης: “Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στη Σμύρνη”

17: 50: 

17:04: Εκλεισαν οι κάλπες. Τέλος διαδικασίας ψηφοφορίας. 

16: 38: Πρακτορείο Ανατολή: ”Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου του, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι σημάδι ισχυρής Δημοκρατίας”  

16:15: Zaman gazetesi: Κούρδος τραυματίας απο την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο συλλαλητήριο του Δημοκρατικου Κόμματος των Λαών στο Diyarbakır, ψηφίζει.

 

15:55: Milliyet: ”Αν και τα κινητά και οι φωτογραφικές μηχανές απαγορεύονται ρητά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέβασαν φωτο από την διαδικασία της ψήφου στα εκλογικά κέντρα, στα social media”. 

15:35: TRT HABER – Η στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν ψηφίζει  

13:55: Στα αξιοσημείωτα των εκλογών η… νύφη που πριν τον γάμο της, πήγε πρώτα να ψηφίσει! Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο… μυστήριο. Το γεγονός συνέβη στο Ερζερούμ. 

13:38: Βίντεο του πρακτορείου ΙΗΑ από την ένταση στην Sanliurfa 

13:25: Radical: Τσακώθηκαν για τα αποτελέσματα των εκλογών – 15 τραυματίες από καβγά για τα πολιτικά στην Sanliurfa 

13:10: Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την τηλεόραση της Milliyet 

13:02: Σύλληψη για την έκρηξη στη συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ

12:50: Ψήφισαν όλοι οι υποψήφιοι . (Στις φωτο κατά σειρά Α. Νταβούτογλου, Σ. Ντεμίρτας, Ντ. Μπαχτσελί). Πηγή: Cumhuriyet  

12:10: Cnn Turk: ”Η Βουλή αναμένει τα νέα της μέλη” 

11:53 Στις 17:00 το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες που άνοιξαν στις 08.00 το πρωί. 

11:50: Επίσημα και ασφαλή αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις βραδυνές ώρες της Κυριακής. Ισως και αργά το βράδυ. 

10:36: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία, τους αντιπάλους, τον ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος και την επόμενη μέρα στη γειτονική χώρα με τον Ερντογάν να θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

10:22: Δείτε το άκρως κατατοπιστικό γραφικό των πόλεων, επαρχιών και περιοχών εκλογής.

 

09:45: Η πιθανότητα να περάσει το HDP το 10% είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει για πρώτη φορά ο κίνδυνος για το ΑΚΡ να χάσει την αυτοδυναμία και να μην καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όσο περνούν οι μέρες πολλοί υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα για να καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο, φράζοντας τον δρόμο του ΑΚΡ που θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με την επόμενη Βουλή.

09:00: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο το κυβερνών κόμμα του AKP. Το κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP, το παρακολουθεί από απόσταση, ενώ το εθνικιστικό MHP εμφανίζεται ακόμη μακρύτερα. Κανένα κόμμα δεν απειλεί την πρωτιά του AKP, όμως ένα κόμμα μπορεί να υποσκάψει τον στόχο κατάκτησης της Εθνοσυνέλευσης: Το κουρδικό HDP, που συνασπίζει τους κούρδους υποψηφίους και κατεβαίνει με ορμή.

08:22: 400.000 άτομα θα απαριθμούν οι Δυνάμεις Ασφαλείας. Οπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών Sebahattin Öztürk επί ποδός θα βρίσκονται 300.000 αστυνομικοί, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα είναι της χωροφυλακής.

Στις κάλπες για κρίσιμες βουλευτικές εκλογές προσέρχονται σήμερα Κυριακή 7/6 55 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον του πολιτικού συστήματος της χώρας και το ρόλο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα παραμείνει πρώτη δύναμη στη Βουλή. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, η ισλαμοσυντηρητική παράταξη κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πρωτοκαθεδρία της. Σύμφωνα με τις έως τώρα σφυγμομετρήσεις, η εκλογική δύναμη του AKP βρίσκεται λίγο πάνω από το 40%, σαφώς κάτω από το σχεδόν 50% που απέσπασε στις εκλογές του 2011.

Το 40% μπορεί να φαντάζει υψηλό, όμως μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές για τις πολιτικές βλέψεις του κ. Ερντογάν, καθώς στις κάλπες κρίνεται η επιθυμία του να αυξήσει τις εκτελεστικές δυνάμεις της προεδρίας, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί για απολυταρχικές φιλοδοξίες.

Οι αλλαγές που θέλει ο κ. Ερντογάν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, η οποία με τη σειρά της χρειάζεται υπερ-πλειοψηφία τουλάχιστον 330 εδρών στην 550μελή Βουλή. Μάλιστα, οι 330 ψήφοι επιτρέπουν μεν την αναθεώρηση, όμως στη συνέχεια το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Στο στόχο αυτό, υπάρχουν πολλοί σκόπελοι στο δρόμο του κ. Ερντογάν.

Πρώτο μεγάλο εμπόδιο είναι – για πρώτη φορά – οι εσωκομματικοί τριγμοί στο AKP, όπου οι συγκεντρωτικές πρακτικές του προέδρου έχουν αρχίσει να προκαλούν ενοχλήσεις, κάτι που αντανακλάται στον σαφώς πιο συγκρατημένο τρόπο με τον οποίο μιλά για πιθανό προεδρικό σύστημα ο νυν πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ένα δεύτερο, πιθανώς μεγαλύτερο εμπόδιο, είναι η άνοδος του κουρδικού κόμματος HDP, το οποίο για πρώτη φορά αγγίζει δημοσκοπικά το 10%, όριο για είσοδο στη Βουλή. Αν εκλεγούν, οι Κούρδοι θα έχουν τουλάχιστον 55 βουλευτές. Αντίθετα, αν δεν μπορέσουν να μπουν στο κοινοβούλιο με βάση το εκλογικό σύστημα το AKP θα πάρει πολλές από αυτές τις έδρες. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί σενάριο συμμαχίας μεταξύ του κ. Ερντογάν και των Κούρδων, όμως ακόμα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Τρίτο εμπόδιο, είναι η φθίνουσα πορεία της οικονομίας, καθώς τα τελευταία χρόνια – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε – έχουν χαθεί οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν φέρει το τουρκικό ΑΕΠ πάνω από τα 800 δισ. δολάρια.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ο κ. Ερντογάν συμμετέχει εδώ και βδομάδες εντατικότατα στην προεκλογική εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι η προεδρία είναι ένας κομματικά ουδέτερος θώκος, και υπεράνω βουλευτικών εκλογών. Μόνο τον Μάιο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δεκάδες ώρες ομιλιών και εμφανίσεών του, με ξεκάθαρα προεκλογικό άρωμα.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την επόμενη μέρα τόσο του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας όσο και του ίδιου του κ. Ερντογάν.

Οπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν την στάση των εκλεγέντων και στο Κυπριακό ζήτημα, ιδίως μετά την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και τις συνεχείς διαβουλεύσεις επάνω στην επίλυσή του.