Μητσοτάκης: Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με μονομερή κατάργηση του Σένγκεν

Τον σχεδιασμό της Γερμανίας να προχωρήσει σε αλλαγές στη μεταναστευτική της πολιτική, σχολίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio, τονίζοντας ότι η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να είναι η «μονομερής κατάργηση του Σένγκεν».

Λέγοντας ότι τα πλάνα της Γερμανίας δεν είναι σε μια κατεύθυνση που μπορεί να γίνει ανεκτή, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πετιέται «το μπαλάκι στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«[Η] Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και, θα έλεγα, κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία», επισήμανε.

Στο ίδιο ζήτημα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι «ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που δίνει έμφαση «στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων».

Παράλληλα, τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία στο συγκεκριμένο πεδίο, λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. «[Η] Τουρκία έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν είναι μια πολιτική η οποία μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και από την Ευρώπη». επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες που υπάρχουν ότι η Ελλάδα διενεργεί pushbacks, o κ. Μητσοτάκης τις αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί».

«Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί σε κίνδυνο στην θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη τους υποχρέωση και το κάνουν με αυτοθυσία. […] Από την άλλη, όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την γείτονα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζεται.

«Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της […] Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανά πάσα στιγμή», σημείωσε.

«Θα εξακολουθούμε πάντα να μιλάμε με την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δει μια εξομάλυνση σε αρκετά επίπεδα, θα έλεγα ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Και πρέπει να σας πω ξανά ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ