Μετά την καύση νεκρών, η ευθανασία

Ενώ εκκρεμεί η εφαρμογή του νόμου για την καύση των νεκρών, η κυπριακή κοινωνία καλείται σε διάλογο για να αποφασιστεί εφαρμογή ή όχι της ευθανασίας. Το δεύτερο αυτό θέμα άνοιξε με πρωτοβουλία της προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία σύμφωνα με δήλωσή της θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή ενώ άρχισε και επαφές με εμπλεκόμενους φορείς

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως το θέμα της ευθανασίας είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ωστόσο, σημείωσε «είναι και θέμα δικαιωμάτων, είναι θέμα ο άνθρωπος να έχει την επιλογή να μπορεί να τελειώνει τη ζωή του, όπως ο ίδιος κρίνει και αυτό δεν μπορούμε να το στερούμε».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με την κ. Χαραλαμπίδου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες «δυνατόν να ληφθούν προσεχώς, ούτως ώστε να προασπίσουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου σε αυτό τον τόπο».

Όπως είπε ο κ. Κληρίδης ο Σύλλογος έχει απευθύνει πρόσκληση στην Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στο επετειακό συνέδριό του, στις 10 Δεκεμβρίου, με θέμα την ευθανασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα χαρτογραφήσουν τα προβλήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο το προσεχές τρίμηνο και επί τούτου θέλουν τη συνέργεια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

«Στόχος μας με την έναρξη του νέου έτους 2022 να αρχίσουμε την υλοποίηση του στόχου μας, που όπως είπα, είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου μέσα από την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με προτάσεις νόμου και όπου χρειάζεται να κεντρίσουμε την Κυβέρνηση για να καταθέσει νομοσχέδια επί των θεμάτων αυτών», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου από την πλευρά της είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για να συμπληρώσει πως ο ρόλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ουσιώδης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε ακόμα πως «η λογική επιτάσσει να ανοίξει ένας διάλογος με όλες τις οντότητες, όπως  μη κυβερνητικούς οργανισμούς, Συνδέσμους, Σωματεία και κυρίως με οντότητες όπως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, που έχουν ως στόχο την προάσπιση ενός κράτους δικαίου, προκειμένου τα θεμέλια στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να είναι γερά και ουσιαστικά».

«Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος, για να ανταλλαγούν απόψεις και για να γίνονται βήματα εξελίξεις σε τόσο καίρια ζητήματα, που άπτονται της ευημερία του ανθρώπου. Να πω ότι, ναι, η συνεισφορά του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μέσα από εισηγήσεις, μέσα από την παρουσία του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι καθοριστική και ουσιώδης, για να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο έργο στη συνεχεία», είπε.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει κάποια γραμμή, που θα ακολουθηθεί στο θέμα της ευθανασίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι το θέμα της ευθανασίας είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ωστόσο, σημείωσε «είναι και θέμα δικαιωμάτων».

«Είναι θέμα ο άνθρωπος να έχει την επιλογή να μπορεί να τελειώνει τη ζωή του, όπως ο ίδιος κρίνει.  Και  αυτό δεν μπορούμε να το στερούμε. Προσωπικά είμαι πολύ ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, γιατί έζησα τραγικές στιγμές στην οικογένειά μου και θα ήθελα τα αγαπημένα μου πρόσωπα να είχαν αυτό το δικαίωμα», είπε.

Είπε ακόμα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα εγγραφεί στη Βουλή από την ίδια και τη βουλευτή των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη. Η ίδια η κ. Ατταλίδου χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει βάλει στην ατζέντα του θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «σε τι περιβάλλον ζούμε είναι πλέον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το ότι ο ΠΔΣ μας ενημέρωσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα περιβάλλον και ανθρώπινα δικαιώματα για μένα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά και το χαιρετίζω», είπε.

Δεν προχωρεί η καύση νεκρών

Ο νόμος για την καύση των νεκρών και παρά την έντονη αντίδραση της εκκλησίας ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2015 και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη του 2019. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση για άδεια λειτουργίας κέντρου αποτέφρωσης, γεγονός που αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια επένδυση και δη η αγορά αποτεφρωτήρων, το οποίο υπερβαίνει τα €4 εκατ. Σύμφωνα με  ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν μόνο μερικές δεκάδες αιτήματα για καύση νεκρών και στις πλείστες περιπτώσεις οι σοροί μεταφέρθηκαν σε Βουλγαρία και Βρετανία, όπου και αποτεφρώθηκαν με ένα κόστος της τάξης των €5.000 περίπου, δεδομένο που δείχνει πως η απόσβεση των χρημάτων τους σε περίπτωση που προχωρήσουν στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης, θα είναι ανέφικτη. Η μόνη λύση, όπως αναφέρουν, είναι να προχωρήσει το κράτος στη δημιουργία ενός κέντρου αποτέφρωσης και τα γραφεία κηδειών να αγοράζουν υπηρεσίες από αυτό. Συναφώς, επισημαίνεται ότι στην κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται σχετική πρόνοια για λειτουργία αποτεφρωτηρίου από το κράτος στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.