Μέτρα ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου για διασπορά του ιού σε κάθε χώρο ή δραστηριότητα περιλαμβάνει το πλάνο του υπουργείου Υγείας, το οποίο παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια τηλεσυνάντησης στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το πλάνο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες χώρων/δραστηριοτήτων με βάση το βαθμό επικινδυνότητας για διασπορά του ιού και καθορίζει μέτρα και περιορισμούς οι οποίοι θα ισχύουν σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά για όλους τους πολίτες.
Για παράδειγμα, οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν για την είσοδο σε ένα νυκτερινό κέντρο θα είναι διαφορετικές από τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για τα θέατρα ή τους κινηματογράφους. Κατά τον ίδιο τρόπο, διαφορετικές θα είναι οι απαιτήσεις για είσοδο σε υπεραγορά και διαφορετικές για είσοδο σε κάποιο χώρο εστίασης.
Η κατηγοριοποίηση χώρων και δραστηριοτήτων και οι απαιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, θα είναι μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, συνδεδεμένες και με τον ψηφιακό έλεγχο των SafePass τα οποία επίσης θα έχουν διαφορετική ισχύ, ανάλογα με τον χώρο χρήσης τους.
Με απλά λόγια, οι απαιτήσεις του SafePass για είσοδο σε ένα θέατρο δεν θα είναι οι ίδιες με τις απαιτήσεις για είσοδο σε κάποιο φούρνο, υπεραγορά ή κατάστημα λιανικού εμπορίου και ο ψηφιακός έλεγχος (δηλαδή η ίδια η «εφαρμογή») θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε χώρου ανάλογα με την κατηγορία του.
Με αυτό το δεδομένο, πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη και η αναπροσαρμογή των μέτρων που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ και σταδιακά η εφαρμογή του πλάνου, θα οδηγήσει και σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με τις διαφοροποιήσεις να αφορούν κυρίως σε αύξηση της συχνότητας των απαιτούμενων αρνητικών τεστ ανάλογα με το ιστορικό εμβολιασμού σε συνδυασμό πάντα με τον χώρο στον οποίο θα εισέρχεται ένα άτομο.
Βεβαίως, όποιες και να ήταν οι αρχικές τοποθετήσεις των μελών της ΣΕΕ κατά τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του πλάνου μέτρων, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα μεταφερθούν υπό μορφή προτάσεων για άμεση ισχύ κατά τη σημερινή συνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας αφού εξαιτίας της μικρής αλλά σημαντικής επιδείνωσης που έχουν παρουσιάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο το τελευταίο πενθήμερο, οι όποιοι σχεδιασμοί για παραχώρηση χαλαρώσεων, μπήκαν από χθες το πρωί στα συρτάρια.
Ως εκ τούτου, η άρση της απαγόρευσης του χορού στα νυκτερινά κέντρα, μάλλον παίρνει αναβολή για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες ενώ καμία αλλαγή δεν πρέπει να αναμένεται στα πρωτόκολλα και τους περιορισμούς που τώρα εφαρμόζονται στις κοινωνικές συναθροίσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.
πηγή: Philenews