Της Αλεξίας Καφετζή
Οι αυξήσεις τιμών στη λιανική αγορά, λόγω της δράσης των ανταρτών Χούθι, έχει αρχίσει να φαίνονται ενώ τις επόμενες ήμερες θα ενταθεί το φαινόμενο σύμφωνα με την εκτίμηση του γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριου Αντωνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου οι πρώτες ανατιμήσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στην Κύπρο σε κάποια προϊόντα με μικρές για την ώρα αυξήσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα και με τις παραλαβές με την νέα τιμολόγηση να είναι καθολικές θα υπάρξει και συνέχεια. H λίστα των προϊόντων οι τιμές των οποία θα αυξάνονται, θα μεγαλώνει. Αλλά αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερος φόβος του κυπριακού λιανικού εμπορίου σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αντωνίου στο Insider.
Αυτό που σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ είναι ότι οι Κύπριοι προμηθευτές στην επικοινωνία που έχουν με τους δικούς τους προμηθευτές στο εξωτερικό διαπιστώνουν ότι υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ανά το παγκόσμιο λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης με τις επιθέσεις των Χούθι, που τείνει να παγιωθεί, με αποτέλεσμα ολοένα και πιο λίγα πλοία να χρησιμοποιούν την θαλάσσια αυτή οδό μεταφοράς εμπορευμάτων. Ο βαθμός ανησυχίας μεγαλώνει μεταξύ των Ευρωπαίων προμηθευτών, σημειώνει ο κ. Αντωνίου, αναφέροντας πως μεγάλο μέρος των πρώτων υλών που προμηθεύονται τα ευρωπαϊκά κράτη τροφοδοτούνται από την Άπω Ανατολή. Εκτιμά πως αν συνεχίσει αυτό το φαινόμενο θα επηρεαστούν στο σύνολο τους και οι εισαγωγές μας από την Ευρώπη από όπου επί της ουσίας εξαρτόμαστε. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με την εκτίμηση του δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα είδη πρώτης ανάγκης και σημείωσε πως το 98% των εισαγωγών μας γίνεται διά θαλάσσης.
Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που επηρεάζονταν, αν και μια μερίδα έχει ήδη ανατιμηθεί, εξηγεί πως το επόμενο διάστημα μετά και την εξάντληση του αποθέματος που διέθεταν κάποιες επιχειρήσεις με την παλιά τιμολόγηση, με τις νέες παραλαβές το φαινόμενο θα είναι καθολικό. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων ως επί το πλείστον θα αφορούν είδη ένδυσης, υπόδησης, αυτοκίνητα, έπιπλα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές κτλ. Η αύξηση στην τιμή δεν θα είναι η ίδια σε όλα τα προϊόντα. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, που θα κυμαίνεται από 15% ως 20%, θα σημειωθεί σε προϊόντα με μεγαλύτερο μέγεθος όπως μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα. Ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης γίνεται με την αξία του εμπορευματοκιβωτίου για τα αντικείμενα που μεταφέρει.













