Μεγάλος κίνδυνος για μετανάστες σε βάρκες και στη Θάλασσα της Μάγχης

{loadposition ba_textlink}

Αυτό έγινε όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν άρχισε να βάζει νερά.

Οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να φτάσουν παρατύπως σε βρετανικό έδαφος προερχόμενοι από το Καλαί, στις γαλλικές ακτές της Μάγχης. Όταν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο επικοινώνησαν με συγγενείς τους στο γαλλικό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι στη συνέχεια ειδοποίησαν τις βρετανικές αρχές.

Σε βάρος δύο Βρετανών ηλικίας 33 και 35 ετών απαγγέλθηκαν κατηγορίες παραβίασης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, καθώς θεωρείται ότι καθοδηγούσαν τους παράτυπους μετανάστες. Αμφότεροι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Τζον Βάιν προειδοποίησε ότι υπάρχει ίση πιθανότητα πνιγμού μεταναστών στη Μάγχη και στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Βρετανίας και για την έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση που παράτυποι μετανάστες κινδυνεύουν εν πλω.

Αυτή τη στιγμή μόνο τρία σκάφη της βρετανικής ακτοφυλακής πραγματοποιούν περιπολίες στη Θάλασσα της Μάγχης.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ερωτήματα για το πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Βρετανία μέσω θαλάσσης από τη Γαλλία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Την περασμένη Τρίτη ακόμα 17 Αλβανοί μετανάστες συνελήφθησαν αφού έφτασαν με καταμαράν σε μαρίνα του Δυτικού Σάσεξ, μαζί με έναν 55χρονο καταζητούμενο για δολοφονία Βρετανό. Ο 55χρονος συνελήφθη με την υποψία διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανένας μετανάστης που φτάνει στις ακτές της χώρας με βάρκα δεν θα λάβει άδεια να παραμείνει».

Πηγή: KYΠΕ