Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα απόδημου ελληνισμού υπέγραψαν Τέρενς Κουίκ – Φωτίου

 

Ως το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην νέα υπουργική του θέση χαρακτήρισε ο κ. Κουίκ την υπογραφή συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για ένα τόσο τεράστιο θέμα του ελληνισμού, όπως είναι ο απόδημος ελληνισμός. Η απόφαση Ελλάδας και Κύπρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο θέμα αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα τους, όπως τόνισε, να εντείνουν τις προσπάθειές τους από κοινού για την προκοπή των πατρίδων μας με τη βοήθεια του ελληνισμού της Διασποράς Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και για να υπάρξει η δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στα κέντρα λήψεων αποφάσεων για τα δίκαια των δύο λαών. Επεσήμανε ότι σε όλες τις κοινές δράσεις που θα δρομολογηθούν θα υπάρχει ενεργή εμπλοκή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού δια του ΓΓ Μιχάλη Κόκκινου.

Ο κ. Φωτίου από την πλευρά του χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κουίκ «πολύ παραγωγική» και συμπλήρωσε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέσης στον ευαίσθητο αυτόν τομέα της Διασποράς χρειάζεται γιατί θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα, το νέο πολιτικό περιβάλλον, παγκοσμίως αλλά και στην περιοχή, έτσι ώστε η διασπορά του ελληνισμού να διαδραματίσει έναν αποτελεσματικό ρόλο. Όπως είπε, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Κύπρος στο εξωτερικό, ένα γνήσιο κομμάτι του ελληνισμού, το οποίο διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας.

Μέσα από τις δράσεις που συμφωνήθηκαν ήδη δίνεται, όπως είπε ο κ. Φωτίου, ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά Ελλάδας – Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτοί είναι που θα αναλάβουν αύριο ηγέτες των ομογενειακών οργανώσεων, αυτούς θέλουμε να αναλάβουν πολιτειακά αξιώματα στις χώρες που ζουν, αυτούς θέλουμε να είναι αύριο οι νέοι πρεσβευτές μας στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στις δυνατότητες συνεργασίας του αποδήμου ελληνισμού με τρίτα μέρη, όπως είναι η εβραϊκή διασπορά, ένα θέμα που, όπως τόνισε, θα συζητηθεί χωριστά κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ στις 8 Δεκεμβρίου, κάτι που δείχνει και τη σημασία που αποδίδεται στη συνεργασία αυτή από τις ηγεσίες Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και με την Αρμενία με την οποία εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει υπογραφή μνημονίου συναντίληψης στα θέματα διασποράς.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μέσα από την συνεργασία αυτή στον τομέα της Διασποράς, μπαίνει ένα λιθαράκι για την επίλυση και προώθηση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας – Κύπρου μέσα από τη στήριξη της διασποράς των δύο χωρών, της οποίας τη διαχρονική, όπως σημείωσε, προσφορά χαιρέτισε και έκανε ειδική μνεία στη σημασία της καθιέρωσης ημέρας ελληνοφωνίας.

Οι κ. Κουίκ και Φωτίου εξήραν το έργο του Γιάννη Αμανατίδη, νυν Υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, έχοντας πριν τον ανασχηματισμό και την ευθύνη του Αποδήμου Ελληνισμού, συνέβαλλε ενεργά στην κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον κ. Κουίκ, γιατί πέρα από την υπογραφή του μνημονίου τέθηκαν στόχοι για το πώς θα συνεργαστούν τα δύο μέρη και για το τι θέλουν από τη διασπορά αυτές τις κρίσιμες ώρες, την κρίσιμη περίοδο για τον ελληνισμό. Σημείωσε ότι μέσα από το μνημόνιο εμβαθύνονται περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, που ήδη σε επίπεδο ομογενειακών οργανώσεων ήταν στενότατες. «Κύπρος, Ελλάδα, Εκκλησία προχωρούμε μαζί για να στηρίξουμε τον απόδημο ελληνισμό ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα και την Κύπρο καλύτερα», τόνισε.

Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε επίσης καθοριστικής σημασίας όσα έχουν συζητηθεί για τις συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αρμενία. «Είναι δύο χώρες που πραγματικά η συνεργασία της διασποράς μας θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας και όπως καθοριστικής σημασίας είναι και η απόφαση να συμπεριληφθεί αυτό το θέμα, σαν ένα άλλο θέμα, στην τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε.

Όπως είπε, με τον κ. Κουίκ συζητήθηκε επίσης το πώς θα αξιοποιηθεί ο απόδημος επιχειρηματίας και ότι θα ήταν καλή πρωτοβουλία να δημιουργηθούν business forum και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με μικτά κλιμάκια απόδημων επιχειρηματιών έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί και να προωθήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα σαν επενδυτικά κέντρα αλλά και να επενδύσουν στις χώρες μας.

Τέλος, ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι καθοριστικής σημασίας και το θέμα της ημέρας ελληνοφωνίας γιατί  «σαν Κύπρος θέλουμε να συμβάλλουμε και να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας». Γνωστοποίησε επίσης ότι αποφασίστηκε η σύσταση ενός συμβουλίου Αποδήμων Ακαδημαϊκών  συμπληρώνοντας ότι ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι άνθρωποι Έλληνες και Κύπριοι οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές των χωρών και του πολιτισμού.