Μ. Νικολάου : Ανάγκη για διασφάλιση της γονιμότητας σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο

Tης Αλεξίας Καφετζή

Η Μαρίνα Νικολάου, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανάφερε ότι, όπως είναι γνωστό, οι αντικαρκινικές θεραπείες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η διασφάλιση της γονιμότητας είναι πολύ σημαντική κατά τον προγραμματισμό της αντικαρκινικής θεραπείας, η δε καθοδήγηση των ασθενών προκειμένου να προχωρήσουν σε φύλαξη σπέρματος ή και ωαρίων αποτελεί προτεραιότητα.

Την ώρα ειδικά, που όταν ένας νέος άνθρωπος διαγνώσκεται με καρκίνο η μόνη του έγνοια είναι να γίνει καλά.  Άρα το κράτος έχει ευθύνη για την πλήρη και επαρκή ενημέρωση του κόσμου, σε σχέση με τις επιλογές προστασίας της γονιμότητας.

Αυτή την στιγμή, η κρυοσυντήρηση σπέρματος σε άνδρες καρκινοπαθείς επιδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και σε αντιστοιχία επιδοτείται η κρυοσυντήρηση ωαρίων σε γυναίκες.

Θεωρούμε ότι η επιδότηση θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ το ύψος της πρέπει να επικαιροποιηθεί στη βάση των σημερινών οικονομικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από το Υπουργείο της Υγείας να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον υποχρεωτικό χρόνο φύλαξης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά καρκινοπαθείς και να επιδοτήσει το ετήσιο κόστος της φύλαξης.

Σημειώσαμε ταυτόχρονα ότι ενώ σε αγόρια με καρκίνο ακολουθείται διαδικασία κρυοσυντήρησης σπέρματος στα κορίτσια δεν ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία για παράδειγμα φύλαξης ωοθηκικού ιστού, κάτι που γίνεται σε κέντρα του εξωτερικού. Ζητήσαμε επίσης τη θεσμοθέτηση γραπτής ενημέρωσης των ατόμων με καρκίνο σε σχέση με τις επιλογές τους.