Μ.Νικολάου : Πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των χαμηλοσυνταξιούχων με το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Της Αλεξίας Καφετζή

Η Μαρίνα Νικολάου, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανάφερε ότι, με δική μας πρωτοβουλία τέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας, η ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου στήριξης από το κράτος για την κάλυψη των λεγόμενων ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), τα οποία μέχρι το 2019, χορηγούνταν δωρεάν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ τώρα δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι είναι πάρα πολλά και έχουν υποβληθεί επανειλημμένα από το ΑΚΕΛ, με διαβήματα εντός και εκτός Βουλής. Είναι γι’ αυτό που ζητούμε τη μόνιμη επίλυση του θέματος, με κοινωνική ευαισθησία και  όχι με προσωρινές λύσεις και ημίμετρα.

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει στον τόπο μας, πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη, ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου. Το γήρας σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τη μοναξιά, επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας των ατόμων αυτών.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, αποφασίζουν πολλές φορές να αναβάλουν κάποιες από τις θεραπείες τους ή εναλλακτικά στερούν τους εαυτούς τους από βασικές ανάγκες και αγαθά.  Αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη ευαίσθητη και δυσμενή θέση τους.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην εκπόνηση μελέτης εκτίμησης κόστους ενός τέτοιου σχεδίου. Δεσμευτήκαμε και εμείς με τη σειρά μας, ότι θα επαναφέρουμε το θέμα έως ότου ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων μας.