Μάκης Συμεού: “Θέλω να έχω καθαρή την συνείδηση μου”

 

 Tης Έλενας Τσιακούπη

Παραιτήθηκε σήμερα από την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ ο Μάκης Συμεού. Ο κ. Συμεού ανακοίνωσε την παραίτησή του στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο μέσω επιστολής την οποία και κοινοποίησε στα ΜΜΕ.

Στην επιστολή που αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή του ΥΠΕΣ στις 4 Οκτωβρίου, ο κ. Συμεού αναφέρει ότι “ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, επειδή δεν δύναμαι να καταθέσω έναν προϋπολογισμό που θα αποβεί επιζήμιος και καταστροφικός για το Ιδρυμα και θα προβλέπει μεγάλο αριθμό απολύσεων, παρακαλώ δεχθείτε από της λήψεως της παρούσης την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου”.

Η επιστολή του Υπουργού στάλθηκε στις 4 Οκτωβρίου και αναφερόταν στην ανάγκη προσαρμογής του προϋπολογισμού του ΡΙΚ στις νέες πραγματικότητες στις οποίες βρίσκεται ο τόπος μας.

 

Το stylista επικοινώνησε με τον Κύριο Συμεού. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην συνομιλία μας, πέρα απο την ευγένεια του, ήταν οι αρχές του. Έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μου η φράση του, όταν τον ρώτησα γιατί δεν μένει να συνεχίσει τον αγώνα του. 

 

“Έκανα μεγάλες προσπάθειες, έχω στείλει πολλές επιστολές , νομίζετε δεν το έκανα; Πολλές συζητήσεις αλλά δεν έπεισα. Δεν μπορώ να στείλω εγώ προϋπολογισμό. Η συνείδησή μου, δεν μου επιτρέπει να στείλω προϋπολογισμό που να προβλέπει απολύσεις.” 

 

Ενώ στην πορεία μου εξήγησε όπως επίσης αυτά ανέφερε και στην επιστολή ότι το «Το Ρικ με τις αποκοπές που κάναμε τα τελευταία χρόνια , λειτουργεί σήμερα σε οριακά σημεία. Η οποιαδήποτε μείωση πλέον του προϋπολογισμού σημαίνει απολύσεις προσωπικού. Ο Υπουργός είπε ότι θέλει να κάνει μια μελέτη, να κάνει ένα ΡΙΚ πιο μικρό και το σεβόμαστε. Πρέπει πρώτα όμως να γίνει μελέτη, να δουν σε πιο ΡΙΚ θέλουμε να καταλήξουμε και μετά με αυτή την κατάληξη να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε. Αν πρέπει να φύγει κόσμος, να φύγει αλλά ξέρουμε με ποια κριτήρια πρέπει να φύγουν , απο ποίες ειδικότητες πρέπει να φύγουν και να φύγουν συγκροτημένα με ένα σχέδιο. Τώρα μας λένε να ρίξουμε τον προϋπολογισμό 6-7 εκατομμύρια κάτω που σημαίνει πρέπει να απολυθούν πολλά άτομα σε προσωπικό, χωρίς σχέδιο»

 

Διαβάστε την επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,  

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που μου στείλατε ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2013 σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής του προϋπολογισμού του ΡΙΚ στις νέες πραγματικότητες στις οποίες βρίσκεται ο τόπος μας.  

Θέλω να σας διαβεβαιώσω από την αρχή ότι τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και η Διεύθυνση του Ιδρύματος είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν τον ύψιστο σκοπό που είναι η αποκατάσταση της εθνικής οικονομίας.  

Ταυτόχρονα όμως είμαι υποχρεωμένος από τη δική μου σκοπιά να τονίσω τη σημασία και την αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στοιχεία τα οποία δεν αποτυπώνονται μόνο στη μορφή του περιεχομένου του προγράμματος που εκπέμπει και τη γενικότερη κοινωνική δραστηριότητα και προσφορά του, αλλά και στην  καταξίωση της στην κοινωνία προς την οποία απευθύνεται.  

Ασφαλώς οι καιροί είναι δύσκολοι και ενδεχομένως να γίνουν ακόμη πιο δύσκολοι τόσο σε οικονομικό όσο και ιδιαίτερα σε επίπεδο εθνικού θέματος.  Και στις περιπτώσεις αυτές – και εσείς ο ίδιος θα το διαπιστώσετε όπως διαπιστώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν – ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης  θα είναι καταλυτικός στην αντιμετώπιση με επιτυχία των εξελίξεων. Μια αποδυναμωμένη και ασπόνδυλη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.  

Τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί μειώνονταν στο ΡΙΚ έγινε αξιόλογη δουλειά και αυτό αποτυπωνόταν τόσο στην ποιότητα της ενημέρωσης όσο και στην ποιότητα του προγράμματός του. Αποτέλεσμα  τούτου ήταν και η θεαματική αύξηση της εκτίμησης που απολαμβάνει σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση στο κυπριακό κοινό. Μπήκαν, επίσης, οι βάσεις για έργα στρατηγικής και ιστορικής σημασίας,  όπως η λειτουργία του Αρχείου, η ετοιμασία πενταετούς στρατηγικού σχεδίου δράσης και πολλά άλλα.  

Όπως γνωρίζετε,  έχουν σημειωθεί τεράστιες μειώσεις στον προϋπολογισμό του ΡΙΚ τα τελευταία τέσσερα χρόνια,  φθάνοντας τώρα στο κατώτατο όριο αντοχής (όπως είναι σήμερα διαρθρωμένη η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση).  Οι συνέπειες από τις σημαντικές μειώσεις στην κρατική χορηγία ήδη άρχισαν να φαίνονται και ιδιαίτερα μετά την τελευταία μείωση τον Ιούνιο του 2013.  

Όπως είναι σήμερα η διάρθρωση του ΡΙΚ και με την κρατική χορηγία που προβλέπει η Κυβέρνηση για το 2014 – χωρίς να υπολογίζονται και άλλες ενδεχομένως περικοπές από τη Βουλή – είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αν δεν υπάρξει επανασχεδιασμός του ΡΙΚ ή μεγάλος αριθμός απολύσεων.  

Σε προσχέδιο αναθεωρημένου προϋπολογισμού που ετοίμασε η διεύθυνση του ΡΙΚ με βάση τις οδηγίες σας,  υπολείπονται €5,5 εκ. και είναι φανερό ότι για να καλυφθεί αυτό το ποσό πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές αλλά και απολύσεις πέραν των 150 συνεργατών χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς καμιά μελέτη, γεγονός που θα οδηγήσει το ίδρυμα στην αποσύνθεση και στην καρατόμησή του.  

Κύριε Υπουργέ,  

Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει η Πολιτεία  να δώσει στο ΡΙΚ περισσότερα χρήματα ή να τύχει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση προνομιακής μεταχείρισης. ΄Εχω όμως τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα  ουσιαστική μελέτη για πιθανή αναδιάρθρωση του ΡΙΚ, όπως εσείς εξαγγείλατε, ώστε να διαφανεί ποια θα είναι η νέα μορφή του ΡΙΚ, και τότε θα καταδειχθεί ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιότητα αλλά και η προοπτική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Προς τούτο το ΡΙΚ διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία,  και θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά.  

Η κατάθεση προϋπολογισμού συνιστά αφενός πολιτική πράξη και αφετέρου υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ.  Όμως όπως είναι τώρα η κατάσταση, οποιαδήποτε ενέργεια γίνει, χωρίς να προηγηθεί ο σχεδιασμός και η μελέτη προοπτικής για την τελική μορφή που θα έχει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα  αυτά θα είναι σε βάρος τόσο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και σε βάρος των εργαζομένων σ΄αυτήν.  

Υπηρέτησα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με πίστη, αφοσίωση,  αλλά και με όραμα, γιατί πιστεύω σ΄αυτήν και στην αποστολή της στην κοινωνία και επομένως δεν θα μπορούσα να γίνω συνεργός σε ενέργειες και πράξεις που θα απέβαιναν σε βάρος της.  

Συνεπώς ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ,  επειδή δεν δύναμαι να καταθέσω έναν προϋπολογισμό που θα αποβεί επιζήμιος και καταστροφικός για το Ιδρυμα και θα προβλέπει μεγάλο αριθμό απολύσεων, παρακαλώ δεχθείτε από της λήψεως της παρούσης την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.  

Θέλω να εκφράσω προς εσάς τις ευχαριστίες μου για τη μέχρι τώρα συνεργασία και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντοτε συνεπής υποστηρικτής του ΡΙΚ, πιστεύοντας στο ρόλο και στην αποστολή του.  

Με εκτίμηση,  

Μάκης Συμεού

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου   ‘