Μεσολάβηση στον Ομπάμα για επιστροφή Αμμοχώστου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να αναδείξει τη σοβαρότητα της πρότασης κατά τη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως σε περίπτωση επιστροφής της Αμμοχώστου θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού, εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Οπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, «ο κ. Σαμαράς ανέλαβε να μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο θέσεις και απόψεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει και των διεργασιών που δρομολογούνται για το Κυπριακό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου το είχε θέσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και σε συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά του επιτρόπου Στέφαν Φούλε.

Η Λευκωσία, ζητώντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να συναινέσει στο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για χρήση του από τους Τουρκοκυπρίους, με σκοπό το απ’ ευθείας εμπόριο με την Ε.Ε. Παράλληλα προτίθεται να άρει τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε., ενώ συζητάει και τη «νομιμοποίηση» του αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα για απ’ ευθείας πτήσεις.

Η Τουρκία, ακολουθώντας σκληρή στάση, θέτει παρασκηνιακά και θέμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, για διαμοιρασμό των κερδών με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφός της.

Σύμφωνα με ενδείξεις που έχει η Λευκωσία από τον ΟΗΕ και τη Βρετανία, φαίνεται να δημιουργείται μια σημαντική δυναμική σε σχέση με την πρόταση για την Αμμόχωστο, αν και προκύπτουν πρακτικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά και με τους πόρους που πρέπει να διαθέσουν τα Ηνωμένα Εθνη για τη διαχείρισή της. Πάντως, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, τα υπόλοιπα μπορούν να διευθετηθούν μέσα από διεργασίες στις οποίες είναι διατεθειμένες να εμπλακούν τόσο η Ε.Ε. όσο και σειρά χωρών

ΠΗΓΗ: enet.gr