Ρ. Μαππουρίδης: “Ο Προϋπολογισμός οφείλει να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία”

 

Παράλληλα, ο κ. Μαππουρίδης καταθέτει τις απόψεις του για τις άμεσες αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτύχει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διαπνέει σήμερα τη Δημοκρατική Ευρώπη επιβάλει την καθιέρωση ενός επιτελικού και ρυθμιστικού ρόλου του κράτους.

 

Το κράτος επιχειρηματίας, τραπεζίτης, μεταφορέας πρέπει να εκλείψει. Η κρίση προκλήθηκε ακριβώς από την απορύθμιση της ομαλής λειτουργίας ανεξαρτήτων θεσμών, υπηρεσιών και δομών που σήμερα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη στελέχωση και ενίσχυση όλων των εποπτικών αρχών όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Νομική Υπηρεσία, η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και η Κεντρική Τράπεζα.

Ο σημερινός προϋπολογισμός με τον εξορθολογισμό των δαπανών, οφείλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υπό σταθερή και σύγχρονα στελεχωμένη εποπτεία. Το κράτος θα επιθεωρεί και ο ιδιώτης θα εκτελεί. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες που αναιρούν την ανάπτυξη, να στηριζόμαστε σε κρατική παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, να υποθάλπουμε τις καταστάσεις δεκασμού και αθέμιτου πλουτισμού που ως σκάνδαλα συναφή με την ατέλεια της ανθρώπινης φύσης εμφανίζονται καθημερινά. Η θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινικών και αστικών ευθυνών όταν παραβιάζονται οι κανόνες της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, αντιμετωπίζουν τη διαφθορά. 

Ως Επιτροπή Νομικών εργαζόμαστε στην επαναθέσπιση του Πόθεν Έσχες που προσκρούει σε Συνταγματικά κωλύματα. Οι Δημόσιες Προσφορές πρέπει να γίνουν πιο διαφανείς και η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών να επανδρωθεί από αδιάβλητα άτομα με πείρα και γνώση του αντικειμένου. Με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να παρέχονται τα μέσα και με τις πολιτικές αποφάσεις, να ορίζονται οι κατάλληλοι και αξιόλογοι.

Η τάση να μετατρέπεται το Διοικητικό Δικαστήριο σε φορέα γραφικής έκδοσης Δικαστικών Αποφάσεων χωρίς αντίκρισμα, θα πρέπει να ανασταλεί. Επιτέλους θα πρέπει να υλοποιηθεί η πρόνοια του Συντάγματος για καθιέρωση ευθύνης αυτών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η ιδέα της ίδρυσης Πρωτοβάθμιων Διοικητικών Δικαστηρίων σε Επαρχιακό Επίπεδο, ευρίσκεται υπό διαβούλευση. Ωστόσο στον προϋπολογισμό δεν προνοούνται δαπάνες για διορισμό νέων Δικαστών για ταχύτερη διεκπεραίωση ποινικών και αστικών υποθέσεων. Στο επίπεδο της ποινικής καταστολής θα πρέπει να υλοποιηθεί η ίδρυση του κέντρου αντεγκληματικής πολιτικής για το οποίο δεν έχω παρατηρήσει πρόνοια στον Προϋπολογισμό. Το Συμβούλιο Εγκληματικότητας θα πρέπει να αναβαθμιστεί. 

Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης που συνεδριάζει μια φορά τη βδομάδα, θα πρέπει να μετατραπεί σε θεσμικό μόνιμης λειτουργίας όργανο για ουσιαστική εκπλήρωση του ρόλου του. Η άμισθη συμμετοχή των μελών πλην του Προέδρου και η υποστελέχωση του, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στον Προϋπολογισμό. Οι φυλακές δεν έχουν προνοήσει για συμπερίληψη νέων προγραμμάτων στους προϋπολογισμούς και η Σχολή Εκπαίδευσης Φυλακισμένων για παράδειγμα, είναι ακόμα υπό μελέτη.

Η κτηριακή βελτίωσή τους μικρή μόνο συνεισφορά έχει στην αναμόρφωση των καταδικασθέντων. Θα πρέπει με τη μέθοδο του BOT να ξεκινήσει μελέτη για δημιουργία ιδιωτικών φυλακών που θα καλύπτουν τις περιοχές Λεμεσού – Πάφου και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Η κοινωνική επανένταξη με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των καταδίκων στο σπίτι τους, αν και θεσμοθετήθηκε, δεν εφαρμόστηκε επαρκώς.

Χρειαζόμαστε όραμα για τη δικαιοσύνη. Η ηλεκτρονική πρόσβαση στα Δικαστήρια, ο αυτοματισμός, η μηχανογραφημένη λειτουργία και η αρχειοθέτηση των Νόμων και των Κανονισμών είναι τομείς που δεν συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό. Τα κτήρια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας είναι μη προσβάσιμα και η ταλαιπωρία από τη μεταστέγαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου συνεχίζεται. Η Δικαιοσύνη μας νοσεί από υποστελέχωση.

Η φιλελευθεροποίηση της Δικαιοσύνης εξαιτίας της ανεπάρκειας του υφιστάμενου συστήματος, είναι αναπόφευκτη. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Νόμος Περί Διαιτησίας, να καθιερωθεί Κέντρο Διεθνών Διαιτησιών στον Εμπορικό, Βιομηχανικό, Ναυτιλιακό και Τεχνικό Τομέα και να εισαχθεί διαδικασία επίλυσης μικροδιαφορών. Όσο εκτεταμένη και αν είναι η κρίση, τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να υποχωρούν. Γι΄ αυτό η σύμβαση κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες, η οδηγία για την προστασία των ανηλίκων, το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, η καθιέρωση Δικαστηρίου Ανηλίκων και τόσα άλλα θα πρέπει να προβλεφθούν επιτέλους έστω και ως ιδέα στους προϋπολογισμούς. 

Κύριε Πρόεδρε, 

Η πιο έντονη αντιπολίτευση είναι αυτή που ασκούμε με την αυτοκριτική μας. Το ΝΙΚΑΝ ΑΥΤΟΝ, ΠΑΣΩΝ ΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΗ ΤΕ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ, το ΔΕ ΗΤΤΑΣΘΕ ΑΥΤΩΝ ΗΦ ΕΥΑΤΟΥ ΠΑΝΤΩΝ ΑΙΣΧΙΣΤΟΝ ΤΕ ΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΚΙΣΤΟΝ.