Μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου βλέπουν Αναστασιάδης και Σίσι (Βίντεο)

Μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου δίνει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο, τόνισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε δηλώσεις τους μετά τις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση για θέσπιση ενός μηχανισμού για συναντήσεις των κυβερνήσεων σε ετήσια βάση, με στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης όσων προγραμματίζονται και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης στη σειρά Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίσι είπε ότι η επίσκεψη αυτή δίνει μια ώθηση στις σχέσεις και την κοινή συνεργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τρία μνημόνια συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας, στον τομέα των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας και Εκτελεστικό πρόγραμμα για θέματα συνεργασίας Αστυνομικών Αρχών.

Μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σϊσι απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Παράσημο του Νείλου.

Παρασημοφορώντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το παράσημο απονέμεται ως αναγνώριση και ως επισφράγισμα των ιστορικών, στενότατων σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και καθοριστικής συμβολής του κ. Σίσι στις προσπάθειες για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς. Επίσης, συμβολίζει τη βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι το παράσημο που απένειμε στον Πρόεδρο συμβολίζει την ευημερία που προσφέρει ο Νείλος, ο οποίος συνδέει τα δύο μέρη της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι «είναι τιμή και χαρά μου να παρασημοφορηθώ από τον αγαπητό μου φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι η παρασημοφόρηση του συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στη συνέχεια στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης.

Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών.

Υπεγράφη ακόμη Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου σε Θέματα Ασφάλειας για τα έτη 2018-2019.

Τα μνημόνια και το πρόγραμμα υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ιστορική επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο, αλλά και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας «αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας».

Ανέφερε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους σήμερα, «επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, όχι μόνο σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την ευημερία των λαών μας, αλλά και που εκτείνεται και στις από κοινού δράσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών».

Για τα μνημόνια που υπογράφηκαν σήμερα, πέραν των 35 υφιστάμενων συμφωνιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ανοίγουν τον δρόμο για στενότερη συνεργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στις Αρχές των δύο κρατών».

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε «την απόφαση μας για θέσπιση μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των Κυβερνήσεων μας με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

Συμφώνησαν, επίσης, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα της Ενέργειας, «που αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες των σχέσεων μας με την Αίγυπτο, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με τον Πρόεδρο αλ Σίσι συμφώνησαν «ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού».

Υπογράμμισε ότι η συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου – αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της Ενέργειας εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Όραμα μας είναι όπως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας».

Διαβεβαίωσε επίσης τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η «Αίγυπτος αποτελεί απαραίτητο, στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθερότητα στην περιοχή, η Ενέργεια και το μεταναστευτικό».

Συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στον Λίβανο, εκφράζοντας την ευχή να ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και δηλώνοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει, στον βαθμό που της είναι επιτρεπτό, στην εν λόγω προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, εξέφρασα την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή συγχαίροντας παράλληλα τον Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την ενδοπαλαιστιακή συμφιλίωση, κάτι που έχει επιτευχθεί προσπάθεια, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα. Του εξήγησε ότι η «επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία».

Τέλος, εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμηση προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για την αμέριστη και διαχρονική σας στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πρωτοφανείς οι σχέσεις, διαχρονικές και ιστορικές και είναι η ώρα για να δρέψουν οι λαοί μας τους καρπούς αυτών των σχέσεων ανοίγοντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων στις δύο χώρες».

Ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Αιγύπτου για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει απόψε, θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες επενδυτικής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου.

«Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτό το φόρουμ αντανακλά στην επιθυμία του να αρθούν οποιαδήποτε προβλήματα επιχειρηματικής συνεργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικός και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία.
Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «η ανακάλυψη των αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ σημαντική και θα αποφέρει οφέλη στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τη θέση της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Υπογράμμισε «τη θέση της Αιγύπτου που στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο εντός των ορίων της μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, και με την Αίγυπτο» και είπε ότι μέσα στα πλαίσια των ιδιαίτερων σχέσεων πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη συνεργασία τριμερούς μορφής που εγκαθίδρυσε τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, για την ενίσχυση των σχέσεων στους διάφορους τομείς, αντανακλώντας τα οφέλη για τους λαούς τους οποίους συνδέουν κοινές αρχές. Προσβλέπω στη σύγκληση της τριμερούς συνόδου κορυφής αύριο», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του προβλήματος τυγχάνουν εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «θέλω να επαναβεβαιώσω τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επανένωση της νήσου βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ομοσπονδιακής λύσης».

Οι σημερινές «συνομιλίες έχουν δείξει την ταυτότητα απόψεων σχετικά με τα θέματα που συζητήσαμε, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση κάποιων περιοχών ήταν εύφορο έδαφος στην ανάπτυξη του εξτρεμισμού», ανέφερε και μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφώνησαν «τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου», υπενθυμίζοντας «την αμυντική, στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες από το Νοέμβριο 2015 και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών».

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Άμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών και Υγείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή:ΚΥΠΕ