Μ. Φρειδερίκου: «Προσήλωση, ποιότητα και έμφαση στον φοιτητή»

{loadposition ba_textlink}

«Στον πατερά μου χρωστάω το ζην, στον δάσκαλο μου το ευ ζην», κάπως έτσι, αυτή η φράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου αντικατοπτρίζει πλήρως την σημερινή εποχή. Σε αυτούς τους καιρούς της γνώσης και της συνεχούς μόρφωσης, τα Πανεπιστήμια, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αυξανόμενου μαθησιακού επιπέδου της Κύπρου.

Με αυτό το σκεπτικό και λόγω της συμπλήρωσης φέτος των 50 χρόνων του οργανισμού,  ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του «Frederick University»,  κ. Μιχαήλ Φρειδερίκου, να μας παραχωρήσει συνέντευξη σκιαγραφώντας την λογική πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας.

24: Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας του πανεπιστήμιου;

«Νομίζω ότι δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό. Θα έλεγα όμως ότι οι βάσεις της επιτυχίας μας και της καταξίωσης μας στην Κυπριακή κοινωνία είναι τρεις. Η σκληρή δουλειά, η προσήλωση μας στην ποιότητα και, πρωτίστως, η έμφαση και η εστίαση στις ανάγκες του φοιτητή ώστε να απολαμβάνει στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στη μόρφωση που έκανε».

«Πιστεύω ότι αυτή η φοιτητή-κεντρική φιλοσοφία επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να ανανεώνει συνεχώς τα ακαδημαϊκά του προγράμματα και να αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα».

24: Πότε ιδρύθηκε;

«Το Frederick ως οργανισμός γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση του τόπου. Το Πανεπιστήμιο Frederickλειτουργεί από το 2007 μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν ανάμεσα στα πρώτα πανεπιστήμια στα οποία δόθηκε η σχετική άδεια».

24: Τι όραμα έχετε για το πανεπιστήμιο;

«Το όραμα μου είναι να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται και να παραμένει καταξιωμένο από την Κυπριακή κοινωνία αλλά και μέσα από συνεργασίες να γίνει γνωστό ως ένα ποιοτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή».

24: Bλέπουμε ότι έχετε προσθέσει νέους καινοτόμους κλάδους. Σε τι αποσκοπεί αυτό;

«Όπως είπα και νωρίτερα, συνεχής μας ανησυχία είναι να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό τα ακαδημαϊκά όργανα του Πανεπιστημίου μελετούν τις σύγχρονες ανάγκες και προσφέρουν νέα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται σε αυτές».

Συγκεκριμένα, έχουμε αναπτύξει τρία νέα πρωτοπόρα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών

  • Πτυχίο Ψυχολογίας: Το πρόγραμμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου μας εστιάζει στην εφαρμοσμένη ψυχολογία
  • Πτυχίο Μάρκετινγκ με Ψηφιακά Μέσα: Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στο χώρο του μάρκετινγκ και της προώθησης επιχειρήσεων με τη μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας
  • Πτυχίο Οπτικοακουστικής επικοινωνίας: Το πρόγραμμα αυτό εστιάζεται στην μελέτη και την εφαρμογή της τεχνολογίας, του σχεδιασμού και της αισθητικής στην παραγωγή και προώθηση οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας.

Επίσης, έχουμε εισαγάγει και νέα μεταπτυχιακά προγράμματα στο χώρο της Μηχανικής και της Φυσικής Αγωγής καθώς επίσης και νέα προγράμματα εξ αποστάσεως στους τομείς των Ναυτιλιακών Σπουδών και της Διοίκησης Μονάδων Υγείας

24: Πόσους φοιτητέςs έχετε και από ποιες χώρες κατάγονται;

«Το Πανεπιστήμιο έχει περίπου 3,500 φοιτητές. Η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών είναι Κύπριοι, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των φοιτητών από Ελλάδα. Στο Πανεπιστήμιο φοιτά επίσης και ένα μικρό ποσοστό από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών καθώς και φοιτητές από χώρες της Ασίας».

24: Ποια τα άμεσα μελλοντικά σχέδια σας για το πανεπιστήμιο;

«Το Πανεπιστήμιο έχει αρκετά πλάνα για το μέλλον. Σε αυτά εντάσσονται η ενίσχυση των Σχολών με νέα προγράμματα και νέες κατευθύνσεις. Ιδιαίτερη έμφαση και επένδυση γίνεται στο τομέα της Υγείας και είναι με χαρά που βλέπω ότι σε τομείς όπως η Φαρμακευτική εδραιωνόμαστε στην κοινωνία».

«Σημαντικός μας στόχος είναι και η ενίσχυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό. Ήδη έχουμε αρχίσει πολλά νέα προγράμματα εκεί και από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα προσφέρονται και προγράμματα της Σχολής Μηχανικής για τα πρώτα δύο έτη. Επίσης έχουμε σχεδιάσει και μια σημαντική ανάπτυξη στις κτηριακές εγκαταστάσεις στη Λεμεσό που ελπίζουμε να μπορούμε να ξεκινήσουμε εφέτος».

24: Ποιος είναι ο ρόλος της θυγατέρας σας Νατάσας Φρειδερίκου στο πανεπιστήμιο;

«Δεν είμαι υποστηρικτής του νεποτισμού και για το λόγο αυτό η Νατάσσα δεν είχε αναλάβει κάποια θέση στην ανώτατη διοίκηση εξ’ αρχής. Ξεκίνησε στον οργανισμό από χαμηλές θέσεις και μετά από 15 χρόνια δουλειάς κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά. Τώρα διευθύνει την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, τη μεγαλύτερη και ίσως τη σημαντικότερη υπηρεσία του Πανεπιστημίου και είναι επίσης Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών και Διοίκησης».

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από την πρόοδο της στον οργανισμό και από την αποδοχή και εκτίμηση που απολαμβάνει από το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Νιώθω βέβαιος ότι θα συνεχίσει αυτή την πορεία και με σκληρή δουλεία και αφοσίωση θα συμβάλει στην συνεχή πρόοδο του Πανεπιστημίου».

24: Πώς νοιώθετε που ιδρύσετε και αναπτύξατε ένα τόσο μεγάλο έργο;

«Ξέρετε, αυτό δεν έγινε μέσα σε μια μέρα οπότε και προσωπικά το αντιμετωπίζω σαν ένα μικρό λιθαράκι κάθε μέρα παρά ως ένα τεράστιο έργο. Για εμένα το Frederickείναι αγώνας ζωής. Είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα τόσα πράγματα αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι, ότι πέτυχα το έκανα διότι είχα και έχω πάντα δίπλα μου καλούς συνεργάτες που με στήριζαν και μοιράζονταν μαζί μου τα ίδια όνειρα».

24: Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση η έχετε πάρει κάποια μέτρα εκ των προτέρων, όπως μείωση διδάκτρων;

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία και ως μέρος της κοινωνίας αυτής, σίγουρα μας έχει επηρεάσει και εμάς. Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι πολλοί νέοι και πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να επενδύσουν στη μόρφωση, αν και αυτή είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον».

«Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και να στηρίξουμε τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική άνεση. Για το λόγο αυτό έχουμε μειώσει τα δίδακτρά μας σε όλα τα προγράμματα και ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο και ευρύ σχέδιο υποτροφιών και οικονομικής στήριξης για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους».

«Στόχος μας είναι να μην εμποδίσει η οικονομική κρίση κανένα νέο ή νέα από το να κάνει το όνειρό του ζωή».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy