Μέχρι 4 Φεβρουαρίου η κατάθεση προσφορών για έλευση φυσικού αερίου


Διαβάστε επίσης, “Κρίσιμη σύσκεψη το βραδυ για το χρέος” και “Η Κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρόικα για το Ταμείο Υδρογονανθράκων”


Η έλευση του φυσικού αερίου θα σημαίνει μείωση μεν στο κόστος του ηλεκτρισμού χωρίς ωστόσο να αναμένεται τόσο δραστική όσο θα είναι με την εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόσο κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τα θέματα διαχείρισης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε πως και με παραίνεση και τη στήριξη της Επιτροπής Εμπορίου το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ να προωθήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έρθει στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικό αέριο το συντομότερο.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ΔΕΦΑ  και η ΑΗΚ προκήρυξαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος που τον Οκτώβρη και εκδήλωσαν ενδιαφέρον  17 εταιρείες που μετά από αξιολόγηση η ΔΕΦΑ και ΑΗΚ απέστειλαν στις 4 Ιανουαρίου στις 14 εταιρείες που πληρούσαν τις βασικές προδιαγραφές,  τους όρους για να καταθέσουν προσφορά μέχρις τις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι τέθηκε ως χρονοδιάγραμμα η 1η Ιανουαρίου 2015 για έλευση του φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση που θα μειώσει την τιμή της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία πέρα από το όφελος για τα νοικοκυριά θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία.

Ο κ. Συλικιώτης διευκρίνισε περαιτέρω ότι το 2015 επιλέγηκε και επειδή τέθηκε ως όρος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αποδεσμεύσει το δάνειο των 130 εκατομμυρίων προς την ΑΗΚ, ποσό το οποίο απαιτείται για τη βελτίωση της υποδομής της Αρχής.

Ερωτηθείς για το κόστος του ρεύματος με την έλευση του φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως από τις υπάρχουσες ενδείξεις θα υπάρξουν προσφορές που θα μειώσουν το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά, επεσήμανε να μην αναμένουμε τόσο μεγάλη μείωση, όση θα είναι όταν θα έχουμε φυσικό αέριο από τα δικά μας κοιτάσματα.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε επίσης ότι δεν έχει σημασία εάν θα προλάβει η παρούσα διακυβέρνηση να προωθήσει την υπογραφή συμβολαίων, επειδή , εξήγησε η διαδικασία τυγχάνει χειρισμών από τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ που θα λάβουν τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το κόστος και την τεχνολογία της ενδιάμεσης λύσης, ο Υπουργός Εμπορίου αφού διευκρίνισε ότι η ΑΗΚ σήμερα εισάγει καύσιμα τα οποία έχουν κόστος  πολλές εκατοντάδες εκ. ευρώ, είπε πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η μια τεχνολογία είναι η υγροποιημένη μορφή και να γίνεται αποϋγροποίηση με πλωτά μέσα, με ψηλότερο κόστος και που μπορεί να επιλεγεί ως μεταβατική λύση και η δεύτερη τεχνολογία είναι το συμπιεσμένο που είναι νέα τεχνολογία και ενδείκνυται για μικρές αποστάσεις.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ακόμα πως είναι γνωστό ότι με το Ισραήλ διερευνήσαμε και διερευνούμε την έλευση φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ μπορεί να μας δώσει φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μόνο μορφή και απομένει να λυθούν τεχνικά προβλήματα για αυτό και ορίστηκε ομάδα υπό τον Σόλωνα Κασίνη που επισκέφθηκε το Ισραήλ και συζήτησε τα θέμα.

Πηγή ΚΥΠΕ