Μήνυμα αποφασιστικότητας εκσυγχρονισμού του δημοσίου έστειλε ο ΥΠΟΙΚ

 Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε παράλληλα ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της PWC για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του.

«Θέλω ακριβώς να υπογραμμίσω το γεγονός πως ένας ιδιωτικός οργανισμός αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «σίγουρα ο στόχος της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί ν’ αποτελεί ζήτημα αποκλειστικά ενδο-υπηρεσιακό ή ενδοκυβερνητικό». Είναι, πρόσθεσε, «είναι ένα ζήτημα, ευρύτερο, που αφορά και επηρεάζει όλους μας, ως φορολογούμενους, ως καταναλωτές ή γενικότερα ως οικονομικούς δρώντες και πάνω απ’ όλα ως πολίτες».

 Η δημόσια υπηρεσία, συνέχισε ο Υπουργός, «χωρίς αμφιβολία έχει να διαδραματίσει ένα καθοριστικής σημασίας ρόλο για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση». Η καλύτερη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, ανέφερε, «θα προσφέρει καλύτερες, ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και προς το σύνολο των πολιτών». Θα διευκολύνει, είπε, «την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα συνδράμει στην αναπτυξιακή δραστηριότητα και θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους».

Όμως, πρόσθεσε, «για να μπορέσει, ακριβώς, η δημόσια υπηρεσία να διαδραματίσει αποτελεσματικά αυτό το ρόλο, θα πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να βελτιωθεί».

«Πρέπει να γίνει μέρος της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα μας για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταστεί ο βασικότερος συντελεστής της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικότερου κράτους».

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «η εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να βασίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, στην αναδιάρθρωση των δομών της και στην ανταπόκριση στα νέα δεδομένα».

«Σ’ ένα σύγχρονο οργανισμό, όπως πρέπει να είναι η δημόσια υπηρεσία, οι καλύτεροι πρέπει να επιβραβεύονται και ν’ αναλαμβάνουν ευθύνες», είπε. Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας». Αναφέρθηκε επίσης στο θεσμό της εναλλαξιμότητας, στην ανάγκη να  υπάρχει στρατηγικός προγραμματισμός και καθορισμός μετρήσιμων κριτηρίων για την παραγωγικότητα του κάθε τμήματος.

«Η εμπέδωση ενός συστήματος αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, ειδικά μετά από τα όσα καθημερινά καταγράφονται και αποκαλύπτονται, θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών και θα αυξήσει την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης έναντι της κοινωνίας», σημείωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας ότι πριν από λίγους μήνες «είχα εκφράσει την αναγνώρισή μου για τη διαχρονική προσφορά και την καθοριστική συμβολή της δημόσιας υπηρεσίας σε κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα μας». Σήμερα, είπε, «και αφού έχω αποκομίσει εμπειρίες ακόμη μερικών μηνών δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω αυτή την αναγνώριση προς τη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου».

«Με την ίδια σαφήνεια όμως δηλώνω πως αυτή είναι η ώρα της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού», τόνισε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να κάνει πολλά για να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στην πράξη και  όχι μόνο στα λόγια και αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή και όσων σήμερα εκφράζουν ανησυχίες, προβληματισμούς ή επιφυλάξεις».

Όλοι μαζί, είπε, «μπορούμε να διασκεδάσουμε τις όποιες βάσιμες ανησυχίες και να καταστήσουμε το κράτος μας καλύτερο και αποτελεσματικότερο, για το καλό και των εργαζομένων, αλλά κυρίως για το ευρύτερο καλό του τόπου μας».

Έστειλε ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την προσπάθεια». Αυτή, ανέφερε, «θεωρώ πως είναι η ξεκάθαρη απαίτηση των πολιτών και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κοινωνική απαίτηση ανεξάρτητα από δυσκολίες και προσκόμματα».

«Η αλλαγή δεν βασίζεται στο ότι το παρελθόν ήταν αποτυχημένο, η αλλαγή βασίζεται στο ότι το μέλλον, το οποίο διαμορφώνεται γύρω μας, είναι διαφορετικό από το παρελθόν μέσα στο οποίο εργαστήκαμε και ζήσαμε», ανέφερε από την πλευρά του σε χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PWC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου.

Αναφορά έκανε στον καταλυτικό, όπως είπε, ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας στην οικονομική επιτυχία μετά την καταστροφή του 1974, στη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την ευρωζώνη, καθώς και στην επιτυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  Άρα, πρόσθεσε, το να μιλούμε σήμερα για μεταρρύθμιση και για αλλαγή δεν αναιρεί τις επιτυχίες και τη σημαντική συνεισφορά της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην κυπριακή κοινωνία και στην κυπριακή οικονομία.

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, ανέφερε ο κ. Ευγενίου, «θα πρέπει να μας προβληματίσει το πώς θα πρέπει και η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να αναπροσαρμοστεί για να μπορέσει να συνεχίσει να είναι πετυχημένος, να διορθώσει πιθανά προβλήματα που υπάρχουν και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας της Κύπρου στο μέλλον».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως «μόνο μέσα από σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσουμε ως χώρα να προχωρήσουμε μπροστά με επιτυχία ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες και στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής του τομέα διακυβέρνησης και δημόσιων υπηρεσιών της PWC διεθνώς Γιάν Στιούρεσον παρουσίασε τη μελέτη του οίκου για το μέλλον της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία δεν αφορά την Κύπρο αλλά αναλύει τις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν οι δημόσιοι τομείς γενικά. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την ανάγκη η δημόσια υπηρεσία να γνωρίζει ποια είναι η εικόνα της εντός και εκτός, να λειτουργεί με καινοτόμο τρόπο και να είναι ευέλικτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ