Μιχαηλίδου: Απορρίπτει την πρόταση του ΕΛΑΜ για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Αντίθετη με την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που τέθηκε προς συζήτηση την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, δηλώνει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, καθώς, όπως λέει, παραβιάζει βασικές αρχές, τόσο της κυπριακής νομοθεσίας, όσο και των νομικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας.

Σε υπόμνημα της Επιτρόπου, που δημοσιοποίησε το Γραφείο της ενόψει της συζήτησης, αναφέρεται πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου του 2022 (205 (Ι)/2022) και του σκοπού και του αντικειμένου που επιδιώκεται η προστασία».

Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι η εν λόγω πρόταση «υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας το οποίο προσπαθεί να θεσμοθετήσει διαδικασίες προς προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας και προς πραγμάτωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών».

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζει «να καλούμαστε στη Βουλή για τη συζήτηση μιας πρότασης ή κατ’ επίφασίν τροποποίηση που, επί της ουσίας, παραβιάζει βασικές αρχές, τόσο της κυπριακής νομοθεσίας, όσο και των νομικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, περιφρονώντας Διεθνείς Συμβάσεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Συστάσεις Διεθνών Οργανισμών που στόχο έχουν την προστασία και την ευημερία του συνόλου των παιδιών της».

Ακόμη λέει ότι η εν λόγω πρόταση νόμου περιορίζεται στην προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση, χωρίς να αντιμετωπίζεται ολιστικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών για ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ανάλογα με την ηλικία τους και τον βαθμό ωριμότητας τους.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος αναφέρει ότι η συμπερίληψη στα αναλυτικά προγράμματα της Κύπρου μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης, παιδαγωγικά προσανατολισμένης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες και τις πραγματικότητες των παιδιών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, «είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για ένα κράτος δικαίου, που νοιάζεται και φροντίζει για την ευημερία των παιδιών του».

Λέει ακόμη ότι η οποία νομική ρύθμιση της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιωματική προσέγγιση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη ζωή, επιβίωση και ανάπτυξη, το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην ασφάλεια, και κυρίως στο δικαίωμά των παιδιών στην προστασία από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Στην προκείμενη πρόταση νόμου, συνεχίζει, οι πρόνοιες που τροποποιούνται λειτουργούν «ενάντια στο συμφέρον του παιδιού» καθώς, όπως λέει, η γνώση προστατεύει τα παιδιά από την εκδήλωση συμπεριφοράς ξένης προς τη βιολογική και συναισθηματική τους ωριμότητα.

«Όσο τα παιδιά δεν γνωρίζουν, παραμένουν εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους. Παράλληλα, αφού η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει την καλλιέργεια δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης, βοηθά τα παιδιά να λαμβάνουν ενημερωμένες και συνειδητές αποφάσεις», αναφέρει στο υπόμνημα της η Δέσπω Μιχαηλίδου.

Λέει τέλος ότι η μόνη πρόνοια με την οποία μπορεί να συμφωνήσει είναι η εισήγηση για πρόσθεση εδαφίου στο Άρθρο 4 του υφιστάμενου Νόμου, για την συμπερίληψη της υποχρέωσης της αρμόδιας Αρχής να διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιωματικά και μη, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς για θέματα σχετικά, όχι μόνο με την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση, αλλά γενικότερα με το πώς να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τους για θέματα κοινωνικής ανάπτυξης, σεξουαλικής υγείας, δημιουργίας υγειών σχέσεων άλλα και για κάθε θέμα που απασχολεί τα παιδιά αναλόγως της ηλικίας και της ωριμότητας τους ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ