Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Επίσημο Δείπνο του εορτασμού της επετείου των 70 χρόνων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 1ης Ιουνίου 2023 στην Αγία Νάπα το Επίσημο Δείπνο του εορτασμού της επετείου των 70 χρόνων δράσης και προσφοράς του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στα επιχειρηματικά και οικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου παρουσιάστηκε το διαχρονικό έργο που επιτελέστηκε από το Επιμελητήριο Αμμοχώστου από το 1952 που ιδρύθηκε, προς όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο τα 70 χρόνια ζωής του. Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, μέσα από τη μακρόχρονη αυτή πορεία του, όχι μόνο κρατήθηκε ζωντανό παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες της Τουρκικής Εισβολής του 1974, αλλά συνέχισε να έχει καταλυτικό ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με πολλαπλούς τρόπους. Επιπρόσθετα το Επιμελητήριο προωθεί την ανάπτυξη και ευημερία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό φορέα του εθνικού θέματος με ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση τόσο των δεσμών των νέων γενεών των Αμμοχωστιανών με την κατεχόμενη Πόλη όσο και της ταυτότητας του Βαρωσιώτη.

Μετά την εισβολή του 1974, οι εκτοπισμένοι επιχειρηματίες της πόλης, κουβαλώντας μαζί τους τις εμπειρίες, τις ικανότητες και τη γνώση, επαναδραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά στις επαρχίες που προσωρινά εγκαταστάθηκαν και σε όλους τους τομείς, μεγαλουργώντας, συντείνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στο μεταπολεμικό Οικονομικό θαύμα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου είναι το μόνο προσφυγικό Επιμελητήριο του τόπου με τα μέλη του να δραστηριοποιούνται διασκορπισμένα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. 49 χρόνια το Επιμελητήριο δραστηριοποιείται εκτός της έδρας του – απόδειξη ότι το σθένος και ο ζήλος του επιχειρηματικού κόσμου της Αμμοχώστου παραμένουν αναλλοίωτα και ζωντανά. Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου πρέπει να μείνει και θα παραμείνει ζωντανό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου η οποία είχε θέσει υπό την αιγίδα της την όλη εκδήλωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κύριος Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς κύριος Βασίλειος Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, κύριος Αυγουστίνος Παπαθωμάς.

Το Επίσημο Δείπνο τίμησαν με την παρουσία τους και ο Υπουργός Άμυνας κύριος Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κυρία Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Υφυπουργός Τουρισμού κύριος Κώστας Κουμή ως επίσης άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Ανάμεσα τους Βουλευτές Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου καθώς και επιχειρηματίες, μέλη, φίλοι και συνεργάτες του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Πέραν των χαιρετισμών, κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγινε προβολή για την ιστορική αναδρομή του Επιμελητηρίου καθώς και δηλώσεις και αφιέρωμα σε όλους τους πρώην Προέδρους του Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Στέλλας Γεωργιάδου. Παρουσιάστρια ήταν η δημοσιογράφος κυρία Βίβιαν Κανάρη.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου ευχαριστεί θερμά τον Platinum Χορηγό IRON FX και όλους τους Silver Χορηγούς της εκδήλωσης: Mavroudis Global Transportation and Logistics Ltd., Salamis Organisation, Island Oil (Holdings) Ltd., Nissi Beach Resort, Atlas Pantou Co Ltd., CARAMONDANI BROS PLC LTD., TERRA NAVIS Ltd., FRP Advisory, Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, K. Kyhtreotis Holdings Public Ltd. και Olympia Ocean Carriers Ltd.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ Γιώργος Παπαναστασίου στο δείπνο για τον εορτασμό των 70χρονων του ΕΒΕ Αμμοχώστου, στο ξενοδοχείο Nissi Beach, στην Αγία Νάπα, την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023

Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Kύριοι Βουλευτές

Κύριε Πρόεδρε του ΕΒΕ Αμμοχώστου,

Φίλοι και μέλη του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, για να γιορτάσουμε μαζί τα 70χρονα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Αμμοχώστου. Από την ίδρυσή του το 1952, το ΕΒΕ Αμμοχώστου έχει αναπτύξει μια πλούσια ιστορία υπηρεσίας στις επιχειρήσεις και την τοπική κοινότητα, διαδραματίζοντας όλα αυτά τα χρόνια καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του εμπορίου, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που η κυπριακή επιχείρηση καλείται να εκσυγχρονιστεί, για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική, η συμβολή του ΕΒΕ Αμμοχώστου, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς όφελος των μελών του, αλλά και γενικότερα της επαρχίας σας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου κρίσιμη θεωρούμε και τη συνεχή επικοινωνία του Κράτους με τις επιχειρήσεις της Αμμοχώστου, για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας σας και να προωθούμε στοχευμένα μέτρα και λύσεις.

Βασικός στόχος του Υπουργείου μας είναι, πάντα σε συνεργασία με εσάς, τα μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασιζόμενου κυρίως στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υλοποιούμε προγράμματα που, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ενισχύουν τις κυπριακές επιχειρήσεις, αξιολογώντας τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, στην ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, στη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη περίοδο 2021-2027 το Υπουργείο μας έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ανέρχονται συνολικά στα €500 εκατομμύρια περίπου, για εφαρμογή διαφόρων Σχεδίων Χορηγιών.

Επιπρόσθετα, για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε τη μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την εφαρμογή αποδοτικών μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας, το Υπουργείο μας έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών που αποσκοπούν, κυρίως, στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €80 εκατομμύρια για τα έτη 2022-2023. Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου 1.000 κατοικίες στην Επαρχία Αμμοχώστου έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά το τελευταίο έτος. Παράλληλα, διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι ορισμένες από τις Τοπικές Αρχές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου έχουν υποβάλει προτάσεις για ένταξη στο Σχέδιο Χορηγιών που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και υποδομών τους.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε προσέξει τις προσπάθειες που κάνουμε ως Κυβέρνηση, για επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής μας στρατηγικής, θέτοντας πλέον στο επίκεντρο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθεί έμπρακτα το εμπόριο και η βιομηχανία μας, αφού μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, στηρίζουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και, κατά συνέπεια, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την προσπάθεια, στόχος μας είναι η έλευση, μέσω αγωγού, φυσικού αερίου χαμηλού κόστους από την Ανατολική Μεσόγειο. Το αέριο αυτό θα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και πιθανόν για υγροποίηση και εξαγωγή.

Παράλληλα, το Υπουργείο, σε συνεργασία και πάλι με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη και ενθάρρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεών μας, τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές και, γενικότερα, για την αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε μέτρα όπως τη συμμετοχή με κυπριακό περίπτερο σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, τη διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, τη δημοσίευση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, καθώς και την εφαρμογή Σχεδίων Χορηγιών για ενίσχυση της συμμετοχής των κυπριακών επιχειρήσεων σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων αναμένεται, επίσης, να δώσει και η ολοκλήρωση της θέσπισης της Εθνικής Οπτικής Ταυτότητας των Κυπριακών Προϊόντων (Products of Cyprus Branding).

Πέραν των πιο πάνω, στο πλαίσιο προβολής της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού Κέντρου διοργανώνονται, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τα Εμπορικά Κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές που παρουσιάζουν τις ευνοϊκότερες προοπτικές ανάπτυξης δραστηριοτήτων και ενίσχυσης συνεργασιών. Συγκεκριμένα, για το 2023 προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες προτεραιότητας όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Ινδία και άλλες. Εντός του τρέχοντος μήνα μάλιστα, μεταξύ 20 και 23 Ιουνίου, θα ηγηθώ επιχειρηματικής αποστολής στο Καζακστάν.

Άμεσα συνυφασμένη με την προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων είναι, τέλος, και η λειτουργία στο Υπουργείο μας του Export Helpdesk, μέσω του οποίου παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να διεθνοποιήσουν τη δραστηριότητά τους.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το ΕΒΕ Αμμοχώστου για τις ενέργειες και τις δράσεις του ως φορέα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, όχι μόνο για την επαρχία σας αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα το έργο σας, διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας ειδικότερα, θα είμαστε συνεργάτες και αρωγοί στις προσπάθειές σας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στο επίσημο δείπνο του Εμπορικού και  Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 70 χρόνων ζωής του.

Μέσα από τα 70 χρόνια πορείας του, από τα οποία τα 48 χρόνια στην προσφυγιά, το Επιμελητήριο έχει συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των συμφερόντων του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτή η εκδήλωση αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής για το έργο που επιτέλεσε το Επιμελητήριο από τον καιρό της ίδρυσης του το 1952 προς όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.

Τα Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς είναι οι πρώην Πρόεδροι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το Επιμελητήριο Αμμοχώστου μέσα από τόσες δυσκολίες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ονομαστικά τους πρώην Προέδρους: Στέφανος Στεφάνου (1963), Ξάνθος Σαρρής (1964), Τάκης Κουννάς (1965), Σπύρος Ιωαννού (1966 – 1967), Χριστόδουλος Μαυρουδής (1968 – 1972), Τάκης Κουννάς (1973), Φάνος Επιφανίου (1974 – 1984), Δημητράκης Ιωάνου (1984 – 1990), Τάκης Κυριακίδης 1990 – 1996, Φώτης Παπαθωμάς 1996 – 2002 ,  Ανδρέας Μάτσης 2002 – 2008, Λοίζος Σιακαλλής 2008 – 2011, Γιώργος Μιχαηλίδης 2011 – 2014, Γιώργος Μαυρουδής 2014 – 2017.

Από την σύνδεση της Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Αμμοχώστου με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο το 1952 μέχρι το 2022 το Επιμελητήριο μας ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και γενικά της οικονομίας του τόπου.

Παρά την καταστροφή και τις οδυνηρές συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής το 1974, ο Εμποροβιομηχανικός κόσμος της Αμμοχώστου, διασκορπισμένος σε όλα τα σημεία της Ελεύθερης Κύπρου, ανασυντάσσεται και με αξιοθαύμαστο θάρρος, με μοναδικό όπλο την αποκτηθείσα ικανότητα και εμπειρία, επαναδραστηριοποιείται και συμβάλλει στο γνωστό Μεταπολεμικό Οικονομικό Θαύμα.

Το προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου ακολουθεί κι’αυτό τις εξελίξεις. Σχεδόν αμέσως μετά την Εισβολή, δραστηριοποιείται και πάλι και αρχίζει η επικοινωνία με τα μέλη. Μακριά από την έδρα του και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, το Επιμελητήριο αναπτύσσει αξιοζήλευτη δραστηριότητα. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ενέργειες του ΚΕΒΕ και εργάζεται για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων των προσφυγοποιημένων και μη μελών του και την προώθηση των αναπτυξιακών αναγκών της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου εδώ και 70 χρόνια αγωνίζεται για την προώθηση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας και για την ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου. Σήμερα δυστυχώς μιλάμε για την ανάπτυξη μόνο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, του 15% περίπου δηλαδή της επαρχίας. Τα μέλη μας βρίσκονται και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Κύπρο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανό το Επιμελητήριο, και ειδικά τώρα που η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κινδυνεύει με εποικισμό.

Με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και την καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης με τα πιο κάτω Επιμελητήρια του Εξωτερικού:

Με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς το 1971

Με το Επιμελητήριο Λέσβου το 1999

Με το Εμπορικό Επιμελητήριο Taganrog Ρωσίας το 2000

Με το Επιμελητήριο Καστοριάς το 2000

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 υπογράφηκε η Επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων αδελφοποίησης.  Στο ίδιο πλαίσιο, στις 12 Μαΐου 2022 συνδιοργανώθηκε από τα δύο Επιμελητήρια με τεράστια επιτυχία στην Μαρίνα Αγίας Νάπας, το Πρώτο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή πληθώρας υπουργών και άλλων Αξιωματούχων από Ελλάδα και Κύπρο ενώ στις 20 Ιουνίου 2022 εγκαινιάστηκε το γραφείο του Επιμελητηρίου μας στον Πειραιά, του πρώτου γραφείου Κυπριακού Επιμελητηρίου στο εξωτερικό, που ευγενώς παραχωρήθηκε από το Επιμελητήριο Πειραιώς (το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του ΕΒΕ Πειραιώς)

Πρόσφατα δε υπογράφηκε η ανανέωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, η οποία καλύπτει τομείς όπως η διοργάνωση κοινών επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, συνεργασία σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες, κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τοποθέτηση φοιτητών σε εργασιακούς χώρους, καθώς και την λειτουργία του θεσμού του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» για θέματα επιχειρηματικότητάς, οικονομίας, καινοτόμων επενδύσεων, κυκλικής/πράσινης οικονομίας. Τέλος συμφωνήθηκε η διερεύνηση για την εφαρμογή μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΠΑΚ στην Ελεύθερη επαρχία μέχρι το 2024.

Η Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας τα τελευταία 49 χρόνια για αυτό είναι σημαντικό και δίκαιο η Ελεύθερη Επαρχία και η ζωή των κατοίκων της, να αναπτύσσονται ομοιόμορφα και με τους ίδιους ρυθμούς με τις άλλες επαρχίες. Επιβάλλεται το κράτος να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην Επαρχία Αμμοχώστου. Χρειάζονται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να δοθούν κίνητρα, όπως Πολεοδομικά κίνητρα για την δημιουργία ειδικών ζωνών για την εγκατάσταση ξένων και ντόπιων επιχειρήσεων στην επαρχία μας, έτσι ώστε να μην στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Όπως γνωρίζεται υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά δεν προχωρούν οι αναπτύξεις λόγω περιορισμών σε περιβαλλοντικά και άλλα θέματα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις από τους αρμόδιους έτσι ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο από το Κράτος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, υψηλής τεχνολογίας.

Όραμα μας, εδώ και χρόνια προσωπικό είναι να μετατραπεί ένα μέρος του παραλιακού μετώπου σε Επιχειρηματικό Κέντρο.

Σήμερα τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου είναι εγκατεστημένα στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, στη Λευκωσία και στη Λάρνακα. Το Επιμελητήριο μας διατηρεί γραφείο στο Παραλίμνι, στη Λεμεσό και στον Πειραιά.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου είναι διπλός αφού πέραν από τον επιχειρηματικό και οικονομικό άξονα για την ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αποτελεί σημαντικό φορέα για το εθνικό μας θέμα συμβάλλοντας  σημαντικά στη διατήρηση των δεσμών των νέων γενεών των Αμμοχωστιανών με την κατεχόμενη Πόλη.

Πρέπει να κρατήσουμε ασβέστη τη μνήμη της Αμμοχώστου. Πρέπει να κρατήσουμε δεμένους τους Βαρωσιώτες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Ειδικότερα στους νεότερους. Φορείς όπως το Επιμελητήριο Αμμοχώστου αλλά και ο Δήμος Αμμοχώστου, ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα, ο ΓΣΕ,  έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να βοηθήσουν για να μείνει ζωντανή η ταυτότητα των Βαρωσιωτών.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου προσβλέπει στην ημέρα της επιστροφής στην αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα για να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και ευημερίας ολόκληρης της επαρχίας του και γενικότερα του τόπου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς μας αλλά και όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε τη σημαντική αυτή βραδιά για το Επιμελητήριο της κατεχόμενης Πόλης μας και της επαρχίας Αμμοχώστου.

Αυγουστίνος Παπαθωμάς

Πρόεδρος

Επιμελητηρίου Αμμοχώστου