Μέρκελ: Πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα

 

Περιγράφοντας το όραμά της για μία ανανεωμένη Ένωση, η κ. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί το ευρώ, ενώ οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ ζήτησαν από την καγκελάριο να φανεί πιο φιλόδοξη, κυρίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να εστιάσει λιγότερο στη λιτότητα.


Διαβάστε επίσης “Διαπραγματεύσεις με διχασμένη την Τρόικα”, αλλά και τα πρωτοσέλιδα του σημερινού 08/11 Τύπου.


Η κ. Μέρκελ ήρθε στο ΕΚ από νωρίς το μεσημέρι και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με ευρωβουλευτές, με αποκορύφωμα την δίωρη απογευματινή συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του επόμενου μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

 Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των επιμέρους εθνικών οικονομικών πολιτικών, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει προϋπολογισμός της ευρωζώνης μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι χώρες για τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

 Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ πίεσαν επανειλημμένα την κ. Μέρκελ να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ υπογράμμισε την κρισιμότητα υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο οποίος θα τονώσει την οικονομία της ΕΕ. Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς ζήτησαν να υπάρξει ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα λιτότητας, ενώ οι Φιλελεύθεροι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής ΕΕ. Οι ομάδες των ΕΣΜ και της ΕΕΔ, αντιθέτως, ζήτησαν να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα αποχώρησης από την ευρωζώνη.