Μαρτυρία στην ΕΕ για «βαλιτσάκια» παρακολούθησης στην Κύπρο

Δύο ανώνυμες μαρτυρίες αξιωματούχων που παρουσιάζουν την Κύπρο ως πεδίο ελευθέρας δράσεως σε ό,τι αφορά τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης, καταγράφονται σε μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωβουλής.

Μέλος της Βουλής παρουσιάζεται να έδωσε μαρτυρία για απουσία νομοθετικών προνοιών στο νησί μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης.

Εξάλλου, στέλεχος των κυπριακών Αρχών Ασφαλείας, βάσει των όσων καταγράφονται, μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας και αποκάλυψε ότι από το 2018 και εντεύθεν χρησιμοποιούνται (είναι προφανές ότι μιλούσε για την Κύπρο) τα λογισμικά Pegasus και Predator.

Η επίμαχη μελέτη εκπονήθηκε από το Θεματικό Τμήμα Δικαιωμάτων των Πολιτών και Συνταγματικών Υποθέσεων για λογαριασμό της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής για τη χρήση του Pegasus κι άλλων συναφών λογισμικών παρακολούθησης (PEGA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εν λόγω έκθεση προσεγγίζονται υπό τη συνταγματική τους διάσταση τα ευρήματα της επιτροπής PEGA, κατά την επίσκεψη κλιμακίου σε Κύπρο και Ελλάδα. Παραθέτουμε τις ακριβείς αναφορές στη μελέτη που παραδόθηκε στις 15/11 και αφορά την Κύπρο:

«Σύμφωνα με ένα μέλος της Βουλής (χρησιμοποιείται ο όρος «MP» – Member of Parliament) που έδωσε συνέντευξη, στην Κύπρο δεν υπάρχει ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο, ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τη χρήση λογισμικών και γι’ αυτό τα λογισμικά και οι εταιρείες παρακολουθήσεων (spyware και surveillance companies) δραστηριοποιούνται στη χώρα και χρησιμοποιούνται χαρτοφύλακες παρακολουθήσεων (spyware briefcases)».

«Στη μελέτη γίνεται επίκληση σε δήλωση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος είπε ότι «ήταν υπό παρακολούθηση και κάλεσε το κυβερνών κόμμα να εξηγήσει γιατί και ποιος είναι υπό παρακολούθηση στην Κύπρο».

«Σύμφωνα με αξιωματούχο των κυπριακών Αρχών Ασφαλείας, μετά το 2018 δύο ή τρία λογισμικά παρακολουθήσεων χρησιμοποιήθηκαν, το Predator, το Pegasus και μια ακόμη εφαρμογή, ενώ η Wispear πειραματιζόταν σε άλλες τεχνολογικές λύσεις».

πηγή: Philenews