Ματσάκης: «Πουλημένα τα περισσότερα ΜΜE»

{loadposition ba_textlink}

«Πουλημένα τα περισσότερα μέσα μαζικής επικοινωνίας». Τάδε έφη Μάριος Ματσάκης. Σε συνέντευξή του στην «24» κλήθηκε να μιλήσει για τις θέσεις του στο Kυπριακό και με την ευκαιρία, μίλησε και για τις περιπέτειές του στα δικαστήρια με εφημερίδες και εκδότη, όταν είχε τοποθετηθεί για το σχέδιο Ανάν…

24: Αυτό το δικό σας ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ σας στοίχισε;

«Είμαι σίγουρος ότι μου στοίχισε, καταρχάς μου στοίχισε άμεσα εμένα, γιατί την εποχή εκείνη μου κίνησαν αγωγή κάποιοι γιατί τους κατηγόρησα δημόσια ότι ήτανε υπέρ του ΝΑΙ και με έσερναν στα δικαστήρια. Το ‘ΟΧΙ’ που είπα στο σχέδιο Ανάν μου στοίχισε πολύ προσωπικά. Δεύτερο, ξεκίνησε όλη εκείνη η υπόθεση, ότι τα πιθάρια μου είναι αρχαία κ.τ.λ. Μετά το δημοψήφισμα όταν εκλέχθηκα Ευρωβουλευτής άρχισε αυτή η υπόθεση, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να πάω στο Ευρωκοινοβούλιο και ζητούσαν να δηλώσω
παραίτηση».

24: Πιστεύεται πως έγινε εσκεμμένα;

«Είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

24: Άρα ήταν ένα κτύπημα κάτω από τη μέση για να σας πετάξουν έκτος;

«Ήταν ένα κτύπημα από το κατεστημένο. Ξέρετε το κατεστημένο όταν πολεμήσεις ένα μέρος του, μετά συνενώνονται όλες οι πτυχές και όλες οι δυνάμεις του κατεστημένου εναντίον σου, όλοι, από τη δικαστική εξουσία, την εκτελεστική, την Εισαγγελία, όλοι. Οπόταν δεν έχεις ελπίδα να τα βάλεις μαζί τους».

24: Υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με το θέμα των δημοσιευμάτων αυτών;

«Για σήμερα λέτε;».

24: Ναι.

«Όχι, τελείωσε εκείνο το θέμα».

24: Δικαιωθήκατε κάποια στιγμή;

«Δεν ξέρω αν δικαιώνεται κανένας από τη στιγμή που έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, που έχει χάσει τόσα πολλά πράγματα και μετά δεν γίνεται τίποτα. Κάποιοι είπαν ότι δικαιώθηκα διότι δεν υπήρχε κάτι για να προσαχθούν κατηγορίες ή οτιδήποτε. Σταμάτησε αυτό το θέμα, αλλά την ταλαιπωρία την είχα υποστεί, η ζημιά έγινε, δηλαδή ήταν πύρρειος νίκη για μένα».

24: Τον ρόλο των ΜΜΕ πώς τον βλέπετε εσείς;

«Τα περισσότερα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι πουλημένα. Γράφουν και λένε αυτά που θέλουν οι ιδιοκτήτες τους, χωρίς αμφιβολία, ή τα κόμματα ή τις περισσότερες φορές οι διαφημιστές τους. Εγώ πολλές φορές βρισκόμουν σε πρόγραμμα και είπα κάποια πράγματα με τον τρόπο που τα έλεγα, και αμέσως έπεφταν τηλέφωνα. Και φυσικά αυτά μου τα έλεγαν οι σκηνοθέτες, οι παράγωγοι των προγραμμάτων. «κ. Ματσάκη δεν μπορούμε να σε ξαναφέρουμε διότι τηλεφώνησε ο τάδε, ο τάδε … και είπε ότι αν σε ξαναφέρουμε δεν έχει διαφήμιση». Είναι και αυτός ο λόγος που δεν παρουσιάζομαι στα ΜΜΕ. Δεν με καλεί κανένας, γι’ αυτό και παραξενεύτηκα όταν μου ζητήσατε εσείς συνέντευξη. Την τελευταία φορά που μίλησα ήταν στις Ευρωεκλογές που είπα ότι πρέπει να είναι χαζός κάποιος να πάει να ψηφίσει»

Η διαφωνία με τον «Πολίτη» για το δημοψήφισμα και η υπόθεση με τα μπαούλα

Οι διαφορές του Μάριου Ματσάκη με τον κυπριακό Τύπο προέκυψαν το 2004, πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ο τότε ευρωβουλευτής είχε κατηγορήσει σε τηλεοπτική εκπομπή τον εκδότη του «Πολίτη» Γιάννη Παπαδόπουλο για τη στάση της εφημερίδας του, που ήταν υπέρ του «Ναι». Η διαφωνία τους ήταν έντονη, ενώ το επεισόδιο είχε συνέχεια με τον κ. Παπαδόπουλο να κινά αγωγή στον κ. Ματσάκη. Τον Οκτώβριο του 2005, ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδό του ενέπλεξε τον ευρωβουλευτή με κύκλωμα που διακινεί αρχαιότητες και κειμήλια από τα Κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και το εξωτερικό, στο οποίο φέρονταν να εμπλέκονται Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι έποικοι.

Η αστυνομία είχε αρχίσει να διερευνά το ενδεχόμενο να κατέχει αρχαιότητες, παρανόμως και είχε παραλάβει από το σπίτι του ευρωβουλευτή, περίπου 300 μπαούλα.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές διερευνούσαν καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο Μ. Ματσάκης κατέχει αρχαία αντικείμενα και κειμήλια, τα οποία τα αντικείμενα που χρονολογούνται μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Ο Μ. Ματσάκης είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για συλλογή έργων τέχνης που άρχισε πριν από το 1974. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει στην κατοχή του 300 μπαούλα, καθώς και δεκάδες πιθάρια, ενώ στο σπίτι του διατηρούσε εργαστήρι συντήρησης των μπαούλων.

* Διαβάστε την ψηφιακή έκδοση της “24” στο www.24newspaper.com.cy, κάνοντας like και εγγραφή μόνο με το e-mail σας