Μαρτυρία Κύπριου στην Ουκρανία: «Ήμασταν τυχεροί…με κατέβασαν από το αυτοκίνητο» (Βίντεο)

10

Για την κατάσταση που επικρατεί με τους Κύπριους στην Ουκρανία, μίλησε στην εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα» ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Όπως ανέφερε, «το σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργεί κανονικά, εκεί που υπάρχει κάποια δυστοκία είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το τελικό σκέλος του σχεδίου, που αφορά την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση των Κυπρίων από την Ουκρανία».

Εξήγησε πως υπάρχει συνεχείς συνεννόηση με τους Κυπρίους που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, προσθέτοντας πως έχουν εγγραφεί «51 Κύπριοι και 64 Ουκρανοί που έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο, έχουμε επικοινωνήσει με όλους και έχουμε ενημέρωση πως είναι ασφαλής».

«Η κατάσταση όπως έχει  διαμορφωθεί αυτή την στιγμή, δεν επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση των Κυπρίων που βρίσκονται στην Ουκρανία στο πλησιέστερο ευρωπαϊκό έδαφος. Οποιαδήποτε μετακίνηση εμπεριέχει κάποιο ρίσκο», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε έκκληση στους Κύπριους «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα τεθεί σε εφαρμογή το τελικό σκέλος του σχεδιασμού για την επιστροφή τους στην Κύπρο».

Μαρτυρία Κύπριου στην Ουκρανία

Στην εκπομπή καλεσμένος επίσης ήταν  ο κος Δάκης Μαυρουδής, ο οποίος είναι Κύπριος που βρέθηκε στην Ουκρανία και δεν κατάφερε να φύγει έγκαιρα από την χώρα καθώς είχε διαγνωστεί θετικός σε κορωνοϊό. Όπως ανέφερε, είδε με τα ματιά του σκηνές από τον πόλεμο.  Εν τέλει ωστόσο, βρέθηκε τρόπος να μεταφερθούν και να είναι ασφαλής.

Όπως ανέφερε, είδε ένοπλη σύγκρουση μπροστά στα μάτια του, καθώς και κόσμο ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει ωστόσο δεν μπορούσε.

«Σε ορισμένους τόπους είχε μπλόκα με ουκρανικό στρατό, οι οποίοι έκαναν ελέγχους…σε κάποια φάση με κατέβασαν από το αυτοκίνητο, μου πήραν το τηλέφωνο να το ελέγξουν, δεν μιλούσαν ούτε αγγλικά…».

«Είμασταν τυχεροί», σημείωσε, προσθέτοντας πως  «Είχε παιδιά που έκαναν 24 ώρες να φάνε».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Παράλληλα, στην εκπομπή μίλησε και η κα. Αλίνα Σαχπατζίδου, η οποία έχει φίλη που διαμένει στην Μαριούπολη, εκεί όπου δυστυχώς μαίνονται οι μάχες.

«Αγωνιούν, δεν έχουν ύπνο, τα παιδιά κλαίνε» σημείωσε.

Δείτε το σχετικό βίντεο