Λουρουτζιάτης στο 24Η: ”Πως αντιμετωπίζει η Λάρνακα την κρίση”

Τρόπους εξεύρεσης εσόδων εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος αναζητά ο Δήμος της Λάρνακας. 

Της Μανιάνας Καλογεράκη 

Οπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος της πόλης κος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, τα έσοδα του Δήμου Λάρνακας προέρχονται βασικά από δύο πηγές: Η μία είναι η κρατική χορηγία, η οποία έχει μειωθεί κατά 12% για το 2014 και η άλλη είναι οι δημοτικές φορολογίες, οι οποίες παραμένουν σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχουν υποστεί απολύτως καμία αύξηση. ”Παράλληλα, ο Δήμος αντιλαμβανόμενος την δυσκολία της κατάστασης προσπαθεί να δημιουργήσει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα τον χώρο στάθμευσης της περιοχής Μακένζυ, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καθώς και την πιο έγκαιρη είσπραξη οφειλών ενοικιαστών της δημοτικής περιουσίας”, δήλωσε. 


Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης στο 24Η (1ο μέρος) by 24hcomcy

”Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει οικονομική θωράκιση του Δήμου της Λάρνακας. Το να βρούμε και άλλους τρόπους εύρεσης εσόδων μέσα από τους οποίους θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τον προϋπολογισμό μας χωρίς να βασιζόμαστε στην φορολόγηση των Δημοτών είναι υποχρέωσή μας’, τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος διευκρίνισε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι ο Δήμος δεν έχει αυξήσει την Δημοτική φορολογία και επιπλέον έχει δημιουργήσει μια σειρά ανθρώπων που μπορούν να διεκδικήσουν μείωση στην δημοτική φορολογία. Αυτό είναι: Πολύτεκνοι, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μονογονεικές οικογένειες, συνταξιούχοι, (οι άνω των 75 ετών που λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1000 ευρώ απαλλάσσονται εξολοκλήρου ούτως ή άλλως), παραθεριστικές-ακατοίκητες οικίες, ανάπηροι, καθώς και άνεργοι”. 

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά τέλη, ο κος Λουρουτζιάτης είπε ότι ”αυτήν την στιγμή η καταλυτική ημερομηνία καταβολής των τελών για τον Δήμο είναι η 30η του Νοέμβρη. Είθισται να δίδεται μια παράταση έως το τέλος του χρόνου. Αυτό έχει αποφασιστεί και για φέτος, οπότε η τελική ημερομηνία χωρίς αλλη επιβάρυνση είναι η 31η Δεκεμβρίου. Μέσα σε αυτήν την χρονική περίοδο και μέσα από τα στατιστικά μας στοιχεία υπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε το 73% των δημοτικών φορολογιών. Είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ισως να είναι λίγο πιο κάτω από άλλες χρονιές, αλλά είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχει μεγάλη διαφορά. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, ακολουθεί κάποιας μορφής πρόστιμο, το οποίο τελικά εισπράττεται μέσα από κάποιες νομικές διαδικασίες, από το οποίο υπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε περίπου 22%. Οπότε προσεγγίζουμε το 100%. Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση είναι ότι θα εισπράξουμε μεν τα τέλη, απλά έχουμε περισσότερες αιτήσεις που διεκδικούν απαλλαγή”. 


Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης στο 24Η (2ο μέρος) by 24hcomcy

Το αεροδρόμιο της Λάρνακας θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην πόλη: ”Το αεροδρόμιο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Από την λειτουργία του αεροδρομίου όμως ο Δήμος της Λάρνακας θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι επιπλέον ως ένα ανταποδοτικό όφελος για την οχληρία ή την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργεί η παρουσία του αεροδρομίου. Για αυτήν την επιπλέον επιβάρυνση δεν εισπράττουμε κάτι. Αρα εξετάζουμε την δυνατότητα, πάνω σε ένα συγκριτικά ευρωπαϊκό επίπεδο, τί μπορούμε να διεκδικήσουμε από την παρουσία του αεροδρομίου. Ο,τι διεκδικήσουμε θέλουμε να το κάνουμε πάνω σε συγκροτημένο τρόπο σκέψης και υπόβαθρο που να μας δημιουργεί την διεκδικητικότητα και να το ζητούμε αποφασιστικά.  Είναι όμως μια μόνιμη επωδός στο Δημοτικό Συμβούλιο πώς μπορεί η Λάρνακα να έχει ένα ανταποδοτικό όφελος, όπως είχε παλαιότερα από την λειτουργία του διυλιστηρίου. Αυτό αφορά το διαχειριστή των αεροδρομίων”. 


Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης στο 24Η (3ο μέρος) by 24hcomcy

”Η λειτουργία του αεροδρομίου δίνει την δυνατότητα σε Δήμους, σε κοινότητες, σε περιοχές να έχουν επιπλέον ανταποδοτικό όφελος από αυτήν την δραστηριότητα. Ετσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα επιχείρημα το οποίο με αποφασιστικότητα να το διεκδικήσουμε. Και το περιβαλλοντικό και η οχληρία, αλλά και αυτή καθεαυτή η δραστηριότητα θα συνυπολογισθούν κατάλληλα. Ολα αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των άλλων εσόδων που σας ανέφερα εξ αρχής”. 

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος πλήρως αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί σε πολίτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι δουλειά του Δήμου είναι να βλέπει την λειτουργία του πάνω σε ορθολογική βάση που να μην εξαρτάται εξολοκλήρου από την κρατική επιχορήγηση. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του είναι μια σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη της πόλης, χωρίς προστριβές και χωρίς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.