Μας χρεώνουν για καραμέλες και ναργιλέ: Η απόλυτη ξεφτίλα του κυπριακού αθλητισμού!

{loadposition ba_textlink}

Τα οικονομικά εγκλήματα στον βωμό του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεθαι» δεν έχουν να κάνουν μόνο με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και διαπλεκόμενα συμφέροντα, ασυμβίβαστες σχέσεις και αξιοπερίεργες οικονομικές συναλλαγές.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που φανερώνουν κάτι άλλο. Την αρρωστημένη νοοτροπία μας που φτάνει στα όρια γυφτιάς. «Φτάνει στα όρια» σημειώσαμε; «Τα ξεπερνάει» θα έπρεπε να γράψουμε! Διότι τα περιστατικά που καταγράφουμε στο παρόν ρεπορτάζ ξεφεύγουν από τα όρια κατά πολύ.

Οι ξηροί καρποί της ΚΟΧ

Μιλάμε για ανθρώπους που ταξίδευαν με αθλητικές αποστολές στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας και σαν να μην έφτανε που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα διαμονής, ήθελαν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, που λέει και ο λαός. Χρέωναν τον Κύπριο φορολογούμενο με αστεία ποσά, μπας και βάλουν το χέρι στην τσέπη και βγάλουν 2-3 νομίσματα. Θέλετε και παραδείγματα; Τα τιμολόγια που έστειλε η Ομοσπονδία του χάντμπολ (ΚΟΧ) είναι ενδεικτικά. Οι άνθρωποι του αθλήματος της χειροσφαίρισης έτρωγαν τσιπς και ξηρούς καρπούς και τα χρέωναν στον Οργανισμό, χωρίς ασφαλώς κανένα ίχνος ντροπής. Αμ το άλλο; Κάποιος ήθελε να φρεσκάρει την ανάσα του, αγόρασε καραμέλες έναντι 1.99 στερλινών και έστελνε την απόδειξη στον ΚΟΑ για να του καλύψει το… υπέρογκο αυτό ποσό! Σε μια άλλη περίπτωση, κάποιος αγόρασε προϊόν σιλικόνης και πάλι ασφαλώς χωρίς ενδοιασμό το χρέωσε κι αυτό σε εμάς.

Οι καλύτεροι ήταν αυτοί που ήθελαν να φάνε ξηρούς καρπούς (crisps/nuts), έναντι 80 σεντς το σακουλάκι. Κι αυτά τα χρέωναν. Φανταστείτε τι έκαναν με πιο μεγάλα ποσά.

Μπύρες BECKS και τσιπς

Κάποιες άλλες αποδείξεις που έφτασαν στον ΚΟΑ και έκαναν τους λειτουργούς του Οργανισμού να θέλουν να τραβάνε τα μαλλιά τους, έχουν να κάνουν με χρεώσεις για μπύρες BECKS και τσιπς. Πάλι από την ίδια Ομοσπονδία. Ετοιμάσαμε ένα πίνακα με τα είδη που κατανάλωσαν σε διάστημα μιας ώρας:

21:41 – 1 πάιντ BECKS

21:50 – 5 ΤΣΙΠΣ

22:22 – 3,5 πάιντς BECKS

22:25 – 4 ΤΣΙΠΣ

22:30 – 1 BECKS

Μπίρες και ναργιλές στην ΚΟΕΑΣ

Περνάμε τώρα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού. Σ΄ αυτή την περίπτωση ένας λειτουργός της ΚΟΕΑΣ καλοπερνούσε. Μέρα παρά μέρα έτρωγε σε γνωστά μαγαζιά της Λευκωσίας και φρόντιζε να απολαμβάνει τις μπιρίτσες του και να καπνίζει και ναργιλέ. Εκτός από τα φιλέτα, τα κρασιά Merlot που έπινε, σε μια περίπτωση πήγε στο HOOKAH και ήπιε τέσσερις μπίρες ΚΕΟ, ενώ δυο ημέρες προηγουμένως κάπνιζε ναργιλέ σε άλλο μαγαζί. Το αντιληφθήκατε αυτό; Ένας άνθρωπος της ΚΟΕΑΣ κάπνιζε ναργιλέ και έπινε μπίρες, κι έπρεπε να του καλύψουμε τα έξοδα εμείς. Έξοδα για αθλητικούς, δήθεν, σκοπούς! Τα τιμολόγια που στέλνονταν στον ΚΟΑ φανέρωναν ότι μέρα παρά μέρα πραγματοποιούνταν συχνές έξοδοι, άλλοτε με χρεώσεις της τάξεως των 150 ευρώ και άλλες με μικρότερες των 14-30 ευρώ. Τα έξοδα, βέβαια, μαζεύονταν και στη σούμα έβγαιναν μεγάλα ποσά, αλλά αυτό που θίγουμε όπως είπαμε στο παρόν ρεπορτάζ, είναι την νοοτροπία «φόρτωσέ τα στους φορολογούμενους».

Οι αποδείξεις για τα έξοδα σε ρεστοράν ή καφετέριες είναι τόσο συχνές που δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιοι είχαν την τάση να απομυζούν από τα κρατικά ταμεία ό,τι μπορούσαν. Λες και επιδίδονταν σε έναν αγώνα «απού φάει παραπάνω». Τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι τον Γενάρη του 2014 κι ενώ η κρίση είχε αγγίξει πολλούς συμπολίτες μας, στην ΚΟΕΑΣ δεν τους είχε πιάσει τίποτα: Στις 04/01 φαγάκι με παρέα και λογαριασμό 150 ευρώ, στις 07/01 φραπεδάκια, μιλκσέικς, μπίρες και καπουτσίνο με λογαριασμό 27 ευρώ, στις 08/01 μπίρες και ναργιλές, στις 10/01 κι άλλες μπίρες και σπεσιαλιτέ μαγαζιού…

Κι ασφαλώς, με τόσες κοινωνικές εξόδους, πού να μείνει ενέργεια στην ΚΟΕΑΣ να αντιδράσει για τους Τούρκους διοργανωτές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι οποίοι παρουσίασαν στα επίσημα αποτελέσματα το νησί μας ως «Νότια Κύπρος» (πάλι καλά που είχαμε τον ΣΕΓΑΣ).

Φακελάκι σε γάμους από την ΑΟΠΑΚ κι εξετάσεις για τον πρόεδρο!

Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που έφτασαν μέχρι και τη Γενική Εισαγγελία. Αναφερόμαστε στην Αθλητική Ομοσπονδία Παραπληγικών & Αναπήρων Κύπρου (ΑΟΠΑΚ). Εκεί είχαμε πολλά ενδιαφέροντα συμβάντα. Μάλιστα η Επιτροπή Ελέγχου του ΚΟΑ, βλέποντας αυτά τα… ενδιαφέροντα συμβάντα έκανε φάκελο και τον απέστειλε στη Γενική Εισαγγελία, καθώς προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Ας δούμε κάποια γεγονότα:

Καλοπερασάκηδες στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού…

Έστελναν τιμολόγιο στον ΚΟΑ για σακουλάκια με ξηρούς καρπούς (crisps/nuts) που στοίχιζε 80 σεντς το ένα…

Πληρώναμε και το φρεσκάρισμα της ανάσας τους…

√ Σύμφωνα με τιμολόγιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Στυλιανού, επισκέφτηκε γιατρό για προσωπικές εξετάσεις μέσω υπερήχου που στοίχισαν 300 ευρώ (;;;). Γιατί έπρεπε αυτά να τα πληρώσει ο φορολογούμενος

√ Ασφαλιστική εταιρεία αγόρασε εκτυπωτή έναντι 172.50 και το τιμολόγιο ανέφερε την εταιρεία υψηλόβαθμου παράγοντα της ΑΟΠΑΚ. Ο οποίος, έσβησε το όνομα της εταιρείας του με στυλό, έγραψε από κάτω το όνομα της Αθλητικής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια έστειλε και την απόδειξη στον Οργανισμό για να δικαιολογήσει τα… αθλητικά έξοδα.

√ Και φτάνουμε στο πιο μυθικό: Από το μπλοκ της Ομοσπονδίας «κόπηκε» μια επιταγή που κατέληξε σε φακελάκι… χαιρετούρας σε γάμο. Ο άνθρωπος έβαλε επιταγή 200 ευρώ για τον γάμο του φίλου του!

√ Ο πρόεδρος της ΑΟΠΑΚ Ανδρέας Στυλιανού μας χρέωσε με 1000 ευρώ για εξυπηρετήσεις που έκανε για την Ομοσπονδία που υπηρετούσε. Τηλεφωνήματα κ.τ.λ. Αφού δεν μπορούσε να υπηρετεί τον ευγενή σκοπό, γιατί το έκανε;

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!