Μίνι μνημόνιο για το κρατικό μισθολόγιο ζητά το ΔΝΤ – Ψαλίδι σε μισθούς, ΑΤΑ και 13ο

Πρακτικές και μεθόδους που εφαρμόστηκαν από την Τρόικα το 2013, στο πλαίσιο του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιλαμβάνονται ως προτάσεις στη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για εξορθρολογισμό του κρατικού μισθολογίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΔΝΤ τη διενέργεια μελέτης, η οποία είναι έτοιμη και σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφεται η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου.

Τις τελευταίες ημέρες, κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που ζήτησε το κράτος για τον εξορθολογισμό των μισθολογικών κλιμάκων και τη συγκράτηση των δαπανών του κρατικού μισθολογίου. Παράλληλα, η μελέτη, η οποία βασίζεται στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στη διόρθωση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων διαπιστώνονται στην κρατική μηχανή.

Τη Δευτέρα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραδώσει την έκθεση με τις εισηγήσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ενημερωθεί ήδη προφορικά για τις προτάσεις των ξένων τεχνοκρατών.

Μια πρώτη γεύση για τις εισηγήσεις και τα «θέλω» του ΔΝΤ πήραν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την άτυπη συνάντηση που είχαν στη Βουλή. Πηγές από το Κοινοβούλιο ανέφεραν πως οι τεχνοκράτες από το ΔΝΤ ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών πως μεταξύ των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου είναι η μείωση των μισθών των εργαζομένων στην κρατική μηχανή.

Μάλιστα, όπως διεμήνυσαν στους βουλευτές, η μείωση των μισθών θα επέλθει μέσω και περιορισμού ωφελημάτων. Συγκεκριμένα, ζήτησαν κατάργηση της ΑΤΑ, όπως παραχωρείται σήμερα, και διασύνδεσή της με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, προτείνουν την κατάργηση του 13ου μισθού αλλά και παραχώρηση προσαυξήσεων κάθε δύο χρόνια αντί κάθε χρόνο που ισχύει σήμερα.

Στη μελέτη προτείνεται και η πλήρωση όλων των θέσεων πρώτου διορισμού, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί πως με την υφιστάμενη δομή του το Δημόσιο δεν είναι παραγωγικό.

Eπιπρόσθετα, ανέλυσαν στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών τις διαπιστώσεις τους ότι το ύψος του κρατικού μισθολογίου είναι αρκετά ψηλό στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διαπιστώνουν πως είναι μεγάλος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν βάσει των απολαβών τους. Θεωρούν επίσης πως υπάρχει μεγάλο χάσμα μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επικαλέστηκαν και την τελευταία έκθεσή τους για την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία το κρατικό μισθολόγιο και η απασχόληση στον δημόσιο τομέα είναι σε υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η αύξηση της ΑΤΑ ενισχύει τη διασύνδεση των μισθών στον δημόσιο τομέα με τον πληθωρισμό. Σε εκείνη την έκθεση αναφερόταν επίσης ότι οι προσαρμογές των μισθών θα πρέπει να βασίζονται στις μακροοικονομικές εξελίξεις και την παραγωγικότητα.

Θα αξιολογήσουν τις προτάσεις

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως όλα αυτά που προτείνει το ΔΝΤ είναι απλά εισηγήσεις και δεν σημαίνει πως θα υιοθετηθούν. Όπως είπε, θα εξεταστούν οι προτάσεις των ξένων τεχνοκρατών και θα αξιολογηθούν. Πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις αυτές θα συζητηθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ παρέχει και στήριξη στην Κύπρο για την υποβολή αιτήματος τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την εξέταση συγκεκριμένων επιμέρους θεμάτων του κρατικού μισθολογίου. Υπενθυμίζεται πως φέτος το κρατικό μισθολόγιο ήταν αυξημένο κατά €500 εκατ. ενώ του χρόνου βάσει των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών θα αυξηθεί κατά 4,9% και θα φτάσει τα €4.25 δισ.

Πηγή: Philenews