Μήνυμα του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ για την 5η Μαΐ​ου – Διεθνή Ημέρα Μαιών

Η 5η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Μαία και τα Μαιευτή από το 1991.Τιμάται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο ως αναγνώριση της προσφοράς και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών στην κοινωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ) οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι εταίροι, έχουν εντοπίσει ότι οι μαίες είναι το ΚΛΕΙΔΙ για την μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Αναγνωρίζουν δε τη μαία ως τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας για την φροντίδα κάθε γυναίκας με ιστορικό χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης και την εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ) γιορτάζει φέτος τα «100 χρόνια Ζωής » και προσβλέπει σε εορτασμούς και παρεμβάσεις για το ρόλο των μαιών κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους .Στόχος είναι η αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχτεί όλα αυτά τα χρόνια, από την άσκηση της μαιευτικής από τις πρακτικές μαμές μέχρι τον διορισμό των πρώτων προϊσταμένων μαιών και την ίδρυση των πρώτων μαιευτικών σχολών μέχρι την ένταξη στο πανεπιστήμιο με απευθείας πρόγραμμα μαιευτικής. Αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και τεκμηριωμένη μαιευτική φροντίδα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα διάφορα συστήματα υγείας.

Η σωστή αξιοποίηση των μαιών, στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στις Σκανδιναβικές χώρες, έχει μειώσει τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα μέχρι και 3% από το 1990 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχει μειώσει τους πρόωρους τοκετούς, έχει βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχει μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το κόστος της φροντίδας ( ΔΣΜ 2019).

Συνεπώς ορθά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ 1996) καθορίζει ότι το πλαίσιο της μαιευτικής φροντίδας σε κάθε χώρα, πρέπει να είναι ποιοτικό, προσβάσιμο, επαρκές, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ασφαλές και ισότιμο για όλες τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η «γέννηση είναι μια φυσική και φυσιολογική λειτουργία της ζωής και η οποία δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν ασθένεια».

Δυστυχώς η πάνδημα του Covid 19, έχει επηρεάσει δυσμενώς την μαιευτική φροντίδα αφού πάρα πολλές μαίες αλλά και γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους και τα δικαιώματα τους, ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, καθώς τα κράτη δεν τις υπολόγισαν στους προϋπολογισμούς για τη χορήγηση απαραίτητου προστατικού εξοπλισμού ιδιαίτερα για τις μαίες που εργάζονταν στη κοινότητα. Συνεπώς δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και τα κράτη να ακολουθήσουν τα δεδομένα των ερευνών και να επενδύσουν στις μαίες και στους μαιευτές.

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της μαιευτικής φροντίδας στο τόπο μας, όπως είναι τα ψηλά ποσοστά καισαρικών τομών (56%) και τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού(27%) επιβάλλεται το κράτος να επενδύσει στον επαγγελματία μαία και να τον αξιοποιήσει σωστά εντός του ΓεΣΥ, μέσα από την παροχή πλαισίου φροντίδας στη κοινότητα, όπου η κάθε γυναίκα κατά τη περίοδο της κύησης, να έχει απευθείας πρόσβαση στη μαία. Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η υλοποίηση της διακήρυξης του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία Δωματίων Φυσικού Τοκετού σε όλα τα Δημόσια Μαιευτήρια, βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας και κατ΄ επέκταση των δεικτών μητρικής και νεογνικής υγείας στο τόπο μας αλλά και την κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών για επιλογή στο τόπο τοκετού.

Τέλος ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΣΥ, με την ευκαιρία της 5ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας Μαιών, εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μαίες/Μαιευτές και εκφράζει τις ευχαριστίες του για την σημαντική συμβολή τους στην αναχαίτισης της πανδημίας του Covid 19.

Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ
5/5/22