Μένει ή φεύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη;

{loadposition ba_textlink}

Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη μετά τη δραματική κλιμάκωση της κρίσης.

“Επιθυμούμε να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις για τους πολίτες της Ελλάδας”, δήλωσε ο Έτινγκερ, μιλώντας σε μια διάσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). 

“Επιθυμούμε, αν γίνεται, να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αν θα το πετύχουμε, είναι περισσότερο από αμφίβολο”, πρόσθεσε ο Γερμανός Επίτροπος.

Η Γερμανία, ως ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας “θα κάνουν τα πάντα για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία”, σημείωσε ο Έτινγκερ. 

Εξάλλου, προειδοποίηση ότι δεν διακυβεύεται πλέον μόνον το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, αλλά διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, απευθύνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του αυστριακού Κόμματος των Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνατσεκ, σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, πως δεν επιτρέπεται να υπάρξει ένα Grexit και ασκώντας κριτική στους κοινοτικούς εταίρους για ακαμψία. 

Όπως τονίζει, θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η σκληρή πολιτική περικοπών ως μέσο θεραπείας έχει αποτύχει παταγωδώς και πως η συνέχιση αυτής της θεραπείας, παρά το γεγονός ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενούς, είναι απλούστατα λάθος.

Καταγγέλλοντας την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων, για παράδειγμα στο θέμα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών ή των υψηλών κερδών των επιχειρήσεων, προπάντων από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει κατανόηση για την πρόταση δημοψηφίσματος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του οποίου στόχος είναι ο τερματισμός της πολιτικής λιτότητας, έχοντας όμως η ίδια, όπως σημειώνει, επιφύλαξη ως προς τη χρονική στιγμή, που δεν θα έπρεπε να είναι πριν από μία συμφωνία. 

Η Ουλρίκε Λούνατσεκ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα πρόθυμη για μερικές παραχωρήσεις, τόσο στο θέμα του ΦΠΑ όσο και των συντάξεων, καθώς, όπως η ίδια παρατηρεί, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, “ωστόσο και η άρνηση των Ευρωπαίων πιστωτών να βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, επίσης δεν είναι καθόλου βιώσιμη”.

Στις δηλώσεις της, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οικοδομημένη στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση, ζητάει την άμεση σύγκληση μιας συνάντησης Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να βρεθεί, μαζί με την Ελλάδα, μία λύση, η οποία, όπως παρατηρεί, διαγραφόταν ήδη στα μέσα της εβδομάδας. 

Από την πλευρά της η  Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να κινηθεί σε ό,τι αφορά το αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ δήλωσε στους παριστάμενους σε συνάντηση του κόμματός της, ότι σχετικά με την  Ελλάδα, δεδομένης της αβεβαιότητας, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μέρα με τη μέρα. 

Στην Γαλλία, ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ καθησύχασε τους Γάλλους για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστηρίζοντας την “ευρωστία” της γαλλικής οικονομίας, αλλά και των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί στην ευρωζώνη :

“Η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε είχαμε την ελληνική κρίση και φοβόμαστε για μια ανεξέλεγκτη αναταραχή. Σήμερα η γαλλική οικονομία είναι εύρωστη, πολύ πιο εύρωστη και πριν τετραετίας και δεν υπάρχει φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε : ” Οι προσπάθειες σταθεροποίησής της είχαν ως αποτέλεσμα την τραπεζική ένωση, ώστε να υπάρχει περισσότερη συνοχή και περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας (…)

“Στόχος μας είναι η συνέχιση της ευρωζώνης, με βάση την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι πάντα δυνατή με την προϋπόθεση ότι έχουμε υπευθυνότητα. Αυτή είναι η ιδέα της Ευρώπης, που η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επόμενες μέρες”, κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης, η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει για την Ελλάδα ότι οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμά τους λιτότητας απέτυχε.

Η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος “αναγκάζει επιτέλους να υπάρξει μια λύση του δράματος”, επισημαίνει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της με τίτλο: “Η άποψη της Guardian για την Ελλάδα και το ευρώ: δεν έχουν μείνει χρήματα”. 

Σε αυτό αναφέρεται στην περίοδο των έξι ετών κατά την οποία οι δουλειές χάθηκαν, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και ακυρώθηκε μια γενιά προόδου όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο. 

“Οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν και η συλλογική αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας συρρικνώθηκε. Το έθνος σταυρώθηκε στο σταυρό ενός νομίσματος στο οποίο δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί ποτέ να μπει”, προσθέτει.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, σχολιάζει, παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες και δεν προειδοποίησε τους εταίρους του για το δημοψήφισμά του προτού το εξαγγείλει, στερώντας ίσως τον εαυτό του από ένα τελευταίο κομμάτι μόχλευσης στη διαπραγμάτευση για τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης.

Πηγή: KYΠΕ