Μέρκελ: Αποφασισμένη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποφύγει το Grexit

{loadposition ba_textlink}

Θα μπορούσε ακόμα και να δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων ή την πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης, εάν χρειαστεί, γράφει το MNI

Διαβάστε επίσης: Φεύγουν ή μένουν τα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα;

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποφύγει το “Grexit” τονίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το MNI Euro Insight.

Μάλιστα, σημειώνουν, ότι θα μπορούσε ακόμα και να δώσει το “πράσινο φως” για την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων ή την πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης, εάν χρειαστεί.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει την Ελλάδα από το να κηρύξει στάση πληρωμών.

Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προσωρινούς περιορισμούς κεφαλαίων, την εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος νωρίτερα από το πρόγραμμα αλλά και την αναβολή της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ” αναφέρει χαρακτηριστικά το MNI. Αν και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση δεν το αποκλείει εάν δεν βρεθεί άλλος τρόπος.

Βασικός καταλύτης για την απόφαση αυτή είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς φοβούμενη μια αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και μια σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, η καγκελάριος είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να υπάρξει ένα τέτοιο “ατύχημα” εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών για τα οικονομικά της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι “εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, κι όχι εάν έχανε τους, μεταβαλλόμενους (όπως τους χαρακτηρίζουν) στόχους για την αποπληρωμή των δόσεων ή επειδή δεν θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της”.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει το ρίσκο οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες ίσως δεν μπορούν να γεφυρωθούν. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να φύγει.

“Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident” υπογράμμισε αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Γερμανίδας καγκελάριου, όπως γράφει το MNI.

Η παραπάνω στήριξη φυσικά θα δοθεί μόνο εαν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, κάτι που από την πλευρά της Γερμανίας προϋποθέτει μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις κι ότι η Ελλάδα θα δεχτεί την καθιερωμένη δομή του προγράμματος βοήθειας. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, τονίζουν οι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε έναν μικρότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να χαλαρώσει τους όρους για την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και να συζητήσει, σε μεταγενέστερο στάδιο, την ελάφρυνση του χρέους.

Η αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε

Η μεγαλύτερη αντίσταση στην κυβέρνηση έχει προέλθει από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει κατά καιρούς φλερτάρει με την ιδέα να σπρώξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ, τονίζει το MNI, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Σόιμπλε είναι ίσως το μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που στηρίζει περισσότερο από όλους την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, και για να γίνει αυτό θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανονες.

Όπως γίνεται κατανοητό, αναφέρει το MNI, ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τη χώρα με τρόπο που να συμβαδίζει με την πολιτική και οικονομική ένωση στην Ευρωζώνη. Αλλά η αντίθεση της Μέρκελ στο Grexit έχει κάνει τον Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και μάλιστα να συνειδητοποιήσει τις ανησυχίες της καγκελάριου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: protothema.gr