Μέτρα λιτότητας πριν από την Τρόικα

 «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση και ο λαός της έχει αξιοπρέπεια,» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη σύσκεψη για την οικονομία με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο κατά πόσον η Κύπρος είναι προς πώληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε : «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση. Ο κυπριακός λαός έχει αξιοπρέπεια. Μην με προκαλείτε με προβοκατόρικες ερωτήσεις».

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη, κατηγορούν την κυβέρνηση για αναβολές και εμμονές, που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε.

“Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση”, επεσήμαναν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Παράλληλα όμως τόνισαν πως, απαιτείται ενότητα και πως έστω και τώρα, υπάρχουν περιθώρια, για να πείσουν την Ε.Ε, πως μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση.

 

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, συζητήθηκαν εκτενώς και κινούνται, μέσα στο πλαίσιο των 7 συστάσεων της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής…

 

-Περικοπές επιδομάτων στην δημόσια υπηρεσία κρατικών αξιωματούχων αλλά και πολιτικών προσώπων.

 

-Περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που αφυπηρετούν πρόωρα.

 

-Περικοπές σε αποδοχές μη παραγωγικές και μη λειτουργικές δαπάνες, σε ημικρατικούς οργανισμούς και στην δημόσια υπηρεσία.

 

-Αύξηση της ορολογίας της ακίνητης περιουσίας καθώς και αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας

 

-Αύξηση έκδοσης πιστοποιητικών, αδειών κυκλοφορίας, τίτλων ιδιοκτησίας κ.λ.π.