Μείωση εγγραφών ξένων εταιρειών

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα βελτιώνοντας τις συνθήκες, νομοθεσίες και διαδικασίες για να προσελκύσει ξένες εταιρείες από άλλες χώρες εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό δήλωσε στην «24» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Κυριάκος Ιορδάνου, σχολιάζοντας ρεπορτάζ στα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, που αναφέρουν ότι η τάση για τις εγγραφές ξένων εταιρειών είναι μειωτική.

«Όντως αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε και εμείς ως σύνδεσμος. Οι εγγραφές τον περασμένο Μάρτιο έχουν μειωθεί σχέση με πέρσι διότι οι κύριες χώρες από τις οποίες η Κύπρος αντλούσε ξένες εταιρείες ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία» είπε και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία, όπως ξέρετε, αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει περιορίσει την δραστηριότητα της εκτός χώρας και η Ρωσία με το deoffosharisation του κ. Πούτιν και το γεγονός ότι δεν παίρνει την καλύτερη της οικονομική φάση, πράττει το ίδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος πρέπει να στραφεί σε άλλες χώρες όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες της, νομοθεσίες και συνθήκες.

«Ναι, θα βοηθήσει»

Αναφορικά με την πλήρη άρση των περιορισμών για την διακίνηση κεφαλαίων που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Ιορδάνου τόνισε ότι «ναι, θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, διότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην εμπορική δραστηριότατα «και αυτό θα υποβοηθήσει και τις ξένες τράπεζες στο νησί».

Υπό προϋποθέσεις

Μιλώντας πάνω στο ίδιο θέμα στην εφημερίδα μας  παράγοντες που σχετίζονται με  ξένες εταιρίες, δήλωσαν ότι η μείωση  εγγράφων εταιρειών στην Κύπρο  γίνεται από δυο πλευρές, εσωτερικά από Κύπριους και κυρίως ξένους. Η κυπριακή αγορά είναι κάτω και οι παραδοσιακές χώρες συνέταιροι που διοχέτευαν ξένες εταιρείες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πάνω απ’ όλα, όμως, όσον αφορά στους ξένους αν δεν ταχτοποιηθεί το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας και κάποια αλλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν δεν θα έρθουν  ξένες εταιρείες να κάνουν αίτηση για εγγραφή.

Μόλις ταχτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες , και μπούμε σε μια πορεία ανάκαμψης θα υπάρξει  ενδιαφέρον για εγγραφή ξένων να εγγράψουν εταιρείες στην Κύπρο.

Οι ίδιοι παράγοντες ταυτόχρονα πιστεύουν ότι «δειλά, δειλά οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση και «δεν έφυγε ούτε ένα σεντ, δεν έφυγαν λεφτά» από την Κύπρο από την μέρα της πλήρους άρσης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων διότι «η εμπιστοσύνη είναι εκείνο το οποίο έχει σημασία για να υπάρξει ανάπτυξη».

Μείωση 5,6%

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch,  συνεχίζεται η πτώση στον κλάδο διεθνών υπηρεσιών με τις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο να παρουσιάζουν μείωση για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο.

Η πορεία του τομέα των διεθνών υπηρεσιών φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τόσο την αβεβαιότητα στην  Ελλάδα όσο και την κρίση  Ρωσία. Ωστόσο, φορείς της αγοράς ευελπιστούν ότι η συνολική άρση κεφαλαιακών περιορισμών που ισχύει από την περασμένη Δευτέρα , θα βοηθήσει τον κλάδο να δει καλύτερες μέρες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, οι αιτήσεις για εγγραφές έπεσαν τον Μάρτιο του 2015 στις 968 έναντι 1024 το Μάρτιο του 2014 καταγράφοντας μείωση 5,6%.

Ο CEO της Baker Tilly Μάριος Κλείτου δήλωσε στη  ιστοσελίδα ότι ο κλάδος επηρεάζεται από τις εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών στην Ελλάδα αλλά και από τις εξελίξεις στη Ρωσία παρά τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα.

«Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που δεν σχετίζονται με την Κύπρο οι οποίοι επηρεάζουν», σημείωσε στην ιστοσελίδα αναφερόμενος επίσης στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την Ουκρανία.

Στα θετικά στοιχεία ο κ. Κλείτου τονίζει τη σημασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη διασφάλιση της σταθεροποίησης του συστήματος» είπε σημειώνοντας ότι η Κύπρος επέστρεψε ξανά στην Ευρώπη και ότι αναμένεται θετική επίδραση τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι εγγραφές παρουσιάζουν μείωση 11,9% στις 2.535 από 2.877 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 2014 οι εγγραφές εταιρειών ανήλθαν στις 11.189.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 253.929.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!