Μνήμη: Ανησυχείτε ότι μεγαλώνετε και χάνετε το μυαλό σας; Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή σκέψη

Μπορούν οι σκέψεις και οι προσδοκίες μας να μας γεράσουν «μια ώρα αρχύτερα»; Μια νεότερη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι προσδοκίες που έχουμε για τη γήρανση και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα καθημερινά συμβάντα επηρεάζουν το μυαλό και τη μνήμη

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστικών ικανοτήτων. Ωστόσο, οι προσδοκίες που έχουμε για τη γήρανση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πραγματική μας γνωστική λειτουργία. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδεικνύει ότι οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση μπορεί να συμβάλλουν στην υποβάθμιση της μνήμης και της σκέψης, δημιουργώντας έναν κύκλο αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Aging & Mental Health και περιλάμβανε 581 συμμετέχοντες ηλικίας 65 έως 90 ετών, με μέση ηλικία τα 71 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα εξερεύνησε πώς οι προσδοκίες των συμμετεχόντων για τη γήρανση σχετίζονταν με την αυτοεκτίμηση των γνωστικών τους ικανοτήτων και την αντίληψη για πιθανή πτώση αυτών.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρεις τύπους προσδοκιών για τη γήρανση: σωματική υγεία, ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πιο θετικές προσδοκίες για τη γήρανση ανέφεραν καλύτερη γνωστική απόδοση και λιγότερες ανησυχίες για τη μνήμη.

Η Δρ. Nikki L. Hill, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής Ross and Carol Nese, εξηγεί: «Οι προσδοκίες γήρανσης είναι ευπρόσβλητες και επηρεάζουν την αντίληψη ενός ατόμου για τη γνωστική του λειτουργία». Αυτό σημαίνει ότι η πίστη στην αναπόφευκτη πτώση της μνήμης με την ηλικία μπορεί να επιδεινώσει τις πραγματικές γνωστικές δυσκολίες.

Πηγή: ygeiamou.gr/ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

PHOTO: SHUTTERSTOCK