Μείωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με τον «Φ», από την Κυριακή 1η Ιουλίου μειώνονται αισθητά οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας, σε όλα τα μέλη της Ε.Ε που περιλαμβάνουν κλήσεις, μηνύματα και διαδίκτυο, για πρόσβαση σε χάρτες, φωτογραφίες, κοινωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το Ευρωκοινοβούλιο, ψήφισε τον περασμένο μήνα κανονισμό, καθορίζοντας τα ανώτατα τέλη χρέωσης της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής η οποία παρέχει τη δυνατότητα τηλεπικοινωνίας ενώ βρίσκεσαι στο εξωτερικό.

Όσοι Κύπριοι από την 1η Ιουλίου θα βρίσκονται στο εξωτερικό, θα απολαμβάνουν μείωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας μέχρι και 30%.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με αυτή του την κίνηση, αποσκοπεί στην αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην πάταξη της αισχροκέρδειας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας τους μια οικονομική ανάσα.

Πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρομέτρου, το 72% των Ευρωπαίων πολιτών περιορίζει τις κλίσεις περιαγωγής λόγω αυξημένων χρεώσεων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αναμένεται πως το όφελος κατά μέσο όρο θα είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ για ένα επαγγελματία και 200 ευρώ για μια οικογένεια που θα κάνει διακοπές σε χώρες της Ε.Ε.

Εκτιμάται ότι το 2012, οι πολίτες της Ε.Ε αναμένεται να ξοδέψουν 15 δις ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2007.

Οι νέες χρεώσεις έχουν ως εξής: για αποστολή ,MMS<30 kb από 0,73 ευρώ σε 0,70. Για αποστολή MMS>30 kb από 1,23 ευρώ σε 0,70 και για παραλαβή MMS από 0,73 σε 0,70.