Μισέλ: Δραματικό και επιζήμιο το Qatargate για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico, τονίζοντας πως δυσκολεύει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε στη συνέντευξη πως είναι πολύ ανήσυχος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν νυν και πρώην ευρωβουλευτές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθοράς.

«Πρώτα από όλα πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από αυτό» σημείωσε ο κ. Μισέλ σύμφωνα με το Politico αναφερόμενος στο σκάνδαλο που έχει επικρατήσει να ονομάζεται Qatargate από τα ΜΜΕ.

Πρόσθεσε πως «πρέπει να αναπτύξουμε μια δέσμη μέτρων για να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις – για να αποτρέψουμε τη διαφθορά στο μέλλον.

Όπως είπε, το σκάνδαλο κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες των Βρυξελλών «να εστιάσουμε στις κρίσεις στην οικονομία και την ενέργεια που επηρεάζουν αυτή τη στιγμή τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης δεν αναμένεται πως θα διαχωρίσει στο μυαλό του τους τρεις κύριους θεσμούς της ΕΕ: δηλαδή το Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, το σκάνδαλο θα κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια του να «ανανεώσει τους γαμήλιους όρκους της ΕΕ» το ερχόμενο έτος και να αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία θεωρεί υπαρξιακά για το Ευρωπαϊκό πρότζεκτ.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών, ανέφερε στο Politico, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σε σχέση με το πρόγραμμα επιδοτήσεων που περιέχεται στον Νόμο για Μείωση του Πληθωρισμού της χώρας, και το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Ευρώπη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Μισέλ, αν δεν υπάρξει μια επαρκής απάντηση από την Ε τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει κίνδυνος «κατακερματισμού της κοινής αγοράς», τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει και το ζήτημα της υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα και των πιέσεων που δέχεται από τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ