Μαυρίδης:«Να πληρώνουμε για την παιδεία, όπως πληρώνουμε και για το νερό» (video)

Την ανάγκη καταβολής κομίστρων στα κρατικά πανεπιστήμια από τους φοιτητές, εξέφρασε ο κ. Μάριος Μαυρίδης, βουλευτής του ΔΗΣΥ.

«Από την στιγμή που η κοινωνία πληρώνει, επενδύει στην εκπαίδευση, και ο σπουδαστής ωφελείται, τότε με την σειρά του, και ο τελευταίος πρέπει να επενδύει στο κράτος, πληρώνοντας κάποιο ποσό».

Ο κ.Μαυρίδης, θεωρεί ότι η μόρφωση αποτελεί μία επένδυση, γι’αυτό και πρέπει να σταματήσει να παρέχεται δωρεάν.

Ο βουλευτής, τόνισε πως οι φοιτητές στα κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, δεν θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά, αλλά ένα συμβολικό ποσό. 

Οι εξαιρέσεις

Μία διαφορετική αντιμετώπιση για τους άπορους φοιτητές από την κυβέρνηση προτείνει ο κ.Μαυρίδης.

Όταν οι φοιτητές δεν μπορούν να πληρώσουν τα κόμιστρα, τότε θα μπορούν, όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, να παίρνουν άτοκα δάνεια, τα οποία θα έχουν την υποχρέωση να αποπληρώσουν, εφόσον εξασφαλίσουν εργασία.  

Ο βουλευτής, πρόσθεσε, πως το κράτος δεν πρέπει μόνο να διευκολύνει τους άπορους σπουδαστές, αλλά και τους άριστους.

Κατά τον κ.Μαυρίδη, οι άριστοι μαθητές που φοιτούν σε δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν πρέπει να καταβάλλουν κανένα κόμιστρο, λόγω του ότι, αυτοί θα είναι οι επιστήμονες στο μέλλον από τους οποίους θα μπορεί να επωφεληθεί η κοινωνία.

Αυτός που μπορεί να πληρώσει Πληρώνοντας κάποιο ποσό, αποφορτώνεται το κράτος , και με τη σειρά του, το τελευταίο, μπορεί να χρησιμοποιησεί αυτά τα χρήματα για υποτροφίες και δάνεια σε άπορους μαθητές.

Η επένδυση στη μόρφωση δίνει στον φοιτητή περισσότερα κίνητρα;

Ερωτηθείς ο κ.Μαυρίδης εάν οι σπουδαστές που επενδύουν στην εκπάιδευση έχουν και περισσότερα κίνητρα, ανέφερε ότι «στην ζωή όταν πληρώνεις για κάτι που παίρνεις τότε το εκτιμάς καλύτερα». 

«Ένας φοιτητής που υποχρεώνεται να καταβάλει δίδακτρα, θα ψάξει να βρει κατα πόσο αυτό που θα σπουδάσει είναι προσοδοφόρο. Ενώ τα περισσότερα παιδιά, που παίρνουν υψηλούς βαθμούς και εξασφαλίζουν μία θέση στα κρατικά πανεπιστήμια, θα παρακολουθήσουν αυτό που τους αρέσει, χωρίς να σκεφτούν εάν όντως έχει μέλλον ο συγκεκριμένος κλάδος», πρόσθεσε ο βουλευτής. 

Ως καθηγητής στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο, ο κ .Μαυρίδης τόνισε πως παρατηρεί μία διαφορά στο πως οι φοιτητές που καταβάλλουν χρήματα, αντιμετωπίζουν τις σπουδές τους. «Από την στιγμή που οι φοιτητές πληρώνουν, τότε προπαθούν να πετύχουν και επενδύουν καλύτερα σε αυτό που ξεκινούν». 

Όσο αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τόσο από φοιτητικές οργανώσεις, και πιο συγκεκριμένα την ΦΕΠΑΝ, η οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της στην εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, ο κ.Μαυρίδης, απαντά: «Από την στιγμή που πληρώνουμε για το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό στην ζωή μας, που είναι το νερό, γιατί να μην πληρώνουμε και για την παιδεία;»

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε, πως οι εύποροι μαθητές, που έχουν την ευχέρεια να πηγαίνουν σε ιδιάιτερα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να βοηθούν με την σειρά τους το κράτος.

«Καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό στο κράτος, οι εύποροι μαθητές βοηθούν τους άπορους, με κρατικές υποτροφίες και φοιτητικά πακέτα». 

Ο μισθός του Δημοσίου «καθησυχάζει» τα κρατικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μαυρίδης δεν δίστασε να επικρίνει το ακαδημαικό προσωπικό και την κακή διαχείριση που χαρακτηρίζει τα κρατικά πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε, πως δεν υπάρχει επικοινωνία με την αγορά εργασίας στα κρατικά πανεπιστήμια. 

 «Υπάρχει αδιαφορία. Ότι και να γίνει, η εργασία τους και ο μισθός τους είναι διασφαλισμένος, γι’αυτό και δεν έχουν κίνητρα να κοιτάξουν την αγορά εργασίας».

Όπως αναφέρει, λείπει η κατευθυνση ή η έρευνα για το ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον. «Είναι τραγικό να υπάρχουν τόσες λίστες διοριστέων δασκάλων και φιλολόγων, αλλά και τόσοι πολιτικοί επιστήμονες».

Η καταβολή διδάκτρων είναι μία λύση στο πρόβλημα, όπως τόνισε ο βουλευτής, γιατί η χρέωση διδάκτρων θα οδηγήσει στον ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και τότε θα αναγκαστούν οι φορείς των κρατικών πανεπιστημίων «να νοικοκυρευτούν», προσφέροντας προγράμματα με απήχηση στον κόσμο. 

«Θα ήθελα να δω τα κρατικά πανεπιστήμια να χρεώνουν χαμηλά δίδακτρα, και να μπορούν και τα ιδιωτικά να είναι εναλλακτική επιλογή για τον φοιτητή».

Τέλος, ο κ.Μαυρίδης συμπλήρωσε πως η εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, είναι αναπόφευκτη γιατί όσο αυξάνεται ο κρατικός προυπολογισμός πρέπει να αυξάνονται και τα έσοδά του.