Μειωμένος κατά 5% ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 75.362.151 ευρώ, οι τακτικές δαπάνες ανέρχονται στα 69.957.031 ευρώ και οι αναπτυξιακές δαπάνες στα 5.405.120 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ έχει ετοιμαστεί στη βάση κατευθυντήριων γραμμών του Υπουργείου Οικονομικών και έχοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος. Τον προϋπολογισμό παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Όπως είπε, ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών ύψους 30% είναι η συνδρομή για τα έξοδα της συντήρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και οι διάφορες συγχρηματοδοτήσεις είτε από την ΕΕ είτε από τα ΗΕ που είναι υποχρεωτικές συνεισφορές και δεν υπάρχει περιθώριο μειώσεων.

«Προχωρήσαμε σε δραστικές εξοικονομήσεις καθαρά μη παραγωγικών δαπανών κατά προτίμηση», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προχώρησε ήδη στη διαδικασία των εξοικονομήσεων προτού ακόμη αυτό ζητηθεί από το Υπουργεί Οικονομικών, λαμβάνοντας αποφάσεις που αφορούσαν πχ το κλείσιμο κάποιων πρεσβειών, τη μείωση του κόστους για στέγαση των διπλωματικών αποστολών, ενώ συστάθηκε υπουργική επιτροπή και μελετήθηκε η συστέγαση των υπηρεσιών. Συνολικά, είπε, οι εξοικονομήσεις έφθασαν τα 6,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός μειώθηκε σχεδόν 9%» εξηγώντας ότι στον προϋπολογισμό για το 2014 έχει μεταφερθεί κάτω από το άρθρο 04.186.3 «παροχή αναπτυξιακής τεχνικής και άλλης βοήθειας προς ξένες χώρες» το ποσό σχεδόν 3 εκατ. από τον προϋπολογισμό του Γραφείου Προγραμματισμού και το οποίο αφορά υποχρεωτική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι προσπάθειες εξοικονομήσεων θα συνεχίσουν διότι «έχουμε εισέλθει σε μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ με στόχο τη συστέγαση κάποιων αποστολών όπου ο διπλωμάτης είναι ένας, να συστεγαστούμε δηλαδή στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και εάν το κάνουμε αυτό θα γίνει μέσα στο 2014».

Διαβεβαίωσε ότι η απόδοση της διπλωματικής υπηρεσίας δεν θα μειωθεί. «Θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τις νέες διευθετήσεις στο έπακρο όπως αρμόζει στις προσπάθειες της εξωτερικής πολιτικής μιας ημικατεχόμενης χώρας που θέλει να διαδραματίζει δραστήριο ρόλο στην ΕΕ, που επιθυμεί να δώσει στίγμα ταυτότητας στην εξωτερική μας πολιτική, που να είναι η προστιθέμενη αξία της ΚΕΠΑ στην περιοχή μας».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το ΥΠΕΞ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περιφερειακή πολιτική που έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες. Όπως εξήγησε, οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ έχουν αναβαθμιστεί, χωρίς ωστόσο να μειώνονται οι θέσεις αρχών έναντι του Παλαιστινιακού, οι σχέσεις με την Αίγυπτο επίσης, ενώ η Κύπρος ακολουθεί μια ξεκάθαρη πολιτική στο θέμα της Συρίας και προχωρεί στη σύσφιξη των σχέσεων με τις άλλες αραβικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι εντός Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί και τα αποτελέσματα θα τα δούμε να εξελίσσονται», είπε, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν θα υποστούν οποιαδήποτε συνέπεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι πρώτιστο όπλο στην περιφερειακή πολιτική της Κύπρου είναι το ΦΑ το οποίο μοιράζεται στην ίδια θάλασσα με τους γείτονές της. «Όραμά μας», είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι όπως το ΦΑ αποτελέσει τον κύριο συνδετικό κρίκο με τις χώρες αυτές και μακροπρόθεσμο όραμα όπως το ΦΑ διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο που διαδραμάτισε ο Άνθρακας και Χάλυβας που έφερε κοντά τις χώρες της τότε ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αίγυπτο στο θέμα του ΦΑ, είπε ότι μετά τη μετάβασή του αλλά και του Έλληνα ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου καταρρίφθηκε ο μύθος  που προωθούσε η Τουρκία ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ επειδή είναι νησί. Με την πτώση, είπε, των Αδελφών Μουσουλμάνων αυτός ο μύθος έχει παρέλθει, και πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής διάσκεψη Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που θα ασχοληθεί με θέματα ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με το Λίβανο ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δυστυχώς, οι διμερείς σχέσεις του Λιβάνου έχουν παραλύσει γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.  

Συγκρίνοντας τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ για το 2014 με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2013 ύψους 79.275.136 ευρώ, υπάρχει μείωση της τάξης του 4,94%.

Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του 2014 ανέρχονται σε 6,8 εκατ. ευρώ και αφορούν: 1,7 εκατ. από το κλείσιμο τεσσάρων διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό και αναστολή εργασιών μιας διπλωματικής αποστολής λόγω του πολέμου στη Συρία 1,2 εκατ. από επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων ενοικίασης κτιρίων στο εξωτερικό, 0,7 εκατ. ευρώ από επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου με τον Οίκο Δημοσίων Σχέσεων για τη Διαφώτιση, ως επίσης και αναθεώρηση της πολιτικής διαφώτισης, 1,3 εκατ. από τις εργασίες στην πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσινγκτον που βρίσκονται στο τέλος τους, 0,2 εκατ. από μείωση στην αγορά υπηρεσιών, 0,5 εκατ. από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στη δομή του ΥΠΕΞ έχει περιληφθεί πρόνοια μόνο για τρεις μήνες, και 1,2 εκατ. από διάφορες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα τόσο της Διοίκησης του Υπουργείου όσο και τα λειτουργικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Πηγή: KYΠΕ