Μ. Λευκαρίτης: “Οι τράπεζες δάνειζαν στον κόσμο αβέρτα”

{loadposition ba_textlink} 

Η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει, αλλά ο κύκλος θα είναι παρά πολύ μεγάλος και θα πάρει χρόνια για να γίνει αυτό, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «24» ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ένας εκ των μεγαλομετόχων της πετρελαϊκής εταιρείας Petrolina, Μάριος Λευκαρίτης.

«Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας θα πάρει χρόνια, τώρα πόσα νομίζω όποιος σας πει αριθμό ετών για την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας, δεν θα είναι ειλικρινής. Και όταν λέω πλήρη ανάκαμψη, δεν εννοώ μόνο την οικονομία μέσα από αριθμούς. Εννοώ την οικονομία μέσα από την ανεργία, τη ρευστότητα. Θα πάρει αρκετά χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Όλοι συνδέουν το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου με το κούρεμα τον Μάρτιο του 2013, αλλά δεν προέρχεται από το κούρεμα. Το κούρεμα απλούστατα ήταν ένα μέτρο το οποίο ελήφθη από αυτούς που το έλαβαν, κατά την άποψή μου κακώς και λανθασμένα, αλλά η κρίση θα υπήρχε και κούρεμα να μην είχαμε. Πάλι θα είχαμε την ανεργία που έχουμε, πάλι θα είχαμε έλλειψη ρευστότητας που έχουμε, αφού τα ταμεία είχαν αδειάσει».

«Εν πάση περιπτώσει εγώ είμαι αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει, αλλά όχι τόσο σύντομα όσο νομίζουν ορισμένοι».

Κακοί χειρισμοί διαχρονικά

Κατά τον κύριο Λευκαρίτη οι «κακοί χειρισμοί διαχρονικά» ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της κυπριακής οικονομίας.

«Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία του να κατηγορώ αριστερό, δεξιό ή κεντρώο κόμμα, ή τον πρόεδρο, εγώ πιστεύω ότι διαχρονικά φταίνε οι εκάστοτε όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και οι διάφορες διοικήσεις» είπε και πρόσθεσε: «Φταίει επίσης και η νοοτροπία οπωσδήποτε, αλλά η νοοτροπία στην Κύπρο ήταν καθοδηγούμενη εφόσον οι τράπεζες, αντί να είναι αυστηρές, έδιναν χρήματα στον κόσμο αβέρτα και οι εκτιμητές εκτιμούσαν τις περιουσίες που ήταν ενυπόθηκες για δάνεια για τον κόσμο σε υψηλά νούμερα ούτως ώστε να καλύπτουν πλήρως ακόμα και τις ανάγκες τις προσωπικές του καθενός, αυτό δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση».

Χρειάζεται η Τρόικα

Κατά την άποψη του κ. Λευκαρίτη, για να διορθωθεί η κατάσταση χρειάζεται «εκείνο το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή».

Και πρόσθεσε: «Δηλαδή η Τρόικα. Βεβαίως αν δεν ήταν η Τρόικα πιστεύω ότι δεν θα γινόταν τίποτε. Είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή, εμείς δυστυχώς, (επειδή μιλήσαμε για νοοτροπία), στην Κύπρο και σε ορισμένες άλλες χώρες θέλουμε όπως λέγαμε όταν ήμασταν μικροί, ζαπτιέ για να μας θυμώνει».

«Εγώ θυμούμαι όταν οδηγούσα ποδήλατο όταν ήμουν μικρός και έτρεμα να περάσω από φανάρι κόκκινο ή ακόμα και πορτοκαλί. Σήμερα περνούν με τα αυτοκίνητα και δεν τους ενδιαφέρει ποσώς. Αυτή είναι νοοτροπία, δυστυχώς, που χρειάζεται σωστή αστυνόμευση».

Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, η Κύπρος είχε γίνει και εξακολουθεί να είναι διεθνές επιχειρηματικό κέντρο διότι προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που είναι από τις λίγες.

Οι τιμές των καυσίμων

Ρωτηθείς από την εφημερίδα μας εάν πρέπει οι Κύπριοι να αναμένουν μείωση στις τιμές των καυσίμων, μας είπε: «Η μείωση είναι καμιά φορά πολύ παραπλανητικό όταν συνδυάζεται μόνο με πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου με τις τιμές που έρχονται στην Κύπρο. Ας μην ξεχνούμε ότι οι τιμές μας εμάς συνήθως έχουν ένα ιδιαίτερο κόστος που σημαίνει, η μεταφορά των προϊόντων από το εξωτερικό, η έλλειψη μεγάλου αποθηκευτικού χώρου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε μικρές, μικρές ποσότητες, οι οποίες υποχρεωτικά είναι πιο ακριβές από τις μεγάλες ποσότητες. «Φυσικά είναι και το exhange rate με το δολάριο. Σήμερα το δολάριο είναι πανάκριβο σχετικά με πριν τρεις μήνες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι πολύ υψηλές τιμές, αλλά οι τιμές αυξομειώνονται ανάλογα με διάφορους παράγοντες τους οποίους δεν ελέγχουμε εμείς σαν εταιρείες πετρελαιοειδών» τόνισε ο κ. Λευκαρίτης.

Επεκτατικά σχέδια της Petrolina

Όσον αφορά στα άμεσα μελλοντικά σχέδια του ομίλου Πετρολίνα, ο κ. Λευκαρίτης ο οποίος ασχολείται με την εταιρεία από το 1971 ήταν ξεκάθαρος ότι είναι «επεκτατικά».

Είπε χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία μας επεκτείνεται συνεχώς, ήδη έχουμε κάνει νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό για αποθηκεύσεις μεγάλων ποσοτήτων, ήδη έχουμε επεκταθεί στα αεροδρόμια της Ελλάδος για να προμηθεύουμε τα αεροπλάνα και επεκτεινόμαστε συνεχώς. Το φάσμα είναι μεγάλο και ευρύτατο, οπόταν σκεπτόμαστε συνεχώς για το μέλλον, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται και οι διάδοχοί μας».

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 9/11/2014