Με «μικρόν αδελφό» το θρυλικό βαν

Αντώνης Άσσος

Το περίφημο κατασκοπευτικό βαν, δεν ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο παρακολούθησης που διέθετε η γνωστή εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η εταιρεία είχε στην υπηρεσία της άλλο ένα δεύτερο, με αντίστοιχο εξοπλισμό. Το δεύτερο αυτό αυτοκίνητο μικρότερο και χωρίς οποιαδήποτε διακριτικά ή εμφανή σημάδια για το περιεχόμενό του, χρησιμοποιείτο σαν βοηθητικό του βαν. Στις περιπτώσεις που το βαν για ευνόητους λόγους δεν μπορούσε να πλησιάσει τον στόχο, μη τυχόν και γίνει αντιληπτό, αναλάμβανε ρόλο το μικρό αυτοκίνητο που δεν προκαλούσε υποψίες. Έτσι το βαν στάθμευε σε κάποια απόσταση και το μικρό λειτουργούσε σαν αναμεταδότης στέλνοντας τα όποια σήματα συλλάμβαναν τα όργανά του, στον δέκτη που βρισκόταν στο βαν.

Όπως μας ανέφερε η πηγή μας το μικρό αυτοκίνητο κινείτο με διακριτικότητα εύκολα και προσέγγιζε ανυποψίαστους στόχους, όχι μόνο κτίρια, αλλά ακόμα και πρόσωπα, από τα οποία υπέκλεπτε κάθε είδους επικοινωνία.

Με καθυστέρηση η κατάσχεση

Όπως είναι γνωστό το γνωστό βαν έχει ήδη κατασχεθεί και βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομία για τις απαραίτητες έρευνες. Ωστόσο η κατάσχεση έγινε περίπου μια βδομάδα μετά που ξέσπασε ο σάλος, χρόνος αρκετός για τους ενδιαφερομένους να αφαιρέσουν ευαίσθητα ενοχοποιητικά στοιχεία ή εξοπλισμό.  Η καθυστέρηση αυτή, όπως και το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν έχει προβεί ακόμα σε συλλήψεις, από τη στιγμή που στο πιο ψηλό επίπεδο υπάρχει η παραδοχή ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση, προκαλεί ερωτήματα. Ακόμα και ο μέσος πολίτης εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος χειρισμός δεν μπορεί να προέρχεται από επαγγελματίες που στόχο έχουν να ερευνήσουν μια «πολύ σοβαρή υπόθεση», όπως τη χαρακτήρισε ο Αρχηγός Αστυνομίας.  Χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης, σχολιάζοντας το γεγονός της κατάσχεσης του βαν έκανε σχετική ανάρτηση  στο διαδίκτυο γράφοντας και τα εξής: «Για μια περίπου βδομάδα φωνάζαμε, καταγγέλλαμε, κατακεραυνώναμε. Και μεταφέραμε το βαν στην αστυνομία για να το εξετάσουμε εξονυχιστικά. Αλλά μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε τίποτε. Και αν με ρωτάτε ούτε θα βρούμε. Σήμερα με τον κόσμο των κομπιούτερ να κυριαρχεί ξέρετε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού τα πάντα αλλάζουν ή διαγράφονται ή προστίθενται νέα δεδομένα. Αρκεί να σας πω ότι όταν έχω πρόβλημα με το κομπιούτερ μου, συγγενικό μου πρόσωπο στο εξωτερικό ανεξάρτητα αν βρίσκεται στο σπίτι του είτε στο τρένο, μπορεί να συνδεθεί με το κομπιούτερ μου και να το διορθώσει είτε να αλλάξει δεδομένα είτε να αποσύρει άλλα».

Είναι τα δεδομένα αυτά που είχε υπόψη της η πηγή μας όταν ρωτήσαμε αν υπάρχει περίπτωση δολιοφθοράς για να καταστραφεί το βαν, απάντησε αρνητικά. Δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν κάτι τέτοιο, μας είπε.

Θαμώνας στο Αρχηγείο Αστυνομίας

Στο μεταξύ εντός της Αστυνομίας συζητείται σε έκταση το γεγονός ότι στέλεχος της υπό διερεύνηση εταιρείας, ήταν στο παρελθόν τακτικός επισκέπτης του Αρχηγείου Αστυνομίας. Τον βλέπαμε συχνά να έρχεται στο Αρχηγείο και να επισκέπτεται τα γραφεία της ηγεσίας του σώματος μας, ανέφεραν αρκετοί αστυνομικοί. Άλλες πηγές μας είπαν ότι ο Ισραηλινός είχε πολλούς συνομιλητές εντός του Αστυνομικού Σώματος, τόσο στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όσο και επαρχιακά, όπου είχε συχνές επαφές με στελέχη της ΚΥΠ. Μας αποκάλυψαν επίσης ότι στα αρχικά στάδια κι όταν ο Ισραηλινός επιδίωξε τις επαφές με την κυπριακή αστυνομία, είχαν δοθεί οδηγίες να τεθεί και ο ίδιος υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί με ποιους είχε επαφές και ποιο ήταν το πεδίο των ενδιαφερόντων του. Πόσο διήρκεσε η παρακολούθησή του και πώς αξιοποιήθηκαν τα όποια στοιχεία είχαν συλλεγεί είναι άγνωστο, όπως άγνωστο είναι και πόσο ψηλά στην ιεραρχία είχαν διοχετευθεί τα στοιχεία αυτά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες μας στην Κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια με τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη. Θεωρούν ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης ματαίωσε οποιαδήποτε προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει για να υποβαθμιστεί η υπόθεση και να αφεθεί να ξεχαστεί χωρίς να προκληθεί τόσος σάλος. Όπως είναι γνωστό ο Αρχηγός Αστυνομίας από τις πρώτες-πρώτες μέρες που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση κατασκοπείας μίλησε «για πολύ σοβαρή υπόθεση», γεγονός που δεν άφηνε πολλά περιθώρια άλλων χειρισμών.

Και Κύπριος

Στο μεταξύ όπως δημοσιεύτηκε και επιβεβαιώθηκε και επίσημα ένας από τους Ισραηλινούς που το όνομά του έχει αναμιχθεί στην υπόθεση υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας ως επενδυτής. Πρόκειται για τον  Avraham Shahak Avni που όπως ανέφερε σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του,  το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλε την αίτησή του στις 8.6.2015.

Όπως σημειώνεται, η αίτηση υποβλήθηκε στη βάση του κριτηρίου Α.8 (Συλλογικές Μεγάλες Επενδύσεις) της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 76.668 και ημερομηνίας 19.3.2014.

Η αίτηση είχε εξεταστεί από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και από τις αρχές ασφαλείας του κράτους και διαπιστώθηκε ότι ικανοποιούσε τόσο το οικονομικό κριτήριο, όσο και όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έθετε η προαναφερθείσα απόφαση του Συμβουλίου.

Συνεπώς, αναφέρει το Υπουργείο, η αίτηση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25.11.2015.

Παρακολουθούσαν και τον Φαίδωνος

Δηλώσεις για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν έκανε και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη μεσημβρινή τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, άφησε υπονοούμενα για τον χειρισμό του θέματος. Το ότι δεν εντοπίστηκε έγκαιρα το βαν είπε, σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Κάλεσε μάλιστα την Αστυνομία να πάει πίσω, όπως είπε, στην υπόθεση του ΓΕΕΦ, στην οποία και πάλι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Προχώρησε μάλιστα στην αποκάλυψη ότι πριν δυο μήνες, έπεσε και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης. Απέφυγε όμως να πει λεπτομέρειες, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει σύντομα.

Με τη γνωστή συνταγή Ηλία Στεφάνου

Στο μεταξύ αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε χτες το πρωί τον διορισμό του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή,  για την υπόθεση του βαν, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε τη σοβαρότητα της διερευνώμενης υπόθεσης, τις νομικές πτυχές που αυτή συνεχώς παρουσιάζει και σταθμίζοντας κάθε σχετικό παράγοντα.

Η επιλογή του ιδιώτη δικηγόρου Ηλία Στεφάνου δεν ήταν τυχαία. Στον κ. Στεφάνου είχε αναθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας και τον χειρισμό της υπόθεσης εναντίον του τότε, Γενικού Βοηθού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου με τη γνωστή κατάληξη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε χτες το μεσημέρι στην τηλεόραση του Άλφα και όταν ρωτήθηκε τι άλλαξε και αποφάσισε τελικά να παρέμβει, ανέφερε ότι «πέραν των όσων έχω δηλώσει, νομίζω πως είχα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο σε κάποιο στάδιο, εάν παρίστατο ανάγκη, να διοριζόταν και ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής».

Αφού χαρακτήρισε ως γεγονός το ότι υπήρχαν κάποια στοιχεία που έτειναν να συνδέσουν την Αστυνομία με τις υπό διερεύνηση εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι εξακολουθεί αυτό να ισχύει, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να καταδείξουν ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να διεξάγει αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα.

«Περαιτέρω φαίνεται να αποκαλύπτονται συνεχώς κάποια στοιχεία και πληροφορίες για έγερση πιο σοβαρών νομικών θεμάτων και ως εκ τούτου έκρινα, χωρίς να αμφισβητείται προς στιγμή η γενικότερη ικανότητα της Αστυνομίας να διεξάγει αμερόληπτη διερεύνηση, ότι στο στάδιο αυτό ο διορισμός ενός ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή θα συνδράμει το έργο της ανακριτικής ομάδας και παράλληλα θα ενδυναμώσει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, παρέχοντας ταυτόχρονα και νομική συνδρομή και στήριξη κατά τη διάρκεια της διερεύνησης πιο πολύ σοβαρής θα έλεγα υπόθεσης», είπε ακόμα ο Κώστας Κληρίδης.

Σε υπόδειξη ότι υπάρχουν και φωνές ότι άργησε να παρέμβει, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εξισορροπεί στοιχεία και παράγοντες και κρίνει ο ίδιος πότε είναι καλό να παρέμβει.

«Η παρέμβαση στην παρούσα περίπτωση», είπε, «γίνεται τελείως επικουρικά και πρόσθετα της υφιστάμενης διαδικασίας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εικοτολογούμε ότι προέκυψαν στοιχεία για υποκλοπή δεδομένων πολιτών, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Απλά στο στάδιο αυτό κρίθηκε πως θα ήταν καλό να συνδράμει ένας ανεξάρτητος ανακριτής», είπε καταλήγοντας ο κ. Κληρίδης

 

 

.