Στην απάντηση που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης στην Σύνοδο της Πράγας όταν προκλήθηκε αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» προσθέτοντας πως «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
«Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυρίαρχίας των νησιών» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».
Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητρσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου» τονίζοντας ότι «έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο».
Όπως εξάλλου εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η ΕΕ.
Εξετάστηκαν επίσης θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa.
Συζητήθηκαν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα












