Εγκαίνια της έκθεσης “Mare Nostrum” στην Πύλη Αμμοχώστου

Oι Κύπριοι ως νησιώτες νοιώθουμε το δεσμό με τη θάλασσα σε μεγαλύτερο βαθμό, γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε με τον ήχο του κύματος και τη μυρωδιά της θάλασσας και σήμερα το μικρό νησί της ανατολικής Μεσογείου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και προεδρεύει της ένωσης 27 κρατών, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Μαύρου είπε ότι η Μεσόγειος είναι ένα πανάρχαιο σταυροδρόμι, ο χώρος συνάντησης τριών ηπείρων με μία όμως βίαιη ιστορία, χαραγμένη από καταστροφές και λεηλασίες, από σφαγές και εξορίες, από αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κοινότητες.

«Απ’ αυτό το αμάλγαμα έχει προκύψει η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και αυτή είναι η ισχύς και ο πλούτος του και όχι η αδυναμία του, ο σύγχρονος πολιτισμός θεμελιώθηκε εδώ και μέσα από πολλαπλούς δεσμούς ιστορικής εμπειρίας, πολιτισμού και ανταλλαγών, η Μεσόγειος κατορθώνει να ενώνει το πολύμορφο μωσαϊκό των παράλιων και νησιωτικών λαών της», πρόσθεσε η ΥΠΕΣ.

Η κ. Μαύρου είπε ότι η Μεσόγειος υπήρξε για χιλιετίες η θάλασσα που ένωνε τους λαούς και ένας τόπος /σύμβολο για τη συνάντηση λαών, πολιτισμών και θρησκειών.

Συνέχισε λέγοντας ότι όλοι ζούμε σε έναν κοινό τόπο αξιών που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό, προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός γίνεται η κοινή γλώσσα των λαών και διά μέσου της μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το παρελθόν και να σμιλευθεί καλύτερα ένα κοινό μέλλον.

«Αυτό είναι και το καθήκον της τέχνης που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε καιρούς δύσκολους όπως οι σημερινοί. Η επικοινωνία η οποία επιτυγχάνεται διά μέσου της τέχνης επιτρέπει στον καλλιτέχνη να έχει έναν ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και είναι αυτός ο διάλογος που του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται την κοινωνία, να προτείνει λύσεις και να μετέχει δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα», κατέληξε η Υπουργός.