Μίλησε για την εισβολή και την προσφυγιά ο Χατζηπαντέλα, ενοχλήθηκε η Τουρκία

Από το βήμα της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που πραγματοποιείται στη Γενεύη μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος επέλεξε στην παρέμβαση του να αναφερθεί στο κοινό δράμα που μοιράζεται η Κύπρος με την Ουκρανία, λόγω της Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνέλευσης, που διοργανώνει ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα σε παρέμβαση του, καταδίκασε την απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και υπογράμμισε τη στήριξη του προς τον Ουκρανικό λαό.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στις δικές του αναμνήσεις ως πρόσφυγας μετά από την Τουρκική εισβολή του 1974, δηλώνοντας πως με αυτό τον τρόπο κατανοεί πλήρως τα όσα βιώνουν οι εκτοπισθέντες εξαιτίας του πολέμου, οι οποίοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά στον τομέα της υγείας. Η Κύπρος, δήλωσε, αναγνωρίζει τον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο του ΠΟΥ στη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας εν μέσω συρράξεων, και χαιρετίζει τις προσπάθειες του για επίβλεψη της λειτουργίας υγειονομικών εγκαταστάσεων σε εμπόλεμες περιοχές.

Μετά την ομιλία του κ. Χατζηπαντέλα, η Άγκυρα ενοχλημένη από τις αναφορές του περί εισβολής και κατοχής, προέβη σε σχετικό διάβημα και ζήτησε από τον Κύπριο υπουργό Υγείας να ανακαλέσει, πράγματα για το οποίο εισέπραξε αρνητική απάντηση.

7667

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας SARS-CoV-2, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι, η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η μεθοδολογία σχετικά με τη διεθνή ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, καθώς η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή παγκόσμια. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλα, η Κύπρος καλωσορίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, η οποία ετοίμασε το έδαφος για ένα παγκόσμιο σύστημα. Στηρίζουμε έντονα, είπε, μια δεσμευτική συμφωνία διαχείρισης πανδημιών και μετρίασης των συνεπειών τους, με στόχο την ενίσχυση ετοιμότητας και ανταπόκρισης. Κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι όλοι να είμαστε ασφαλείς, πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπαντέλα επανέλαβε την πεποίθηση πως μόνο μέσω της ειρήνης μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι, που είναι η ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε αυτή, και η ευημερία για όλους, καταλήγοντας πως οι προσπάθειες προώθησης και διατήρησης της ειρήνης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουν.

Πέραν των πιο πάνω, ο Υπουργός Υγείας, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στη Γενεύη, θα προβεί σε διμερείς συναντήσεις για ανάπτυξη διεθνών σχέσεων σε θέματα υγείας που απασχολούν στην Κύπρο.

πηγή: alphanews.live