Μέχρι και €50.000 σε κοινότητες για τουριστικά έργα

Σε ποιους απευθύνεται η πρόταση του Υφ. Τουρισμού / Οι προϋποθέσεις των έργων και τι πρέπει να προβάλλουν

Οικονομικά κίνητρα ύψους 20.000 ευρώ θα δίνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος με καθαρά τουριστική πτυχή, ούτως ώστε τα Κοινοτικά Συμβούλια να συμβάλουν στην τοπική τουριστική ανάπτυξη και να προσελκύσουν ξένους αλλά και ντόπιους σε ορεινές και ακριτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την Βrief, πρόκειται για την πρόταση «Πραγματοποίηση έργων τοπικού χαρακτήρα με τουριστική πτυχή» του Υφυπουργείου Τουρισμού, την οποία ενέκρινε χθες (27/1)το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τι θέλει να πετύχει το Σχέδιο

Σύμφωνα με την πρόταση του Υφυπουργείου, στόχος είναι η υλοποίηση δράσεων και έργων τοπικού χαρακτήρα με τουριστική πτυχή σε Κοινότητες με σκοπό την αναβάθμιση του Τοπικού Προϊόντος και των εμπειριών για τους επισκέπτες, και κατ’ επέκταση την αύξηση της επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους.

Ακόμη, απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, των ορεινών και των ακριτικών περιοχών.

Σε ποιους απευθύνεται / Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι, όπως αναφέρεται στις πληροφορίες του προγράμματος, είναι τα Κοινοτικά Συμβούλια της Κύπρου.

Το έντυπο της Αίτησης

Πόσα χρήματα θα δίνονται

Σύμφωνα με το Σχέδιο, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά αίτηση (έργο/δράση) ανέρχεται στις 20.000 ευρώ.

Πάραυτα, όπως σημειώνετα, σε ειδικές περιπτώσεις, το Υφυπουργείο δύναται να αξιολογήσει αιτήματα πέραν των 20.000 ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ, νοουμένου ότι το ποσό που θα παραχωρηθεί στην Κοινότητα δεν ξεπερνά το ποσό της κυβερνητικής συνεισφοράς που αναλογεί στην Κοινότητα για  αναπτυξιακά έργα, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ισχύει για τα έργα που εκτελούν οι Επαρχιακές Διοικήσεις.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες για το σχέδιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων.

Τα έργα ή δράσεις που θα εγκριθούν, θα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες

1/Έργα για την υλοποίηση των οποίων η Κοινότητα διαθέτει από μόνη της, την απαιτούμενη διοικητική επάρκεια.
2. Έργα για την υλοποίηση των οποίων η Κοινότητα δε διαθέτει την απαιτούμενη διοικητική επάρκεια

Ενδεικτικές δράσεις και κριτήρια επιλεξιμότητας
Οι άξονες ως προς τις δράσεις που ενδείκνυται να εγκριθούν:

Ο πρώτος άξονας αφορά προτάσεις που θα προβάλουν και αναδεικνύουν παραδοσιακές τέχνες, επαγγέλματα και δραστηριότητες της Κύπρου με τη κατάλληλη μορφοποίηση χώρων.

Επομένως, επιλέξιμες προτάσεις δύναται να είναι αυτές που διαμορφώνουν τους χώρους με αξιοποίηση παραδοσιακών κοινοτικών οικημάτων ή κοινοτικής ιδιοκτησίας.

Για παράδειγμα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επισκέψιμα βιωματικά εργαστήρια με εξειδίκευση στην κυπριακή οικοτεχνία και χειροτεχνία π.χ. αποξήρανση βοτάνων, παραγωγή ππαλουζέ, καλαθοπλεκτική κ.ά.
Ακόμη θα μπορούσε να αφορά τη δημιουργία επισκέψιμων βιωματικών εργαστηρίων, καλλιτεχνικών έργων όπως είναι η ζωγραφική, η γλυπτική.

Ο δέυτερος άξονας περιλαμβάνει παρεμβάσεις για αισθητική αναβάθμιση των Κοινοτήτων ή/και για ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας.

Σε αυτό τον άξονα ανήκουν η τοποθέτηση πινακίδων με εξειδικευμένη μορφή, για προβολή των πυρήνων χωριών, βιωματικών εργαστηρίων πολιτιστικού χαρακτήρα, παραδοσιακών οινοποιών και αμπελώνων καθώς επίσης και πινακίδων στην είσοδο και έξοδο του χωριού. 

Ακόμη, ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων τοπιοτέχνησης, μέσω των οποίων δίνεται φυσικό χρώμα σε μια Κοινότητα.

Για παράδειγμα, κάλαθοι και παγκάκια με υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα της κοινότητας (πέτρα, ξύλο ακόμα και μέταλλο).

Μια άλλη ενδεικτική δράση θα μπορούσε να είναι το βάψιμο/συντήρηση παραθυρόφυλλων, πόρτων εισόδου και κάγκελων, με χρώματα που θα συνάδουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους.

Επιπλέον, η αντικατάσταση διαφημιστικών ομπρελών με ομπρέλες/σκέπαστρα ομοιόμορφης αισθητικής, η αντικατάσταση καρεκλών και τραπεζιών καφενείων σε κεντρικές πλατείες ή κεντρικούς δρόμους της Κοινότητας.

Μια άλλη ιδέα είναι η διαμόρφωση υπαίθριων ή άλλων χώρων (π.χ κιόσκια) που στόχο έχουν την ανάδειξη της πολιτιστικής ή και περιβαλλοντικής μας κληρονομίας

Εντωμεταξύ, οι προτάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν όλα τα κριτήρια για να είναι επιλέξιμες, όπως επισημαίνεται στην περιγραφή του σχεδίου. Στην πορεία οι προτάσεις θα τύχουν αξιολόγησης και έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Υφυπουργείου.

Τα  έγγραφα/δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά την υποβολή της αίτησης (όπου εφαρμόζεται και αναλόγως της περίπτωσης): 

  •  Πλήρως συμπληρωμένο έντυπο αίτησης το οποίο επισυνάπτεται, στο οποίο να περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη ανάλυση του έργου/δράσης.
  • Αναλυτική κατάσταση των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με αντίστοιχη ανάλυση της δαπάνης.  Αριθμός προσφορών σύμφωνα με το νέο εναρμονιστικό νομοθετικό πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις. (όπου εφαρμόζεται).
  • Φωτογραφίες της υφιστάμενης οικοδομής ή και του περιβάλλοντος χώρου όπου θα γίνει παρέμβαση.
  • Τοπογραφικό σχέδιο/Αποτύπωση έκτασης έργου (εάν το έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης, να σημειώνεται επακριβώς η έκταση/το μέρος του έργου για το οποίο υποβάλλεται η παρούσα αίτηση). (όπου εφαρμόζεται).
  •  Κατασκευαστικά Σχέδια/ Μελέτες. (όπου εφαρμόζεται).
  • Αντίγραφα Σχεδίων στις περιπτώσεις εργασιών αναβάθμισης / αναδιαμόρφωσης υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.
  •  Σε περιπτώσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων στα σχετικά σχέδια να φαίνονται οι προτεινόμενες αλλαγές. (όπου εφαρμόζεται).
  • Κτηματολογικό σχέδιο και αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας του χώρου ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το υποστατικό βρίσκεται στην κυριότητα της κοινότητας. Στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη του χώρου, θα πρέπει να προσκομιστεί γραπτή συγκατάθεση από τον Νόμιμο ιδιοκτήτη του χώρου για την υπό αναφορά χρήση. (όπου εφαρμόζεται).
  • Άδειες από τις αρμόδιες Αρχές (πολεοδομική, άδεια οικοδομής, άδεια χρήσης χώρου κλπ). (όπου εφαρμόζεται).  Ανάλογα με την περιοχή παρέμβασης και τη φύση του Έργου έγκριση / συγκατάθεση της αρμόδιας Αρχής (π.χ. Τμήμα Αρχαιοτήτων, Τμήμα Δασών, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Περιβάλλοντος). (όπου εφαρμόζεται).

Τα παραστατικά πληρωμών

Μετά την ολοκλήρωση των έργων/δράσεων, οι αιτητές υποχρεούνται να υποβάλουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού τον αναλυτικό οικονομικό απολογισμό δαπανών και τα νόμιμα παραστατικά των σχετικών επιλέξιμων δαπανών

Πότε και πώς θα καταβληθεί το ποσό της χορηγίας

Το τελικό ύψος του συνολικού ποσού της επιχορήγησης που θα παραχωρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τον πιστοποιημένο αναλυτικό οικονομικό απολογισμό δαπανών που θα υποβάλλεται από την Κοινότητα.

Διευκρινίζεται ότι δυνατό να επέλθει αναλογική μείωση της εγκριθείσας επιχορήγησης για τις περιπτώσεις όπου οι διενεργηθείσες επιλέξιμες και πιστοποιημένες/τεκμηριωμένες τελικές δαπάνες είναι χαμηλότερες από τις αναγνωρισμένες επιλέξιμες δαπάνες του προϋπολογισμού. με βάση τις οποίες καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

Αξίζει να επισημανθεί πως οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα τους μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και ώρα 1 το μεσημέρι.

Το έντυπο της Αίτησης