Λονδίνο: Εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής και κατοχής

{loadposition ba_textlink}

Με την ετήσια πικετοφορία για τους αγνοούμενους έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο και την ακόλουθη καθιερωμένη συνεύρεση παραγόντων της παροικίας και Βρετανών κοινοβουλευτικών ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης για την τουρκική εισβολή και έναρξη της στρατιωτικής κατοχής.

Η συνάντηση στο κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με τη σύμπραξη βουλευτών και μελών της Βουλής των Λόρδων, ενώ η πικετοφορία από την Ομοσπονδία και την Οργάνωση Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρήστος Καραολής αναφέρθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο στις 7/7/05, στα θύματα της πρόσφατης επίθεσης σε θέρετρο της Τυνησίας όπου πολλοί Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους, καθώς και στο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, καλώντας σε τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της οργανωμένης παροικίας προς τον ελληνικό λαό, εκφράζοντας την ελπίδα για μια σύντομη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας τους.

«Ως Κύπριος τρίτης γενιάς, γεννημένος εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζω ότι η πρόσφατη εκλογή μου ως Προέδρου της Ομοσπονδίας στέλνει ένα μήνυμα ότι η κυπριακή κοινότητα εδώ στη Βρετανία δεν είναι παροδική και ότι το κυπριακό ζήτημα δεν είναι κάτι που θα ξεχαστεί με τον χρόνο», ανέφερε ο κ. Καραολής, πριν προτρέψει τους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την Κύπρο: «Φέτος σας ζητάμε υψώσετε ακόμα πιο δυνατά τη φωνή σας επειδή οι τρέχουσες συνομιλίες υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αντιπροσωπεύουν μία πραγματική ευκαιρία για διέξοδο, αρκεί η Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και επιτέλους να ανταποκριθεί στην καλή θέληση και το θετικό πνεύμα».

Από τα παρόντα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζόαν Ράιαν, Ντέιβιντ Κρόσμπι και σερ Άλαν Μηλ που εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, η κα Βίλιερς, ο σερ Άλαν Μηλ και ο βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους στάθηκαν στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας τους.

Τον λόγο στην εκδήλωση στο κοινοβούλιο πήρε και ο Κοράι Μπασντογρουλτματζί, μιλώντας λίγο μετά την πρόσφατη αθώωσή του για την ύψωση της κυπριακής σημαίας στα κατεχόμενα. «Στην Κύπρο δεν υπάρχουν σύνορα, καθώς το να μιλάς για σύνορα σημαίνει ότι μιλάς για δύο χωριστές κρατικές οντότητες. Μια λύση θα έρθει αν όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νιώσουν μία αίσθηση ‘κυπριοσύνης’ και γι’ αυτό υποστηρίζω τη Δημοκρατία της Κύπρου», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ