Ο Μάρτιν Σουλτς ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν;

 

 «Οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά πρόσωπο του Προέδρου της Επιτροπής», είπε ο κ. Δαρμής, προσθέτοντας ότι «οι Σοσιαλιστές ήδη αποφάσισαν ότι υποψήφιος τους θα είναι ο Μάρτιν Σουλτς. Το ίδιο θα γίνει με άλλες πολιτικές οικογένειες».

Με μια καμπάνια αξίας 16 εκ. Ευρώ και κατά κεφαλή δαπάνη 3 σεντ,  η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοχεύει να διοχετεύσει σε 500 εκ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το μήνυμα ότι «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά» και με το σλόγκαν «Act, React, Impact» ή «Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε», στα ελληνικά, να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν το Μάιο του 2014 στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Και αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως σημείωσε μιλώντας σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δαρμής, Επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών και Παρακολούθησης ΜΜΕ του ΕΚ, καθώς το ΕΚ μετά από την εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας απέκτησε πολύ μεγάλες αρμοδιότητες, ενώ βάσει αυτής, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Δαρμής αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο στοιχεία που θα αποτελέσουν στοιχείο αντιπαράθεσης στις χώρες-κράτη μέλη, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των επερχόμενων εκλογών.

Στις μεν χώρες της κρίσης, όπως η Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στην οικονομία, ενώ στις χώρες μέλη που δεν υφίστανται κρίση η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο έντονο αναμένεται, επίσης,  να προβάλει το στοιχείο του ευρωσκεπτικισμού και στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία για ενισχυμένη παρουσία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο των ευρωσκεπτικιστών.

Σε ό,τι αφορά στην καμπάνια της Υπηρεσίας, ο κ. Δαρμής ανέφερε, τέλος ότι η δεύτερη φάση που άρχισε τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2014, θα επικεντρωθεί σε 5 διαφορετικά θέματα: θέσεις εργασίας, η θέση ΕΕ στον κόσμο, η θέση ΕΕ στον κόσμο ως προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το χρήμα και η ποιότητα ζωής.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ