Μέσα Ιουλίου «αποκαλύπτεται» το gov.cy

Η πλατφόρμα με όλες τις υπηρεσίες και πληροφόρηση του κράτους

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της δημιουργίας του  gov.cy, την οποία θα δούμε μέσα Ιουλίου,  η πλατφόρμα δηλαδή η οποία θα  παρέχει δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες προς το κοινό, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την επικοινωνίας της Brief με το εν λόγω Υφυπουργείο .
Την δημιουργία της πλατφόρμας ανέλαβε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Κύπρος»,

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief το gov.cy είναι εμπνευσμένο από το βρετανικό μοντέλο gov.uk, ενώ συνεχίζεται η επικοινωνία με εμπειρογνώμονες από την Αγγλία για την δημιουργία της ιστοσελίδας στην οποία θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και όλη η πληροφόρηση του κράτους.

Άλλωστε, στόχος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι ο τερματισμός λειτουργίας των ιστοσελίδων του κράτους, όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, και η μεταφορά όλης της πληροφόρησης και των υπηρεσιών που προσφέρουν στο gov.cy.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα γίνει σταδιακά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για κάθε υπηρεσία, σημείωσε αρμόδιο πρόσωπο από το Υφυπουργείο στην Brief.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Όπως μας αναφέρθηκε, μέσα Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση της ιστοσελίδας gov.cy για να ενημερωθούμε για τον σχεδιασμό, το στάδιο υλοποίησης και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επίσης, σημειώθηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη και κεντρική διαχείριση κυβερνητικών ιστοσελίδων τον οποίο προχώρησε το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής με εκτιμώμενη αξία τα 1.650.000 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο να ειπωθεί ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες υπηρεσίες θα βρίσκονται στο gov.cy και με ποιο τρόπο. Ειδικότερα, το αρμόδιο πρόσωπο από το Υφυπουργείο Καινοτομίας μας εξήγησε ότι θα συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες όλες, ανάμεσα τους και οι ψηφιοποιημένες και όλες αυτές θα κατηγοριοποιηθούν βάση δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, στην κατηγορία «Πως να ξεκινήσω την επιχείρηση μου», θα υπάρχουν όλες οι σχετικές υπηρεσίες που πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει ή να υποβάλει αίτηση ώστε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και οι υπηρεσίες που έχουν ψηφιοποιηθεί ίσως χρειαστεί να αλλάξουν ώστε να έχουν όλες κοινή γραμμή, και τρόπο χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ξεκίνησαν να γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το επίδομα ασθενείας , το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τέκνου.

Mάλιστα, ο Υφυπουργός Καινοτομίας είχε αναφέρει σε προηγούμενες του δηλώσεις ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθεί πρόσβαση σε άλλες 80 – 100 βασικές υπηρεσίες, κυρίως του υπουργείου Εργασίας και του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα
Τέλος, με ένα πλάνο διετίας, στο gov.cy αναμένεται θα μεταφερθούν σε βάθος χρόνου πάνω από 300 υπηρεσίες του κράτους, όπως για παράδειγμα οι αιτήσεις για  επιδόματα, η ανανέωση άδειας κυκλοφορίας αλλά και οτιδήποτε αφορά υπηρεσίες τους κράτους. Ταυτόχρονα, πέραν από τις υπηρεσίες, στο gov.cy θα παρέχεται και όλη η πληροφόρηση για όλα τα Τμήματα του κράτους, η οποία σήμερα παρέχεται μέσω κάθε διαφορετικής ιστοσελίδας.

πηγή: Brief