Μαζικές αιτήσεις Βαρωσιωτών – Παραγνωρίζουν τις κυβερνητικές παραινέσεις

Σε αχαρτογράφητα νερά, κινείται η Κυβέρνηση στο θέμα της Αμμοχώστου. Η κίνηση της τουρκικής πλευράς να καλέσει τους πρόσφυγες να κινήσουν τη διαδικασία που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τις περιουσίες τους  και να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, δημιουργεί αμηχανία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανένας δεν ξέρει τι είναι το καλύτερο να γίνει. Και μπορεί μεν η Κυβέρνηση να συστήνει στους Βαρωσιώτες να μην παρασυρθούν από τις τούρκικες σειρήνες αλλά από την άλλη βάζει και την απαραίτητη… ουρά ότι είναι δικαίωμα του καθενός να διαχειριστεί όπως θέλει την περιουσία του.

Πάντως οι Βαρωσιώτες κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την μακροχρόνια εκκρεμότητα και με τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται για κάποια λύση στο Κυπριακό σπεύδουν μαζικά να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των κατεχομένων, υπακούοντας έτσι στις παραινέσεις αρκετών νομικών. Μεταξύ των τελευταίων και ο Αχιλλέας Δημητριάδης που τάσσεται φανατικά υπέρ της προσπάθειας ανάκτησης των περιουσιών στο Βαρώσι ακόμα και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί μεταξύ των προσφύγων είναι και δημοσίευμα της «Καθημερινής», που μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι ήδη 300 δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις στην Επιτροπή των κατεχομένων.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται και τα εξής:

«H νέα κίνηση της τ/κ πλευράς για επιστροφή περιουσιών σε Ελληνοκύπριους, δεν παραβιάζει την ουσία των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ για τα περίκλειστα Βαρώσια. Αντίθετα, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ το επιβάλλουν και είναι ο λόγος ίδρυσης της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΠ), που βάσει του νόμου 67-2005 παρέχει στην Επιτροπή τρεις λύσεις: Αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή». Αυτή την ερμηνεία δίνει στην «Κ», το δεξί χέρι του Ερσίν Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αναφερόμενος στο άνοιγμα του Βαρωσιού. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «δεν θα θέλαμε αυτή η κίνηση να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις».

Βάσει των πληροφοριών ότι πέραν των 300 Βαρωσιωτών υπέβαλαν αιτήσεις στην Επιτροπή και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν, ο κ. Χασίπογλου προσθέτει: «Ζητούμε από τους Ε/κ να υποβάλουν αιτήσεις στην ΕΑΠ και να μας δηλώσουν τι επιθυμούν». Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «οι Βαρωσιώτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή όχι μόνο για ακίνητη, αλλά και για κινητή περιουσία, όπως λ.χ. πολύτιμα έγγραφα στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών και οχήματα». Καταλήγει δε ότι η ουσία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Βαρώσι αφορά στην επιστροφή περιουσιών ακόμη και χωρίς την επίτευξη συνολικής λύσης