Μην βάλετε σήμερα βενζίνη – Αλλάζει ξανά ο φόρος & πέφτει η τιμή

Η ασυνεννοησία μεταξύ Υπ. Οικονομικών και Βουλής επιβάρυνε για λίγες ώρες με 8,3 σεντς το λίτρο τα καύσιμα

Συνεδριάζει σήμερα (2/3) εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ψηφίσει σε νόμο την παράταση των μειωμένων συντελεστών των φόρων κατανάλωσης, καθώς η έλλειψη συνεννόησης για την 4η παράταση μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Βουλής είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 8,3 σεντς στα καύσιμα κίνησης.

Ειδικότερα, αν και το νομοσχέδιο είχε φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντούτοις, αυτό δεν είχε κατατεθεί στην Ολομέλεια καθώς η Βουλή είχε παύσει τις εργασίες της λόγω της προεκλογικής. Το ζήτημα ωστόσο θα είχε επιλυθεί εάν το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε την Πρόεδρο της Βουλής ώστε να συγκαλέσει έκτακτη Ολομέλεια, κάτι που όπως μεταφέρεται στην Brief από πηγή της στη Βουλή, δεν έγινε.

Να σημειώσουμε πως η Brief είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως από 1η Μαρτίου θα είχαμε αύξηση στη τιμή των καυσίμων εάν δεν ψηφιζόταν η παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Λόγω αυτής της εξέλιξης η αύξηση που σημειώνεται σήμερα είναι 8,3 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο και 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Ολομέλεια θα συνέλθει στις 16:00, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief η απόφαση για παράταση των μειωμένων συντελεστών των φόρων κατανάλωσης θα τεθεί σε άμεση ισχύ. 

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο τέθηκε αρχικά σε ισχύ στις 8 Μαρτίου 2022 μέχρι και την 1η Ιουνίου 2022, ακολούθως το Υπουργικό αποφάσισε την παράταση του μέτρου μέχρι και την 31η Αυγούστου 2022 με τη Βουλή τελικά να αποφασίζει όπως αυτή η περίοδος επιμηκυνθεί μέχρι και την 31η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ με την εκπνοή του μέτρου ήρθε και τρίτη παράταση μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023. Σήμερα (2/3) η Βουλή αποφασίζει όπως αυτή η παράταση να δοθεί μέχρι τέλος Απριλίου.

πηγή: Brief